Subscriu-te

El Bach Collegium Barcelona, una realitat

BACH COLLEGIUM BARCELONA. Dir.: Pau Jorquera. Obres de diversos compositors de la família Bach. CAPELLA DE SANTA ÀGATA (BARCELONA). 16 DE NOVEMBRE DE 2019.

El Bach Collegium Barcelona ja és una realitat. El cor, creat i dirigit per Pau Jorquera, es va presentar dissabte a la capella de Santa Àgata de Barcelona amb el concert “Bach ist Meine Freude!” (Bach és la meva alegria!) fent referència a la cantata Jesu, meine Freude, BWV 227 de Johann Sebastian Bach. Abans, però, el mateix Pau Jorquera va explicar com havia nascut aquest projecte.

El Bach Collegium Barcelona va començar el 2011 fent Cantates de Bach en format participatiu. “En aquell moment el cor, que anomenàvem Cor de Cambra BZM (Bach Zum Mitsingen), constava de dotze cantaires, tres per corda, que inseríem dins dels cors participatius”, explicava. Amb els anys, aquells dotze membres es van anar consolidant i ampliant com a cor estable. A aquests es van unir els guanyadors de la Beca Bach-Fundació Salvat, paraigua sota el qual també hi ha el festival Bachcelona.

Pau Jorquera va presentar també el primer disc de la formació, un recull de Motets de Johann Sebastian Bach i de diferents membres de la seva família –Johann Christoph Bach i Johann Michael Bach, oncles segons; Johann Ludwig Bach, cosí segon, i del seu fill Carl Philipp Emanuel Bach– i que són una mostra de la música que va del Postrenaixement al Preromanticisme. Aquestes mateixes peces són les que el Bach Collegium Barcelona va interpretar dissabte en un concert d’una qualitat impecable.

El Bach Collegium, format per quinze veus, es va presentar a la capella de Santa Àgata i va aconseguir crear aquells moments d’íntima emoció entre el públic que et fan recordar el concert durant dies. Ja des del principi del Fürchte dich nicht de Johann Christoph Bach, vam rebre l’impacte de la magnífica sonoritat dels cantants, acompanyats a l’orgue per Mireia Ruiz, pulcres i ben empastats, en perfecta sincronia, gràcies a la precisa direcció musical de Pau Jorquera, que a cada peça feia canviar de lloc les veus.

Aquesta meravella es va anar succeint durant tot el concert amb un moment d’especial comunió al conegut motet Jesu, meine Freude de Johann Sebastian Bach, una de les obres més reeixides del catàleg del Kantor de Leipzig i d’una complexitat constructiva plena de matisos que els cantaires van saber trobar i expressar.

Al llarg de la vetllada, els cantants van demostrar que paraula i música, expressió i tècnica formen un tot indissoluble.

L’espectacular inici del Bach Collegium Barcelona va cloure amb el Bitten de Carl Philipp Emanuel Bach. Pau Jorquera va conduir els cantaires amb cura, coherència discursiva i una sensibilitat refinada i plena de contingut.

A manera de colofó, i a conseqüència dels insistents aplaudiments del públic, el Bach Collegium Barcelona va oferir com a bis Das ist meine Freude, que ens va acabar d’elevar en aquesta inoblidable vetllada.

Imatge destacada: © Gil Sisquella

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter