Subscriu-te

El Curs Internacional d’Interpretació de Música Antiga per a Orgue de Montblanc compleix 35 anys

L’orgue barroc de Santa Maria de Montblanc
L’orgue barroc de Santa Maria de Montblanc

“Quan el juliol de 1980 vaig realitzar el primer Curs de Música Antiga als orgues històrics de Torredembarra i Montblanc, no m’imaginava pas que al cap de 35 anys en podria fer un balanç tan positiu d’alumnes i professorat i tan ric en esdeveniments concertístics i culturals”, diu el professor Josep Maria Mas Bonet, catedràtic d’orgue del Conservatori del Liceu de Barcelona, organista titular de l’església prioral de Sant Pere de Reus i fundador d’aquesta iniciativa capdavantera en el món de l’orgue a Catalunya com és el Curs Internacional d’Interpretació de Música Antiga per a Orgue de Montblanc, que enguany arriba a la 35a edició.

El curs va néixer en uns temps “en què mancava a Catalunya aquest tipus d’activitat. A més, feia poc que acabaven de realitzar-se diverses restauracions i reconstruccions d’orgues barrocs de Catalunya, malmesos o destruïts durant la Guerra Civil de 1936.” Va ser aquesta “empenta restauradora”, com diu el mateix Mas Bonet, el que el va “encoratjar a fer conèixer fins en l’àmbit internacional aquests orgues que tornaven a parlar, per mitjà d’un curs d’interpretació de la música hispànica dels segles XVI al XVIII”.

A Torredembarra naixia l’Obra Cultural de l’Orgue Barroc, amb la finalitat de realitzar concerts al seu preuat orgue i va donar el suport organitzatiu a aquest curs d’interpretació. L’església parroquial de Sant Pere d’aquesta població posseeix un orgue genuí de l’orgueneria catalana, construït el 1705 pels germans Guilla, de Tremp, destruït en els seus elements sonors durant la Guerra Civil i reconstruït fidelment pel taller de G. Grenzing el 1979. El curs també va realitzar des del principi sessions d’estudi a l’orgue barroc de Santa Maria de Montblanc, instrument que conserva la major part dels seus elements de l’època. Construït el 1750 per Anton Boscà, va ser restaurat el 1977 pel taller de G. Blancafort amb la col·laboració de l’orguener suís G. Lhôte.

L’orgue de Vielha
L’orgue de l’església de Sant Miquèu de Vielha

El 1994, aquesta activitat va passar a tenir la seu a Montblanc, però sense oblidar les visites d’estudi als orgues històrics de Catalunya, com els de Vielha, Talarn, l’Aleixar, Montbrió del Camp, Torroja del Priorat, Castelló d’Empúries, el Vendrell, i el de Torredembarra.

A més de les classes de Josep Maria Mas Bonet, hi han realitzat conferències els musicòlegs M. S. Kastner, L. Jambou, I. Fernández de la Cuesta, Á. Pedrero, l’orguener G. Blancafort, l’arquitecte d’orgues S. Platt, i cursos magistrals els professors d’orgue W. van de Pol, A. Fedi, M. Böcker, J. L. González Uriol, J. Artigas i J. Vaz, tot aportant cadascun el coneixement de les diverses escoles organístiques europees dels segles XVI al XVIII.

Durant aquests 35 anys d’existència del curs de Montblanc, la seva projecció mundial ha estat remarcable, ja que hi han participat, a més d’organistes de Catalunya i de l’Estat espanyol, també de tot Europa, els Estats Units, Mèxic, Rússia i el Japó. Una tasca constant de revaloració i difusió del patrimoni català.

Els noms de la 35a edició

El curs d’aquest estiu, del 31 de juliol al 6 d’agost, és molt atractiu i prometedor: començarà amb un concert a càrrec dels professors Alfonso Fedi (Florència) i Josep Maria Mas Bonet a l’orgue de Santa Maria de Montblanc, el 31 de juliol a les 10 del vespre. De dilluns a dijous hi haurà els cursos magistrals sobre Frescobaldi (Fedi) i la música hispànica antiga (Mas Bonet).

El divendres 5 d’agost els participants es traslladaran a Vielha, per fer-hi el concert de cloenda, a l’orgue de l’església de Sant Miquèu, instrument construït pels catalans germans Vicens. El curs s’acabarà dissabte, amb una visita de treball a l’orgue de Sent Gaudenç (Alta Garona), construït per Dominique Cavaillé-Coll, orguener pertanyent a una nissaga que va treballar a Catalunya.

Per a més informació: www.cursorguemontblanc.wix.com/cmbl

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter