Subscriu-te

Clara i Robert Schumann units per l’intens pianisme de Judith Jáuregui

Die Romantische Seele
Judith Jáuregui, piano
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director
Obres de Robert Schumann i Clara Schumann
Ars Produktion, 2020

Enregistrada el novembre del 2019 a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, aquesta gravació ha estat el punt culminant de l’extensa gira que Judith Jáuregui i l’OCM, dirigida per Tomàs Grau, van fer per diferents escenaris d’Espanya interpretant el Concert per a piano en La menor de Schumann. Obra cimera del repertori romàntic, la seva intensitat emotiva i l’apassionament posen a prova no només les aptituds tècniques del solista i l’orquestra, sinó que exigeixen un aprofundiment musical en què ha d’emergir la característica dualitat schumanniana en la dimensió més àmplia. Jáuregui, pianista refinada, delicadíssima en l’expressió, temperamental i capaç de dibuixar unes línies d’una intensa capacitat emotiva, ofereix un Schumann passional, aprofundit, que copsa tota la magnitud inherent a la tonalitat menor de l’obra i que alhora reflecteix amb un precís i preciós domini del legato aquella inspiració màgica que el compositor germànic va plasmar en aquesta obra mestra.

Secundada a la perfecció per una OCM que, sota la batuta de Tomàs Grau, segueix consolidant-se com una formació que afronta les obres del repertori romàntic amb una altíssima qualitat artística, Jáuregui proporciona un Schumann versàtil, d’ampli recorregut de dinàmiques i d’una solidesa en la concepció estilística que és pròpia d’una de les pianistes més reconegudes del moment.

Per arrodonir l’enregistrament, dues obres íntimament emparentades, com són les Quasi variazioni: andantino de Clara Wieck de Robert Schumann i les Variacions sobre un tema de Robert Schumann de Clara Wieck, obres en tonalitat menor, amb un ventall de registres expressius i exigències tècniques amb què la pianista basca captiva per la lluminositat i versatilitat en l’expressió musical. Si aquestes obres estan escrites en modalitat menor, Jáuregui clou l’enregistrament, com a contrapunt, amb l’Arabesca en Do major, escrita a més en el relatiu major respecte al Concert, i que suposa un elegant toc de lluminositat per a una de les joies més captivadores pel seu inefable lirisme del catàleg del compositor romàntic.

Un CD, doncs, que és un viatge per la música de Robert Schumann, en què la intensitat, la vehemència i la reflexió més poètica –tan pròpia de la dualitat entre Florestan i Eusebius– té com a complement una exquisida interpretació de les Variacions de Clara Wieck.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

📢La #SardanadIgorStravinsky ja té finalistes!
🔝Avui s'ha reunit el jurat del concurs hi ha valorat les 31 sardanes presentades.
Voleu conèixer els noms dels finalistes i saber quan s'estrenaran les sardanes?
Tota la informació ▶️https://www.ficta.cat/ca/blog/la-sardana-digor-stravinsky-ja-te-finalistes-n120

Aquest divendres 9 (20 h) l'exposició “Despertant Instruments Adormits”, que recrea els instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll, es clou amb un concert del comissari Antoni Madueño i el conjunt @lincantari a @SantaMariadelPi.

Aquest dissabte 10 (18 h), es presenta a Igualada una nova formació coral. Lux Ensemble debutarà amb el programa 'Victimae Paschalis. La paraula i la música dels misteris pasquals, de la tenebra a la llum', amb participació del rapsode @ArquiEnric i amb direcció de @CarlesPrat4.

Demà comencen tres setmanes de dansa a la comarca de la Garrotxa, de la mà del @SismografOlot. Més informació, al nostre web! (Foto: Rafa Marco) http://www.revistamusical.cat/arrenca-una-nova-edicio-del-sismograf-amb-una-trentena-despectacles-i-activitats/

Segueix-nos a Twitter