Subscriu-te

Viatge a Amèrica

Amèrica
Claudio Constantini, piano

Obres de Gershwin, Constantini i Piazzolla
IBS Classical, 2018

Claudio Constantini, pianista, bandoneonista i compositor nascut al Perú ens presenta el seu tercer treball per a la discogràfica IBS Classical, després d’una integral de l’obra per a piano de Debussy. I en aquest cas la música ens permet viatjar fins a Amèrica –que és el nom del disc. L’enregistrament està dedicat a Gershwin i Piazzolla, dos dels músics que han influït en el pianista i a la vegada dos compositors que han sabut fusionar elements de diversa procedència amb la música clàssica. Gerhswin obrí un nou món amb el jazz i Piazzolla aconseguí portar el tango fins al punt més àlgid, amb obres prou conegudes per tots.

Constantini viu i transmet les melodies amb passió. Utilitza un rubato natural, sense excessos i fa reviure la poesia més tendra en Gershwin. Aconsegueix una lectura natural, improvisada per moments, gràcies a l’èmfasi rítmic mai rígid, a la inflexió melòdica que no trenca les frases i als colors que cerca. Però també gràcies a la seva aportació més reflexiva buscant el punt introvertit i poètic. Degusta un repertori que ofereix sense precipitacions i sap lluir la melodia per damunt de l’acompanyament.

Inicia el disc amb la famosa Rhapsody in blue de Gerhswin, que obté una visió bella i sense precipitacions. Amb una exposició força més degustada que la del propi compositor, troba el punt just de ritardandos sense perdre la frescor ni el flux entre seccions i aportant també el punt sincopat tan característic, un ampli ventall de colors i un ben aconseguit punt culminant. Els preludis tenen una rítmica gràcil –amb una reflexiva introducció del primer i una reflexiva proposta del segon.

El propi Constantini ens presenta les seves variacions sobre el tema de Summertime, que conserven el to càlid de l’obra i aporten una varietat harmònica dins d’una idea d’improvisació virtuosística. Piazzolla va saber desenvolupar el tango situant-lo a l’altura del concert prenent com a base la seva sensualitat melòdica, excitació i una rítmica obstinada. Constantini ens apropa a Tango ballet i a Las cuatro estaciones porteñas en brillants arranjaments propis que reforcen l’atractiu d’un disc refrescant que ens farà gaudir de la seva rítmica trepidant, pel seu swing i per l’exuberància no gens renyida amb la introspecció necessària en versions plenament idiomàtiques.

Imatge destacada: Claudio Constantini

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fernando Caminals, membre fundador de @CamerataXXI, signa l'obituari de Xavier Blanc, desaparegut el passat 9 d'octubre. Llegeix-lo al web! (Foto: @JosepMolina11) http://www.revistamusical.cat/en-la-mort-de-xavier-blanc/

Aquest dijous 21 veurà la llum al @palaumusicacat un nou projecte de l'Associació @JoanManen amb l'objectiu de reivindicar intèrprets catalans del passat. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/lassociacio-joan-manen-presenta-el-projecte-interprets-catalans-historics/

"Batega, canta, viu!" és el lema de la nova etapa de @orfeogracienc, que es va presentar aquest cap de setmana. Més informació, al nostre web! (Foto: Antoni Garcia) http://www.revistamusical.cat/lorfeo-gracienc-enceta-una-nova-etapa-artistica-i-de-gestio-amb-el-lema-batega-canta-viu/

Mor als 74 anys la soprano eslovaca Edita Gruberova. Va ser una de les veus més estimades al @Liceu_cat i va anunciar l’any passat la retirada definitiva dels escenaris.

Segueix-nos a Twitter