Subscriu-te
,

El 5è Festival Internacional d’Orgue de Montserrat es consolida enguany amb un destacat accent coral

L’organista polonès Tomasz Adam Nowak improvisarà i dialogarà amb cants espirituals gòspel interpretats pel popular grup coral Messengers
L’organista polonès Tomasz Adam Nowak improvisarà i dialogarà amb cants espirituals gòspel interpretats pel popular grup coral Messengers

El cicle l’obrirà l’Escolania de Montserrat, seguida de la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, a continuació gòspel amb els Messengers i improvisació d’orgue, i es clourà amb música per a oboè i orgue.

Els dissabtes 20 de juny, 18 de juliol, 8 d’agost i 5 de setembre de 2015 tindran lloc els quatre concerts de la 5a edició del Festival Internacional d’Orgue de Montserrat-Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM), una edició que vol consolidar aquesta cita única a Catalunya i que va néixer amb la voluntat de donar a conèixer l’orgue de l’Abadia de Montserrat, construït per Blancafort l’any 2010; de mostrar el potencial de l’instrument gràcies a grans intèrprets nacionals i internacionals, i de difondre la música d’orgue de totes les èpoques.

L’Escolania de Montserrat inaugura el festival aquest dissabte, 20 de juny
L’Escolania de Montserrat inaugura el festival aquest dissabte, 20 de juny

L’èxit artístic i de públic de les edicions anteriors ratifiquen aquesta voluntat de bastir un cicle d’orgue de gran nivell, obert al gran públic i que ofereix tant la música no religiosa composta per a aquest instrument com la música que forma part de la litúrgia. El P. Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i director artístic del FIOM, qualifica l’orgue com un instrument “molt ric a nivell sonor i pel que fa a possibilitats”. El Festival, que “neix dins l’oferta cultural de l’Abadia”, conrea en cada edició una fórmula que funciona i que és la invitació a intèrprets internacionals i organistes de casa nostra, a més d’oferir un concert de caire més interdisciplinari o més popular, i també un concert d’orgue amb formació de cambra o grup coral. En aquesta edició, l’orgue dialogarà amb cors, gòspel i l’oboè.

L’organista Mercè Sanchis. © Josep Molina
L’organista Mercè Sanchis. © Josep Molina

Amb motiu d’aquest cinquè aniversari, l’obertura del Festival serà a càrrec de l’Escolania de Montserrat i de la Capella de Música de Montserrat (20 de juny). Les formacions recrearan grans obres del repertori coral religiós romàntic: César Franck (Psalm 150 i Pastorale op. 19), Felix Mendelssohn (Ave Maria, en primera audició per l’Escolania), Johannes Brahms (Lass dich nur nichts nicht dauren, en primera audició per la Capella), Anselm Ferrer (Ave Maria), Francis Poulenc (Litanies a la Vierge Noire), Arvo Pärt (Valter Unser, en primera audició per l’Escolania) i Edward Elgar (Psalm 48: Grat is the Lord, en primera audició per l’Escolania). El concert té l’acompanyament a l’orgue de Mercè Sanchis i serà dirigit pel titular de l’Escolania, Llorenç Castelló. D’altra banda, aquest concert constitueix en si mateix una novetat, ja que presenta l’Escolania en concert a l’Abadia; cal recordar que en aquest recinte el cor de veus blanques només realitza la litúrgia. El concert es podrà seguir en directe a través de les televisions de la Xarxa de Comunicació Local.

L’organista Joan Paradell
L’organista Joan Paradell

El 18 de juliol tindrà lloc l’audició de la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, sota la direcció de Daniel Mestre. Les veus solistes seran les d’Ulrike Haller (soprano), Roger Padullés (tenor) i Josep Pieres (baix), mentre que la part coral serà a càrrec de cantaires de cors de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), acompanyats a l’orgue pel mestre Joan Paradell, organista titular de la Capella Musical Sixtina. Concretament, hi prendran part cantaires de l’Agrupació Coral Matadepera, Cor Americantus, Coral Ariadna de la Garriga, Coral Càrmina, Coral Estel de Gironella, Coral Mixta d’Igualada i altres cantaires de cors de la FCEC. “Amb aquest concert volem recuperar un tipus de repertori simfonicocoral poc habitual en les programacions i en aquest cas adaptat a l’orgue”, explica el P. Jordi-Agustí Piqué; “i també volem reconèixer la feina de la FCEC”, afegeix.

El grup coral Messengers protagonitzarà el concert més innovador del FIOM 2015
El grup coral Messengers protagonitzarà el concert més innovador del FIOM 2015

El 8 d’agost, el FIOM presentarà “la proposta més innovadora d’aquest any, que combinarà la versatilitat de l’orgue amb les veus del gòspel”, explica el P. Jordi-Agustí Piqué. Es tracta d’un salt cap a la contemporaneïtat: l’orgue de Montserrat sonarà a mans del mestre Tomasz Adam Nowak, organista titular de St. Lambert de Münster, que improvisarà i dialogarà amb cants espirituals gòspel interpretats pel popular grup coral Messengers, que va ser finalista de la primera edició del concurs de TV3 Oh happy day. “Un concert irrepetible”, conclou el P. Jordi-Agustí Piqué, que afegeix que “ens agrada assumir aquest risc artístic tan interessant”. Igualment, aquest concert es podrà seguir en directe a través de les televisions de la Xarxa de Comunicació Local.

L’organista Jordi Vergès
L’organista Jordi Vergès

Finalment, el 5 de setembre, el FIOM es clourà amb un concert també singular, que combinarà la “veu” de l’oboè, amb els oboistes Cristian Moré i Màxim Solanes (exalumnes de l’Escolania), acompanyats a l’orgue pel mestre Jordi Vergès, organista titular de la catedral de Tarragona.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. El FIOM serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Catalunya Música dóna suport a aquest festival i n’enregistrarà alguns dels concerts. També s’oferiran tots en directe per Montserrat Ràdio (100,6 FM / www.montserratradio.cat) i Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat).

L’orgue de Montserrat
L’orgue de Montserrat

Tots els concerts (amb visita guiada a l’orgue abans del concert) se celebraran a la basílica de Santa Maria de Montserrat (amb cabuda per a 800 persones assegudes), a les 21 h, amb entrada i aparcament gratuïts. Més informació a www.abadiamontserrat.net.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter