Subscriu-te

Piano i clarinet, vius i rítmics

Vif et rythmique
Fabrizio Meloni, clarinet
Takahiro Yoshikawa, piano
Obres de Debussy, Saint-Saëns, Hoegger, Milhaud, Poulenc i Françaix
Deutsche Grammophon, 2017

La conjunció de clarinet i piano en duet no és ni de bon tros tan freqüent com altres formacions de cambra. Amb tot, ha deparat algunes obres meravelloses, com ara les Sonates de Johannes Brahms, en què melodies de gran calat emocional s’articulen amb calidesa i dinamisme, gràcies a la versatilitat i riquesa tímbrica dels instruments, que Schumann ja havia assajat als Drei Fantasiestücke del 1849. Aquesta gravació, amb Fabrizio Meloni (clarinet) i Takahiro Yoshikawa (piano), parteix d’aquells pressupòsits romàntics per mostrar la seva evolució a l’anomenat “impressionisme” de Debussy i enfilar la revolució creativa del segle XX. L’eloqüència de les intervencions solistes evoquen atmosferes, busquen reproduir la fluctuació de la vida en simptomàtica discontinuïtat i evitant tota presumpció d’una coherència preestablerta.

El títol del disc és, en aquest sentit, molt significatiu: Vif et rythmique no només ens remet a moviments de quartets per a cordes de creadors francesos com Debussy i Ravel, sinó que assenyala la trepidant aventura –en un mateix context compositiu– de les creacions de Saint-Saëns (1921), Honegger (1922), Milhaud (1927), Poulenc (1962) i Françaix (1974). Una proposta cronològicament ordenada, en què sobreabunda la inventiva: el virtuosisme i la (premeditada) espontaneïtat de Meloni i Yoshikawa fan d’aquest enregistrament un disc recomanable per a melòmans de tot tipus. En gaudiran aquells més clàssics, però també els interessats per les creacions contemporànies, així com –sens dubte– els amants del jazz.

Imatge destacada: Fabrizio Meloni i Takahiro Yoshikawa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

"Cal entendre el @museumusicabcn com un museu del segle XXI", diu Jordi Alomar, el nou director de la institució, en una de les seves primeres entrevistes. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/entrevistes/nou-director-del-museu-de-la-musica/

Musica Reservata de Barcelona va estrenar al @palaumusicacat la 'Missa' de @JoanMagrane, una obra que "evoluciona en un constant joc de confluències i dispersions dins d'una unitat d’estil", en paraules d' @AlbertFFlamari1. Llegeix la crítica al web! http://www.revistamusical.cat/critica/magrane-missa-escrita-est/

El Mandelring Quartet oferirà aquest diumenge l'estrena mundial del quartet de corda 'Post lucem' de @ferrancruixent a @FIMMarvao (Portugal). L'obra consta de dos moviments contrastats amb al·lusions al 'Quartet op. 133' de Beethoven (Foto: May Zircus)

Serena Sáenz interpreta el rol titular de ‘Lucia di Lammermoor’ en la funció d’aquesta nit al Liceu, en el que suposa un doble debut de la barcelonina: al Gran Teatre i en el rol de Lucia. La soprano @nadinecsierra no podrà cantar a causa d’una indisposició mèdica.

#LuciaLiceu

Segueix-nos a Twitter