Subscriu-te
,

35è festival Ésdansa, dedicat a la dansa d’arrel tradicional nacional i internacional

ésdansa-general

Es crea El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional i eix troncal d’aquesta edició.

La 35a edició Ésdansa tindrà lloc entre el 21 i el 27 d’agost a les Preses (Garrotxa). Es tracta d’un festival que ha aconseguit ser exemple i referència al món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional, dirigit per Jordi Fosas. Aquest any l’Ésdansa, que acollirà deu espectacles d’exhibició i sis grups internacionals, es reafirma en la seva aposta per la creació i la innovació. Dues premisses que van marcar l’edició anterior i que aquest 2017 es veuran reforçades amb un projecte vinculat a la formació, amb 140 hores, aspecte que ha caracteritzat sempre el festival.

En aquest sentit, i com a novetat, enguany es presenta El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional de l’Ésdansa i eix troncal de l’edició actual. Amb aquest projecte s’obre una nova via de futur que ja va quedar palesa l’any passat amb espectacles com Oskara i Gelajausiak de Kukai Danza, clars exemples de la nova creació en la dansa tradicional. Es comptarà amb figures tan representatives com Cesc Gelabert, que serà un dels integrants d’El Laboratori i que, a més a més, formarà part dels tallers de l’Ésdansa’T, oferirà xerrades participatives i se’l podrà veure actuar en el seu espectacle Solos.

Esbart Ciutat Comtal, Acròstic. © Jordi Álvarez
Esbart Ciutat Comtal, Acròstic. © Jordi Álvarez

La programació Ésdansa 2017 proposa un seguit d’espectacles en què la creació i la innovació s’han posat a disposició de la dansa tradicional. Es podran descobrir els nous llenguatges de la jota amb Miguel Ángel Berna; exemples de dansa catalana de nova creació, com Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal; la simbiosi experimental entre l’expressivitat tradicional i el mestissatge d’influències amb A vore de Sònia Gómez i Ramon Balagué, o el resultat de com el circ i la dansa encaixen i es nodreixen l’un a l’altre amb EguRa, la proposta d’Oriol Escursell guanyadora de la primera edició del Premi Delfí Colomé.

EguRa
EguRa

El diàleg amb el paisatge també formarà part essencial d’aquesta edició. Aquesta interacció de la dansa amb la natura estarà present al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari on descobrir danses tradicionals i alhora un espai natural únic, recuperat gràcies a la feina innovadora d’RCR Arquitectes. També es ballarà a l’era, talment com ho feien els pobles amb la música de Peret Blanc de Beget. I es farà un pelegrinatge fins a l’entorn meravellós de la petita ermita de Sant Martí del Corb per fer un salt en el temps a través dels cants i les danses del Llibre vermell de Montserrat.

Dansaires d’Indonèsia
Dansaires d’Indonèsia

Entre les propostes internacionals, aquesta edició ens convida a viatjar per les tradicions de Guinea Bissau, Nicaragua, Iran, Indonèsia, Bielorússia i la República de Kabardino-Balkària. També destaca com a final de festa la Dansa de les mil mans d’Indonèsia, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat, que a més de veure-la es podrà aprendre i ballar-la.

Aquest any l’Ésdansa’T, la part de formació de dansa tradicional del festival, reestructura els tallers en un nou horari comú de dilluns a divendres i dona cabuda als joves amb un itinerari propi, l’Ésdansa’T Jove, una nova línia que completa l’oferta formativa amb un espai propi per a nois i noies d’entre 13 i 18 anys. En total seran més de 140 hores de tallers distribuïts en tres línies, una de les quals amb dos itineraris, i impartits al llarg de cinc dies, circumstàncies que posicionen un any més l’Ésdansa’T com a màxim referent formatiu i veritable campus de la dansa tradicional.

Podeu veure el vídeo de promoció de la 35a edició de l’Ésdansa en aquest enllaç.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter