Subscriu-te

Bach, Ramon Llull i Armènia, protagonistes de l’estiu musical al monestir de Poblet

Jordi Savall. © David Ignaszewski
Jordi Savall. © David Ignaszewski

Jordi Savall estrena un programa dedicat al filòsof mallorquí en el 700 aniversari de la seva mort.

El III Festival de Música Antiga del Monestir de Poblet, que tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 d’agost, ha presentat la seva programació, que consta de tres concerts de Jordi Savall amb La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. El primer d’aquests concerts, a la plaça del monestir de Poblet, estarà dedicat al beat Ramon Llull, i segons que ha explicat Savall –que no ha volgut donar-ne gaires més detalls– vol “il·lustrar la vida de Llull amb músiques del seu temps, i seguint-lo en els seus viatges”.

El segon, amb el lema “L’esperit d’Armènia”, commemora el centenari del genocidi d’Armènia no només per “tenir un record d’aquests fets”, explica Savall, sinó també per posar “una llum molt crua sobre la civilització moderna i sobre alguns dels seus grans fracassos”.

El darrer concert, ja dins la basílica, estarà centrat únicament en l’Ofrena musical de Johann Sebastian Bach, una obra que Savall considera “un testament musical”, ja que “no és cap coincidència que en els darrers anys de la seva vida, Bach fes tres monuments com són la Missa en Si menor, L’art de la fuga i la mateixa Ofrena”.

Amb aquests tres concerts, Savall cerca un “equilibri entre el vessant més històric de la música (Llull), el diàleg intercultural (Armènia) i les grans obres del repertori (L’ofrena musical)”.

L’orgue de Poblet. © Ramon Cornad Serra
L’orgue de Poblet. © Ramon Cornad Serra

L’oferta musical de Poblet

Durant la presentació del Festival, el prior de Poblet, Lluc Torcal, ha explicat que les activitats musicals del monestir s’emmarquen en el programa Cosmos, que aplega aspectes relacionats amb “la natura, la cultura, el patrimoni i l’espiritualitat”, línies que els monjos cistercencs treballen des de l’any 1150.

Torcal ha recordat que a més a més del III Festival de Música Antiga, aquest any també arriba a la tercera edició el Festival Orgues de Poblet, que entre octubre i novembre aplega intèrprets d’altres països i “dóna a conèixer un instrument, l’orgue de Poblet, que vàrem inaugurar l’any 2012”.

Descarregar PDF

El baríton bagenc @CarlesPachon ha guanyat el primer premi al concurs de cant @neuestimmen d'Alemanya. Hem parlat amb ell per felicitar-lo per aquest nou èxit. Llegeix l'entrevista al web! (Foto: Besim Mazhiqi) http://www.revistamusical.cat/entrevistes/en-un-concurs-no-competeixes-amb-els-companys-sino-amb-tu-mateix/

'Mariana en sombras' d'Alberto Garcia Demestres es podrà veure el proper 7 de juliol al Petit @palaumusicacat. Més informació, al nostre web! (Foto: May Zircus) http://www.revistamusical.cat/el-petit-palau-acull-lopera-mariana-en-sombras-de-garcia-demestres-amb-escenografia-dalba-g-corral/

El compositor israelià-alemany Dror Binder guanya el 2n Premi Centcelles de Composició, convocat per l’Associació Amics de la Música de Constantí (Tarragonès), amb l'obra “Augen zu, Mund auf!”, que @kebyart estrenarà el proper 28 de juliol. El premi té una dotació de 3.000 €.

Magdalena Kozena i @SirSimonRattle van actuar a la temporada del @Liceu_cat. "El recital va ser bo i va ser aplaudit amb sinceritat, però contingudament", diu Xavier Pujol a la crítica. Llegeix-la al web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/critica/el-bon-recital-poc-liceistic-de-kozena-i-rattle/

Segueix-nos a Twitter