Subscriu-te
,

El cicle El Primer Palau compleix 20 anys donant suport al talent dels joves músics

Gabriel Ureña
Gabriel Ureña

Una proposta que ha permès el debut al Palau de 248 joves músics en un total de 95 concerts programats en 20 edicions.

Demà dijous, 1 d’octubre, comença la vintena edició del cicle El Primer Palau, que enguany donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a deu joves intèrprets de música clàssica. Un cicle de concerts que en els seus vint anys ha acollit 248 joves intèrprets en un total de 95 concerts i ha lliurat 83 guardons, dotats amb més de 200.000 euros. El vintè cicle El Primer Palau va ser presentat als mitjans de comunicació en roda de premsa ahir.

El cicle s’articula, com és habitual, en quatre concerts, que se celebraran els dijous 1, 8, 15 i 29 d’octubre. El concert de cloenda, presentat pel periodista Albert Om, tindrà lloc el dijous 19 de novembre, en el qual es repartiran els premis dels guanyadors d’aquesta edició i hi actuaran els guanyadors del 2014, l’Aëris Trio (Juan Carlos Rivas Perretta, oboè; Carlos Tarancón Mateo, fagot, i Yolanda Fernández Anguita, clarinet).

Rosalía Gómez
Rosalía Gómez

El cicle, que compta per quinzè any consecutiu amb la col·laboració de Mitsubishi Electric, presenta en aquesta edició les pianistes Rosalía Gómez i Victoria Vassilenko, els violoncel·listes Gabriel Ureña i Marion Platero, l’acordionista Ander Tellería, la guitarrista Mabel Millán, el Trio Vasnier (Pedro López, flauta; Carmen Alcántara, arpa, i Samuel Espinosa, viola) i la violista Agnès Mauri Galik. Aquests joves músics, procedents de diferents punts de l’Estat espanyol: Galícia, Astúries, el País Basc, Andalusia, Múrcia, La Rioja, Aragó i Catalunya, així com residents a Espanya, han estat escollits d’un total de 61 sol·licituds. Quant als programes que s’interpretaran durant aquesta edició, es tracta d’una proposta d’una notable amplitud i equilibri, amb un repertori que va des del Barroc (Cabanilles, Correa de Arauxo i Bach), passant pels clàssics i romàntics (Beethoven, Chopin, Schumann, Debussy i Liszt) fins al segle XX i l’actualitat (Albéniz, Cassadó, Hosokawa, Glass, Guinjoan, Granados, Rodrigo, Llobet, Sainz de la Maza, Bax, Brotons, Montsalvatge, R. Lamote de Grignon, Murail, Prokófiev i Mompou). La coordinadora del cicle, Mercedes Conde, va explicar que el criteri artístic és el que preval a l’hora de seleccionar els candidats, “la qualitat artística del jove músic més que el seu currículum”, i que la proposta de programa també “ha de tenir interès i atractiu per si mateixa”. En aquest sentit, Conde va destacar el concert d’avui, protagonitzat per la pianista Rosalía Gómez Lasheras (amb la Sonata núm. 28 en La major, op. 101 de Beethoven, Corpus Christi en Sevilla d’Albéniz i Andante spianato i gran polonesa brillant, op. 22 de Chopin) en la primera part, i pel violinista Gabriel Ureña (amb la Sonata núm. 3 en La major, op. 69 de Beethoven –acompanyat al piano per Sofiya Kagan–, la Fantasie-Stücke, op. 73 de Schumann i Requiebros de Gaspar Cassadó) en la segona part. També va destacar els programes que presentaran l’acordionista Ander Tellería i el Trio Vasnier. D’altra banda, el fet que aquest any la majoria de participants provinguin de fora de Catalunya corrobora que El Primer Palau “és un cicle necessari i molt valorat arreu de l’Estat espanyol”, va recordar Mercedes Conde. Enguany l’única representació catalana és la violista Agnès Mauri Galik.

En aquests vint anys, El Primer Palau ha rebut un total de 966 sol·licituds, s’hi han interpretat més de 480 obres i 65 personalitats del món musical han format part del jurat. La sala modernista ha estat testimoni de l’excel·lència de les noves generacions de músics, altament preparats i qualificats, i de la il·lusió de presentar-se en un dels escenaris més emblemàtics del panorama musical. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor han participat en aquest cicle i enguany són protagonistes de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. El director general del Palau de la Música, Joan Oller, va agrair el suport de Mitsubishi Electric, així com la tasca de Lluís Millet i Loras i de Jaume Comellas en l’organització i la coordinació del cicle des dels inicis fins a l’any passat. També va remarcar l’aspecte de cicle de concerts “més que de competició”, tot i que “el punt de concurs li dóna una emoció afegida”.

Trio Vasnier
Trio Vasnier

Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i amb el patrocini de Mitsubishi Electric, el cicle ofereix, tot augmentant l’atractiu de la proposta, l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 6.000 euros, i si el jurat, format enguany per Daniel Blanch, Josep Bassal, Àlex Robles Fitó, Lluís Millet i Loras i Mercedes Conde, ho considera oportú, podrà concedir, a més, 6.000 euros entre el segon premi i accèssits. El president de Mitsubishi Electric Europe (Sucursal a Espanya), Hiroaki Ashizawa, va explicar que l’empresa japonesa “dóna suport a diverses activitats culturals allà on opera” i que se sent “especialment orgullós” del cicle El Primer Palau. Ashizawa va llançar la idea reunir el màxim possible de músics guardonats durant aquests anys en un concert, “una forma molt bonica de commemorar els vint anys”. Joan Oller va dir que era “una idea magnífica” i que “intentarem fer-ho realitat”.

I també el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical, amb un jurat format pels crítics musicals Jorge de Persia, Xavier Pujol, Javier Pérez Senz, Xavier Chavarria i Josep Barcons.

Addicionalment, per afavorir la projecció internacional dels guardonats, Catalunya Música atorgarà per quart any consecutiu un premi a un dels guanyadors, que consistirà en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. Com a novetat, aquest 2015 s’hi afegeix el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, que s’atorga al millor intèrpret d’obra d’autor català, i que consisteix en la participació en el cicle Xarxa de Músiques. Aquest nou premi ha estat molt ben rebut pels participants i tots han inclòs obra d’autor català en el programa respectiu.

El Primer Palau s’ha confirmat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics, en aquell moment crucial entre la finalització dels estudis i el pas cap al món professional, poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert en un marc seriós i amb les màximes condicions de rigor i professionalitat.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter