Subscriu-te

Crítica

Pau Codina: transcendència musical natural

El violoncel·lista Pau Codina (foto d’arxiu)
El violoncel·lista Pau Codina (foto d’arxiu)

SCHUBERTÍADA DE VILABERTRAN. Pau Codina, violoncel. Jean-Paul Pruna, piano. Obres de Schubert i Brahms. CANÒNICA DE VILABERTRAN. 24 D’AGOST DE 2013.

Per Jaume Comellas

La fi del concert que va oferir el cel·lista Pau Codina i el pianista Jean-Paul Pruna, en la programació de “segona divisió” de la Schubertíada de Vilabertran va deixar la privilegiada sensació que allò que vàrem escoltar va ser música sense epítets; en la més exacta, autèntica i excelsa accepció del mot. Que tal com va sonar la coneguda i bellíssima Sonata en La menor per a arpeggione i piano, D. 821 de Schubert havia estat concebuda pel seu autor per sonar exactament com va sonar de la mà d’aquest jove duo. I això val també en tot exactament per a la versió de la Sonata número 1 en Mi menor, op. 38 de Brahms.

Obres de característiques diferenciades, van ser traduïdes de manera natural, sense virtuosismes gratuïts, sense càrrega emfàtica, sense ànim de forçar cap mínim recurs épatant. La bellesa lluminosa de l’obra de Schubert i l’elegància profunda de la de Brahms van arribar a l’espectador de manera penetrant com una pluja suau que no marca solcs profunds però que ho amara tot de substància sanitosa. Fora tota guspira d’exhibicionisme buit, de concessió espúria, d’escapades i himnes al sol. Tot devocional, tot autèntic, tot càlid i tot natural. I també, definitiu, tot transcendent. Aquí podríem parlar de transcendència musical natural, de transcendència sense estridències, sense proclames, sense fanfares estilístiques proclamadores. Però que deixa un solatge profund i enriquidor. I aquest és un valor enormement preuat.

Permeteu-me un afegit: Pau Codina, oblidem-nos de la seva jove edat, mereix alineacions en encontres –cicles– principals en les programacions de casa nostra. Factors mercadològics a part, els mèrits hi són indiscutibles.

Fernando Caminals, membre fundador de @CamerataXXI, signa l'obituari de Xavier Blanc, desaparegut el passat 9 d'octubre. Llegeix-lo al web! (Foto: @JosepMolina11) http://www.revistamusical.cat/en-la-mort-de-xavier-blanc/

Aquest dijous 21 veurà la llum al @palaumusicacat un nou projecte de l'Associació @JoanManen amb l'objectiu de reivindicar intèrprets catalans del passat. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/lassociacio-joan-manen-presenta-el-projecte-interprets-catalans-historics/

"Batega, canta, viu!" és el lema de la nova etapa de @orfeogracienc, que es va presentar aquest cap de setmana. Més informació, al nostre web! (Foto: Antoni Garcia) http://www.revistamusical.cat/lorfeo-gracienc-enceta-una-nova-etapa-artistica-i-de-gestio-amb-el-lema-batega-canta-viu/

Mor als 74 anys la soprano eslovaca Edita Gruberova. Va ser una de les veus més estimades al @Liceu_cat i va anunciar l’any passat la retirada definitiva dels escenaris.

Segueix-nos a Twitter