Subscriu-te

Joan Vidal Sextet, ‘The other side’

Festival de Jazz de Barcelona, Luz de Gas, 27 de novembre, 21.00 h.

En el seu nou projecte, el compositor i bateria Joan Vidal condueix el seu grup habitual, el Joan Vidal Sextet, a The other side, una obra construïda a partir de tres grans composicions enllaçades per quatre interludis: “The other side of the Earth” està inspirada en una línia dodecafònica tractada amb procediments de retrogradació i inversió. “The other side of the Moon” és la balada del concert. I “«The other side of the bed» està basada en la meva filla”.

Joan Vidal és un dels nous creadors que estan contribuint a difuminar les barreres entre el jazz i la música clàssica. Bateria de jazz, la seva formació en composició clàssica el porta a concebre cadascun dels seus projectes com una obra tancada i amb coherència interna: “Com a compositor sempre m’he plantejat trobar una coherència en totes les peces d’un mateix repertori, aconseguir que tinguin relació entre si”.

En el seu nou projecte Vidal treballa amb processos compositius clàssics, com els de l’harmonia negativa, la retrogradació o la inversió: “La idea inicial era aplicar aquests conceptes i tècniques als diferents paràmetres musicals per fer una música i el seu negatiu. Finalment també he extrapolat aquesta idea com a temàtica general del repertori pensant en l’altra cara de les coses. Per això el concert es diu The other side”.

Aquest serà el quart projecte del Joan Vidal Sextet, el qual està marcat, com tots els anteriors, per la idea comuna de crear obres coherents i amb una idea de globalitat. Si a Deptford suite repassava les diferents escenes de la trilogia literària de Robertson Davies, Illusionary rhythms i Revisiting Zarathustra es basen en l’obra de György Ligeti i Richard Strauss, respectivament.

La música del Joan Vidal Sextet beu d’influències diverses. En el cas de The other side han estat Stravinsky i la música tradicional africana. Un altre dels elements centrals de la seva proposta és la improvisació: “Intento no defugir mai la improvisació, perquè considero que és un element molt important en el jazz i que dona coherència a la meva música”. El resultat és un espai musical ampli que aconsegueix la unitat mitjançant una estructuració temàtica molt sòlida i l’ús del motiu com a element d’unió, ja sigui aquest una idea melòdica, un patró rítmic o un camp textural. Música que acaba transcendint una definició unívoca i esdevé, senzillament, música en majúscules.

Per construir tot aquest entramat sonor, Vidal compta amb uns aliats de luxe, com són Martí Serra (saxo soprano i tenor), Gabriel Amargant (saxo tenor i clarinet), Adrià Plana (guitarra elèctrica), Marco Mezquida (piano) i Martín Leiton (contrabaix). “La raó per la qual és un sextet és per poder tenir un grup de petites dimensions, però que a la vegada tingui molts colors diferents. On més pots jugar és a l’hora de dissenyar els solos. És com un puzle on t’imagines el resultat de posar els diferents músics junts i és divertit. I el millor és que els músics es fan seva la música”. La combinació entre escriptura i improvisació, o el que és el mateix, entre creació meditada i creació en temps real, es dona de manera natural amb uns músics d’aquest nivell, als quals cal explicar ben poques coses: “A vegades sí que els explico en què estan basades les meves composicions, però tampoc no hi dono gaire importància, perquè confio en la seva intuïció i ja sé que d’alguna manera ho percebran”.

Per tots aquests motius, convé no perdre la pista al Joan Vidal Sextet, una de les formacions de jazz més interessants del panorama estatal.

Programa del concert:
The other side
Joan Vidal Sextet
Martí Serra, saxo soprano i tenor
Gabriel Amargant, saxo tenor i clarinet
Adrià Plana, guitarra elèctrica
Marco Mezquida, piano
Martín Leiton, contrabaix
Joan Vidal, bateria

Més informació: Joan Vidal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *