Subscriu-te
,

Amics del Liceu presenta el 27è llibre ‘Temporada d’òpera’

Rodelinda. © Juan Antonio Mañas

Aquest és el primer cop que el llibre Temporada d’òpera, que des de fa vint-i-set anys edita l’associació Amics del Liceu, és il·lustrat per dos artistes a la vegada. La parella artística formada per Brigitte Szenci i Juan Antonio Mañas, que treballen junts des del 1976, han estat els escollits per Amics del Liceu per il·lustrar el llibre Temporada d’òpera 2018-19, que inclou articles sobre cadascuna de les òperes programades pel Gran Teatre del Liceu per afavorir la contextualització i preparació de les òperes abans d’escoltar-les i veure-les en viu al Teatre.

Brigitte Szenci i Juan Antonio Mañas comparteixen una mateixa concepció de la pintura i, alhora, formen un equip que subratlla les individualitats. És a dir, no acostumen a treballar conjuntament sobre una mateixa tela, sinó que acostumen a treballar per separat, però sempre presenten els treballs conjuntament. De fet, estan acostumats a comentar els treballs respectius, tema espinós que ells acaren amb la naturalitat de la veterania i els més de quaranta anys de feina conjunta. El fet de tenir estils similars, en el seu cas, complementa l’obra de conjunt, ja que si bé tots dos aborden la pintura des de l’estil figuratiu amb un punt simbolista, no resulta difícil destriar l’estil personal de cadascun. En el procés creatiu, els dos artistes s’han repartit els títols per crear les seves obres –tres il·lustracions a l’oli per cada títol–, essent Kàtia Kabànova i L’enigma di Lea –en aquest cas, inspirats només per la història– les que els han semblat més inspiradores.

L’enigma de Lea. © Brigitte Szenci

La Sala Parés (carrer de Petritxol, 5) acull un any més l’exposició temporal dels quadres resultat de l’encàrrec d’Amics del Liceu, del 4 d’octubre a l’11 de novembre, i ha organitzat una sèrie d’activitats complementàries per fer dialogar les obres de Scenzi i Mañas amb les òperes programades al Liceu. Així, els dies 24 d’octubre i 10 de novembre, el crític musical Antoni Colomer moderarà la conversa dels artistes al voltant del procés creatiu de les obres per al llibre d’Amics del Liceu. A la segona sessió, a més, hi haurà una audició d’àries de les òperes comentades, a càrrec d’una jove soprano impulsada per la Fundació Victoria de los Ángeles, en col·laboració amb Amics del Liceu. A part dels quadres, Scenzi i Mañas exposaran també unes petites maquetes escenogràfiques inspirades en títols operístics reconeguts que els artistes han fet des de fa temps, moguts per la curiositat i l’interès en l’univers operístic.

El llibre Temporada d’òpera que des de fa 27 anys publica Amics del Liceu és una publicació única al món, impulsada per una associació paral·lela al teatre d’òpera, i que ha generat al llarg dels anys un catàleg molt preuat de continguts signats per personalitats del món de la cultura, les arts, la política, l’educació i un llarg etcètera, de gran interès.

Tosca. © Juan Antonio Mañas
Madama Butterfly. © Brigitte Szenci

Enguany el llibre conté articles dividits en quatre seccions –presentació, síntesi argumental, article de fons i vocalitat i enregistraments–, d’autors d’índole diversa. Així, trobem un gran gruix d’articles de fons signats per personalitats amb una carrera universitària important, com són Fernando Sánchez-Marcos, Monika Zgustová, Maria Rosa de Luca, Nigel Simeone, Saverio Lamacchia, Arthur Groos, Germán Gan, Annette Landgraf, Mary Ann Smart, Hugh McDonald, Virgilio Bernardoni i Emanuele Senici. Els articles de presentació, en canvi, solen estar signats per personalitats amb perfils i càrrecs vinculats al món artístic, com Xavier Albertí, director del TNC; el filòsof i poeta Rafael Argullol; la pintora Mihoko Ono; la directora d’escena Carme Portacelli; la periodista Esther Vera; el periodista Alessandro Marzo Magno; el músic Toti Soler; la soprano Fiorenza Cedolins; el director acadèmic del Conservatori Superior de Música del Liceu, i Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA.

Entre els periodistes especialitzats en música que, en la seva majoria, signen els resums argumentals i els articles de vocalitat i enregistraments, destaquen els noms de Xavier Cester, Josep Subirà, Pere Andreu Jariod, Jaume Radigales, Xavier Pujol, Míriam Grau, Albert Torrens, Javier Pérez Senz, Mercedes Conde Pons i Antoni Colomer.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Segueix-nos a Twitter