Subscriu-te

Nova edició del Curs Internacional de Composició de l’Institut Français

Un instant del curs amb Raphaël Cendo. © www.facebook.com/cursbmp
Un instant del curs amb Raphaël Cendo. © www.facebook.com/cursbmp

Per Mila Rodríguez Medina

El Curs Internacional de Composició organitzat per l’Institut Français i Barcelona Modern Project ha iniciat aquest cap de setmana passat la tercera edició. Dedicat a l’alta especialització en composició, promou una vegada més un entorn creatiu on desenvolupar un projecte de llarga durada, en un format pràcticament únic a Europa. L’objectiu principal d’aquest curs és brindar l’oportunitat als joves compositors (professionals i nous llicenciats) de continuar la seva formació rebent un contingut de qualitat i un impuls a la seva emergent carrera. Aquesta edició comptarà amb quinze participants actius d’arreu del món, seleccionats mitjançant una convocatòria internacional.

Així, el Curs s’estructura en tres trobades de tres dies cadascuna, en les quals els compositors participants desenvolupen un projecte de composició al llarg de tota la temporada, tutelats pel compositor francès de prestigi internacional Raphaël Cendo. “Busquem que hi hagi un temps prudencial per compondre una obra d’envergadura i poder analitzar, treballar i provar-ho tot en això que considerem un laboratori de creació”, n’explica el director Demián Luna, compositor i president de l’Associació Música Actual. La primera trobada, de caràcter intern, ha estat del 3 al 5 de novembre, i seguirà una segona trobada del 12 al 14 de gener i una tercera de l’11 al 13 de maig. D’aquesta manera, el concert final de música mixta se celebrarà el 12 de maig i el concert dedicat a la música acústica el dia 13 del mateix mes.

Un instant del curs amb Xavi Castillo, de BCN216. © www.facebook.com/cursbmp
Un instant del curs amb Xavi Castillo, de BCN216. © www.facebook.com/cursbmp

Entre altres novetats, aquesta edició s’afegeixen al Barcelona Modern Project dos ensembles convidats més: BCN216, nom cabdal de la música contemporània a Catalunya, i Morphosis, jove formació especialitzada sobretot en la interpretació i l’estudi de la música electroacústica mixta. Aquests tres ensembles estaran a disposició dels alumnes per al panel de lectura, workshops, assaigs i concerts. “És un curs centrat i enfocat a brindar als compositors allò que habitualment ens falta: el contacte amb intèrprets d’alt nivell al llarg de tot el procés de composició de l’obra”, diu Luna. Tant David Albet com Joan Bagés Rubí, directors artístics de BCN216 i Morphosis, respectivament, van avaluar molt positivament aquesta proposta des del seu punt de vista com a intèrprets. “Als intèrprets, el millor que ens pot passar és treballar amb qui escriu la partitura. Això és un moment feliç, fora mida, perquè se sent que el nostre paper té tot el sentit del món i es viu”, assegurava Albet.

A més, la nova edició creix en infraestructura. El Curs compta amb la col·laboració de l’Institut Français de Barcelona com a seu principal, però també de la Fundació Phonos (Universitat Pompeu Fabra) per a l’estrena de les obres de música mixta a les seves instal·lacions. D’altra banda, el Conservatori del Liceu, fins ara patrocinador, esdevé seu del Curs i acollirà la conferència de Raphaël Cendo com a compositor convidat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter