Subscriu-te

Bach, Ramon Llull i Armènia, protagonistes de l’estiu musical al monestir de Poblet

Jordi Savall. © David Ignaszewski
Jordi Savall. © David Ignaszewski

Jordi Savall estrena un programa dedicat al filòsof mallorquí en el 700 aniversari de la seva mort.

El III Festival de Música Antiga del Monestir de Poblet, que tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 d’agost, ha presentat la seva programació, que consta de tres concerts de Jordi Savall amb La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. El primer d’aquests concerts, a la plaça del monestir de Poblet, estarà dedicat al beat Ramon Llull, i segons que ha explicat Savall –que no ha volgut donar-ne gaires més detalls– vol “il·lustrar la vida de Llull amb músiques del seu temps, i seguint-lo en els seus viatges”.

El segon, amb el lema “L’esperit d’Armènia”, commemora el centenari del genocidi d’Armènia no només per “tenir un record d’aquests fets”, explica Savall, sinó també per posar “una llum molt crua sobre la civilització moderna i sobre alguns dels seus grans fracassos”.

El darrer concert, ja dins la basílica, estarà centrat únicament en l’Ofrena musical de Johann Sebastian Bach, una obra que Savall considera “un testament musical”, ja que “no és cap coincidència que en els darrers anys de la seva vida, Bach fes tres monuments com són la Missa en Si menor, L’art de la fuga i la mateixa Ofrena”.

Amb aquests tres concerts, Savall cerca un “equilibri entre el vessant més històric de la música (Llull), el diàleg intercultural (Armènia) i les grans obres del repertori (L’ofrena musical)”.

L’orgue de Poblet. © Ramon Cornad Serra
L’orgue de Poblet. © Ramon Cornad Serra

L’oferta musical de Poblet

Durant la presentació del Festival, el prior de Poblet, Lluc Torcal, ha explicat que les activitats musicals del monestir s’emmarquen en el programa Cosmos, que aplega aspectes relacionats amb “la natura, la cultura, el patrimoni i l’espiritualitat”, línies que els monjos cistercencs treballen des de l’any 1150.

Torcal ha recordat que a més a més del III Festival de Música Antiga, aquest any també arriba a la tercera edició el Festival Orgues de Poblet, que entre octubre i novembre aplega intèrprets d’altres països i “dóna a conèixer un instrument, l’orgue de Poblet, que vàrem inaugurar l’any 2012”.

Descarregar PDF

El compositor Hèctor Parra estrena avui diumenge i demà el monodrama 'Ich ersehne die Alpen' a @oper_stuttgart, on és 'composer in focus' aquesta temporada. https://www.staatsoper-stuttgart.de/magazin/einer-der-die-alpen-ersehnt-hctor-parra-im-gespraech/

El baríton croat Milan Perisic i la violinista tarragonina Inés Issel Burzynska guanyen els primers premis, de cant i instrument respectivament, a la 19a edició del Concurs Internacional de Música de Les Corts.

2

Les 'Passions' de Bach, un clàssic d'aquestes dates, no faltaran aquesta temporada al @palaumusicacat. Més informació, al nostre web! 📸Eric de Mildt @VLuminis @colvoc http://www.revistamusical.cat/les-dues-passions-de-bach-arriben-dijous-i-divendres-vinent-al-palau-de-la-musica/

La cantant Mireia Latorre i altres set músics han enregistrat per al segell @ColumnaMusica obres de Déodat de Séverac i Blanca Selva. "La seva veu pura, fresca i lluminosa esdevé idònia", diu @SantiRiu a la crítica. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/lamistat-i-el-vincle-musical-de-dos-amics-francocatalans/

Segueix-nos a Twitter