Subscriu-te

Alberto García Demestres estrena l’òpera ‘L’eclipsi’ al Festival Grec de Barcelona

© May/Zircus
© May/Zircus

Xavier Albertí: “És un privilegi estrenar una òpera contemporània”

El proper dimecres, 2 de juliol, s’estrena a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) –en el marc del Festival Grec de Barcelona 2014– l’òpera contemporània L’eclipsi d’Alberto García Demestres (Barcelona, 1960); es tracta d’una versió lliure de l’obra homònima de Paco Zarzoso (Port de Sagunt, 1966), amb direcció escènica de Xavier Albertí, director artístic del TNC, i direcció musical del mateix compositor.

L’eclipsi és un espectacle de teatre musical, en català, en què el fenomen astronòmic determina també el desenvolupament de la música. Aquesta tragicomèdia musical de García Demestres –una coproducció del Grec 2014 i el TNC– és interpretada per Anna Alàs, Antoni Comas, Isabella Gaudi, María Hinojosa, Josep-Ramon Olivé, Elisenda Pujals, Claudia Schneider i els actors Pere Ponce i Mercè Sampietro. Musicalment serà interpretada per Paula Carrillo, Gregori Ferrer, Andreu Gallén, José María Martínez, Manuel Martínez del Fresno, Víctor Pérez i Feliu Ribera. Llorenç Corbella signa l’escenografia, mentre que el vestuari és a càrrec de Montse Amenós. Alberto García Demestres, compositor i cantant prou conegut a casa nostra, ha estrenat més de cent obres; L’eclipsi és la seva novena òpera.

© May/Zircus
© May/Zircus

L’argument de L’eclipsi gira entorn d’un casament homosexual. El poderós Ramon, propietari de la multinacional hotelera Els Mil i un Estels, ha organitzat amb tot detall el casament entre la seva filla Leonor i la Carla. Tot està planificat segons les indicacions de la carta astral que en Ramon ha encarregat amb la finalitat de predir el futur de les dues núvies, i per això la cerimònia s’haurà de celebrar durant un eclipsi solar total que anirà acompanyat de turbulències climatològiques, les quals potser també alteraran el pulcre ordre preestablert de la realitat.

En aquest espai fronterer entre la llum del dia i la nocturnitat de l’eclipsi, els desitjos més humans seran els responsables de decidir sobre la futura felicitat conjugal, augurada amb tanta precisió per l’implacable rigor de les previsions paternes, però que tanmateix es veurà confrontada amb una pluja d’imprevistos, dubtes i records mal resolts. “Ni el tema ni l’objectiu narratiu de l’obra no és el matrimoni gai; l’argument funcionaria igualment amb qualsevol altre tipus de parella”, puntualitza Xavier Albertí. “No vull reivindicar res, però sí normalitzar l’amor”, afegeix García Demestres. El compositor explica, però, que “les àries amoroses, d’una gran bellesa, sí que han estat pensades per a dues noies… l’amor és fantàstic!”.

Mercè Sampietro. © May/Zircus
Mercè Sampietro. © May/Zircus

Per la seva banda, les cantants Anna Alàs i María Hinojosa (les núvies) destaquen la importància d’aquesta producció, que aposta per un talent de casa nostra; “Aquí hi ha gent molt preparada i amb moltes ganes de treballar”, diu Anna Alàs. També els actors Mercè Sampietro i Pere Ponce es mostren encantats de participar en aquesta producció. “És un dels treballs que més feliç m’ha fet perquè em fa molta il·lusió fer quelcom relacionat amb la música… només em falta cantar!”, diu l’actriu, entusiasmada. Sampietro, que es declara “una apassionada de la música”, diu sobre L’eclipsi que “s’ha de convidar la gent a deixar-se emportar per la vessant emotiva; és una música preciosa”. Pere Ponce s’afegeix a l’entusiasme general dels intèrprets i, tot agraint de poder participar en aquesta producció, descriu l’obra de García Demestres com “un camí fascinant, emotiu i meravellós”. Tot i que l’obra compta amb actors que “parlen”, la unitat musical no es fragmenta en cap moment. L’eclipsi és un doble encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) als dos autors, “que sense cap mena de dubte aporta al nostre patrimoni musical un nou tresor que estic convençut que no oblidarem fàcilment”, diu Xavier Albertí.

Paco Zarzoso, dramaturg, director i actor, fundà amb Lluïsa Cunillé i Lola López la Companyia Hongaresa de Teatre. Com a dramaturg ha obtingut, entre altres premis, el Marqués de Bradomín, Premio de la Sociedad General de Autores Españoles, Enrique Llovet, Premi Max al millor text, etc. Aquesta temporada, a més de participar en el llibret de L’eclipsi, també ha escrit el d’una opereta per a veus i percussió amb el títol d’El mal vino, que s’estrenarà a València en el cicle Serenates.

L’eclipsi serà al TNC (Sala Petita) fins al dia 13 de juliol; de dimecres a dissabte, a les 20 h; i diumenge, a les 18 h. L’òpera té una durada aproximada de 95 minuts, sense entreacte, i el preu de les entrades oscil·la entre els 19,50 i 23 euros.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter