Subscriu-te
,

Comiat de Pere Artís i Benach, fundador de la «Revista Musical Catalana»

La «Revista Musical Catalana» lamenta comunicar amb gran tristesa el traspàs de Pere Artís i Benach (Llorenç del Penedès, Baix Penedès, 1940-Barcelona, 30 de gener de 2017), fundador de la «Revista Musical Catalana» en la seva etapa moderna (del 1984 fins a l’actualitat).

Artís i Bencah, Pere_01

Pere Artís i Benach va ser un historiador català, especialitzat en l’àmbit de la música coral i considerat un dels màxims experts i investigadors d’aquest àmbit cultural. La seva relació amb l’Orfeó Català va ser intensa i llarga en el temps. Cantaire de l’Orfeó Català, va ser secretari de la Junta de l’Orfeó Català i assessor cultural del Palau de la Música Catalana. Va pertànyer a la plantilla de Forum Musical, empresa creada per l’Orfeó Català en temps del president Joan Antoni Maragall, que es feia càrrec de la gestió del Palau de la Música Catalana.

Forum Musical va promoure la «Guia Musical», una petita publicació que oferia informació vinculada a l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana, i també entrevistes i articles diversos. Un precedent, a petita escala, de l’actual «Revista Musical Catalana».

Pere Artís va ser qui va afavorir la recuperació de la «Revista Musical Catalana» l’any 1984, de la qual va ser director editorial, en un equip format també pel periodista cultural Jaume Comellas i Colldeforns i el musicòleg Lluís Millet i Loras, nét de Lluís Millet i Pagès, fundador de l’Orfeó Català. Actualment Pere Artís era membre del Consell Editorial de la «Revista Musical Catalana». La seva dedicació i estima a l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana van ser incondicionals.

Pere Artís i Benach en la presentació de la «Revista Musical Catalana», l’any 1984, a la Sala Lluís Millet del Palau de la Música Catalana. © Pau Barceló/arxiu RMC
Pere Artís i Benach en la presentació de la «Revista Musical Catalana», l’any 1984, a la Sala Lluís Millet del Palau de la Música Catalana. © Pau Barceló/arxiu RMC

Pere Artís i Benach va ser directiu del Secretariat dels Orfeons de Catalunya, de la Federació Catalana d’Entitats Corals, de la Fundació Pau Casals i de l’Escola de Pedagogia Musical. Autor de diversos llibres sobre temàtica coral a Catalunya: Pedres vives; Palau de la Música Catalana: patrimoni de la humanitat; Orfeó Català: llibre del centenari, junt amb Lluís Millet; Lluís Millet vist per Lluís Millet, i El cant coral a Catalunya (1891-1979), entre d’altres. L’any 2003 va rebre el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

La vetlla serà aquest dijous, 2 de febrer, al Tanatori de les Corts (a partir de les 12 h), i la cerimònia de comiat, divendres a les 10 h.

La «Revista Musical Catalana» vol transmetre el seu condol a la família, i l’estén també a tota la família coral catalana, que ha tingut en ell una figura referencial i digna d’admiració. Que el seu amor per la música coral i la cultura catalana siguin inspiració per a les generacions futures.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El @Liceu_cat ha acomiadat la temporada amb Lucia di Lammermoor de la mà de @nadinesierra i Javier Camarena. "La recta final d'aquesta temporada (...) ha estat un crescendo d’entusiasme", diu @alberttorrens2 en la crítica. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/excellent-fi-de-temporada-al-liceu/

Aquest dijous arrenca al Masnou, població nadiua de Lluís Millet, una nova cita musical que s'allargarà diversos mesos. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/el-nou-festival-internacional-lluis-millet-reivindica-la-musica-catalana-al-masnou/

S'ajorna un dels concerts previstos inicialment per aquest dissabte 31 de juliol al @FIMCPeralada!

Mor el director de cors, pianista i compositor Jordi-Lluís Rigol. Víctima de la Covid, s’havia format a Barcelona, Mallorca, Anglaterra i els Països Baixos i és autor de cantates i cançons per a cors infantils i d’obres corals, així com de música escènica.

Segueix-nos a Twitter