Subscriu-te

Bachcelona, nou festival de música a Barcelona dedicat a l’obra de J. S. Bach

Una actuació del projecte de l’Associació Bach Zum Mitsingen
Una actuació del projecte de l’Associació Bach Zum Mitsingen

Neix Bachcelona, el primer festival Bach de Barcelona, que tindrà lloc durant el mes de juliol a la Ciutat Comtal  amb un programa intensiu de música, dansa i divulgació en espais emblemàtics, com el Palau de la Música Catalana, la catedral de Barcelona, l’església de Santa Maria del Mar i el monestir de Sant Pau del Camp.

El festival s’oferirà entre el 25 i el 28 de juliol amb diverses activitats musicals –algunes de gratuïtes–, que volen potenciar la vivència, la interacció, la divulgació i alguns dels aspectes més inesperats i lúdics de la música de Johann Sebastian Bach.

Organitzat per l’Associació Bach Zum Mitsingen, el festival ha engegat un projecte de mecenatge a través de la plataforma Verkami per finançar-lo i ajudar a sostenir-ne el cost (l’associació vol recaptar 4.700 euros) amb aportacions que van des dels 10 als 90 euros i que inclouen entrades gratuïtes a concerts i cedés com a obsequi per la col·laboració, entre altres recompenses. L’Associació Bach Zum Mitsingen (BZM) va ser fundada l’any 2011 per Pau Jorquera i Daniel Terrida, per oferir cantates de J. S. Bach en format participatiu.

El 25 de juliol es donarà el tret de sortida al festival Bachcelona amb un concert d’entrada lliure a la catedral de Barcelona en què l’organista Juan de la Rubia interpretarà un recital a l’orgue de la catedral amb algunes de les pàgines més conegudes del Kantor de Leipzig i tot seguit es posarà a disposició del públic per improvisar sobre els temes que el públic li proposi.

L’íntim espai del monestir de Sant Pau del Camp també serà l’escenari, el 26 de juliol, de dos concerts; el primer l’oferirà el quartet format per Kerstin Gidde (violí), Mirjam Plas (flauta), Matthias Weinmann (violoncel) i Daniel Tarrida (orgue), amb Anaïs Oliveras (soprano), i el segon serà protagonitzat pel Cor Bach Zum Mitsingen, sota la direcció de Pau Jorquera, interpretant motets de Johann Christoph Bach –oncle patern de Johann Sebastian– i d’altres compositors que hi van estar directament relacionats, que es confrontaran amb motets d’altres compositors barrocs catalans, en un diàleg entre la cultura alemanya i la catalana de la mateixa època. Aquell mateix dia, la plaça del Rei serà l’escenari de l’espectacle “Bach i la dansa”, en què l’expert en danses barroques Joan Codina, juntament Anna Romaní faran de guies a través de les danses barroques que J. S. Bach va deixar escrites en les seves meravelloses suites –allemandes, courantes, sarabandes, gigues– com a música instrumental i que interpretaran el Trio Barroc del Cafè, format pel divulgador i flautista Joan Vives, Daniel Regincós (violoncel barroc) i Mireia Ruiz (clavecí).

El mateix Joan Vives oferirà una xerrada al Museu d’Història de Barcelona el 27 de juliol (activitat gratuïta amb reserva prèvia a partir del 25 de juny al MUHBA) sobre la figura de J. S. Bach des de l’arribada del compositor a Leipzig l’any 1723, context en el qual va escriure la Cantata BWV 105, que es podrà escoltar aquell mateix vespre a la basílica de Santa Maria del Mar i l’endemà, 28 de juliol, dins la litúrgia de la missa de diumenge, tot clausurant el festival. Aquesta producció, amb participació del Cor Bach Zum Mitsingen i el cor participatiu (inscripció oberta a través de www.bachzummitsingen.com), serà dirigit per Pau Jorquera i tindrà l’acompanyament a l’orgue de Daniel Tarrida.

El festival es completa amb el concert JZBach el dia 27 de juliol al Palau de la Música Catalana, una proposta única de Manel Camp (piano), Llibert Fortuny (saxòfon) i Mireia Farrés (trompeta), que oferiran versions en clau de jazz d’alguns dels motius més inconfusibles del geni alemany.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter