Subscriu-te

El primer volum de Pere Soto per a guitarra

Pere Soto. Integral de guitarra, vol. 1
Jairo Lozano, guitarra
Ars Harmonica, 2018

Aquest CD permet conèixer algunes de les obres que Pere Soto ha escrit per a guitarra clàssica, amb un llenguatge particular, digne de ser escoltat. Soto és guitarrista, productor, arranjador, compositor…, i tot i que té un catàleg més que considerable d’obra “clàssica”, on és potser més conegut és en l’àmbit del gypsy jazz i del manouche, amb una dilatada carrera a cavall entre Catalunya i Centreamèrica.

Si bé el fet de ser guitarrista li dona un coneixement de primera mà dels recursos i les possibilitats de l’instrument, el cert és que la seva aproximació a la guitarra clàssica depassa de llarg les limitacions d’aquells que escriuen des de l’instrument. Més enllà d’algunes interessants peces incidentals i breus (d’aquelles que mereixerien constar als programes d’estudi dels conservatoris), el CD presenta tres obres de major envergadura. A Fauna rebelde i a Aromas selváticas, Soto hi desenvolupa un discurs flexible i evocador, amb un llenguatge lleugerament àrid que se situa als límits de la tonalitat. A la Suite barroca 2012, Soto hi fa quasi un estudi contrapuntístic de l’instrument. Malgrat beure de l’obra per a llaüt de J. S. Bach –d’on s’intueixen totes les referències–, té el mèrit de no caure mai en arcaismes ni en simples exercicis d’estil barroquitzants.

En aquest primer volum de la seva integral per a guitarra, Soto mostra un discurs de fraseig gens obvi, que Jairo Lozano defensa de manera reeixida. A banda d’un so franc i ric, Jairo Lozano té una tècnica omnívora, capaç de fagocitar les contínues dificultats tècniques que s’intueixen en les partitures, que porten l’instrument (no pas per velocitat, sinó per tractament estilístic) a certs límits d’escriptura. Veurem com continua l’idil·li entre intèrpret i compositor als altres volums que s’intueix que han de venir.

Imatge destacada: el guitarrista Jairo Lozano (captura de pantalla)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

We are very honored to announce that Jordi Savall has been elected member of the Swedish Royal Academy of Music:
https://www.musikaliskaakademien.se/pressrum/nyheter/fjortonnyaledamotertillkunglmusikaliskaakademien.3700.html

Molt contents de celebrar amb vosaltres aquest doble aniversari amb els articles sobre el centenari de Pedrell que publiquem en el nostre darrer número!

Del 8 de juliol al 6 d’agost, tindran lloc els 18 espectacles d'una nova edició del @FIMCPeralada. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/la-36a-edicio-del-festival-de-peralada-homenatjara-josep-carreras-i-estrenara-una-produccio-de-lopera-the-fairy-queen/

🟢 Ets subscriptor de la @RevistaMusCat? 👉 Ja pots comprar les entrades de la nova temporada del @palaumusicacat i gaudir de descomptes fins al 15% en més d'un centenar de concerts (excepte Palau 100). 🎼 📎 Descobreix tota la temporada a https://bit.ly/38BixQC

Segueix-nos a Twitter