Subscriu-te

El solista del Royal Ballet, David Yudes, brilla com a artista convidat del Ballet de Barcelona

FIGUERES A ESCENA. Ballet de Barcelona. David Yudes, artista convidat. El trencanous de P. I. Txaikovski. TEATRE EL JARDÍ (FIGUERES). 16 DE GENER DE 2021.

En comptades ocasions tenim l’oportunitat de veure ballar a casa nostra David Yudes. Té 24 anys i és el solista més jove del Royal Ballet de Londres, una de les millors companyies de dansa del món. Però la COVID-19 ens ha donat aquesta oportunitat. El ballarí de Badalona es va sumar dissabte com a estrella convidada a l’elenc d’El trencanous del Ballet de Barcelona en el paper principal de príncep, juntament amb la ballarina de la companyia Anna Ishii.

El Ballet de Barcelona va presentar el clàssic de Piotr Ílitx Txaikovski al Teatre El Jardí de Figueres, tan ple com l’aforament de la pandèmia permetia. El ballet que omple totes les programacions dels teatres del món per Nadal, amb coreografia original de Lev Ivànov, està basat en un conte nadalenc en què la protagonista, Clara, juntament amb el trencanous que pren vida fan un viatge pel món de les joguines i els dolços. És un món de fantasia i màgia que al compàs de la famosa obra de Txaikovski fa que sigui el ballet clàssic idoni per iniciar els més petits al món de la dansa.

La companyia va interpretar aquest Trencanous magistralment, sota la revisió dels directors Carlos Renedo i Chase Johnsey, dos ballarins amb una llarga trajectòria al món de la dansa i lligats a la companyia Les Ballets Trockadero de Montecarlo. Des de l’estrena el 2019, el Ballet de Barcelona ha fet un gran salt qualitatiu que cal lloar. La feina que està fent Johnsey amb la cinquantena de ballarins és acurada i els resultats s’hi noten. Aquest Trencanous d’enguany ha estat una mostra de la bona tècnica que posseeixen els artistes i de la maduresa que va adquirint la jove companyia.

La platea del teatre era plena d’infants enganxats a la història veient com els ballarins interpretaven els flocs de neu, la lluita entre soldats de joguina i ratolins entremaliats, la bellesa de la reina i el rei de la neu o el divertit Món dels Dolços amb les diferents danses. El públic va esclatar en aplaudiments amb la dansa russa, en la qual els nois van brillar amb els salts i girs que requereix l’exigent coreografia. Convé destacar la interpretació de Clara del Cerro, que va ser una Clara molt expressiva i connectada en tot moment amb el públic. El jove trencanous era el japonès Mikiya Kakehashi, poc expressiu però amb una tècnica polida, amb molta potència de salt i precisió de gir.

El públic esperava l’entrada del conegut pas de dos per veure el solista del Royal Ballet, David Yudes, un ballarí de tècnica i interpretació extraordinàries, que des que va guanyar la beca al prestigiós concurs Prix de Lausana no para de recollir èxits i s’ha convertit en el solista més jove de la companyia de Londres. Yudes, que a la primera part juntament amb Anna Ishii van fer una interpretació divertida de ser nines, amb el pas de dos va demostrar per què és on és. Convertit en l’estrella del vespre, i amb la platea plena de fans, el ballarí va arrencar aplaudiments amb els seus salts, radiant sobretot amb els seus grand jetés en tournant en manége –és a dir, els moviments del ballarí quan salta fent cercles a l’escenari. Meritòria també va ser la interpretació d’Ishii, una ballarina que destaca en el control que té de les pirouettes i fouettes. El pas de dos d’El trencanous és complicat per la dificultat dels portes, però Yudes i Ishii en van fer una execució precisa.

Ara mateix el Ballet de Barcelona és la companyia estable de clàssic que ofereix produccions a Catalunya. Només ens queda esperar que el ballet segueixi guanyant territori, puguem veure David Yudes, que els catalans que tenim en companyies internacionals ballin més sovint a casa i aconseguim que totes les funcions tinguin orquestra en directe i abandonem les gravacions.

Imatge destacada: (c) Dani Garcia Moran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter