Subscriu-te
,

El cor Barcelona Ars Nova protagonitza el nou cicle Música als Monestirs, de música litúrgica fora de l’ofici religiós

El cor Barcelona Ars Nova
El cor Barcelona Ars Nova

L’Associació d’Amics de les Misses Polifòniques organitza el cicle en cinc monestirs catalans, entre els quals Pedralbes i Poblet.

Aquest dissabte, 2 de juliol, al monestir de Sant Daniel de Girona (amb les localitats exhaurides), i diumenge, 3 de juliol, al monestir de Pedralbes de Barcelona, comença el nou cicle de concerts Música als Monestirs protagonitzat pel cor Barcelona Ars Nova i que organitza l’Associació d’Amics de les Misses Polifòniques. Arran de l’èxit del cicle Misses Polifòniques que promou aquesta entitat, presidida per Eusebi Díaz-Morera, i que es realitza amb aquest cor que dirigeix Mireia Barrera, s’ha volgut donar més visibilitat a la formació vocal amb un cicle d’actuacions fora de l’ofici religiós, en format concert i amb concepte comercial.

Amb cinc concerts, en els dos primers ja esmentats (a les 20 h), el cor estarà acompanyat d’orgue, amb Dani Espasa, i de baixó, amb Alfonso Barreno, i oferirà un programa que inclou la missa Ave Maris Stella de Tomás Luis de Victoria i motets d’Ockeghem, Des Prés, Palestrina i Cererols.

La resta de concerts tindran lloc el darrer cap de setmana de juliol, els dies 29, 30 i 31 al monestir de Poblet (21.30 h), al monestir de Santa Maria de Ripoll (22 h, concert inclòs dins el Festival de Música Antiga dels Pirineus, FEMAP) i a l’antic monestir de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona (19 h, plaça de Sant Pere), respectivament. En aquests concerts el programa combinarà vespres de la Mare de Déu d’autors com Guerrero, Victoria i Monteverdi, i cant gregorià. En aquests concerts l’organista serà David Malet.

El cor Barcelona Ars Nova és un conjunt professional creat el 2012 en el projecte de les Misses Polifòniques i format per solistes vocals professionals que col·laboren habitualment en els millors cors de cambra europeus –Collegium Vocale de Gant, La Capella Reial de Catalunya, Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, etc.– i que dirigeix Mireia Barrera. “Vaig acceptar aquest projecte amb molt de respecte perquè mai no havia fet polifonia religiosa d’una manera seriosa”, explica la directora. “Durant les dues primeres temporades de les Misses Polifòniques vam anar remodelant el cor en funció de la tessitura vocal que millor s’adaptava al projecte i ara ja podem dir que és un conjunt consolidat.”

La necessitat de donar més projecció al cor sorgeix de la mateixa Associació d’Amics de les Misses Polifòniques. “Ens va semblar que estaria bé que el cor tingués una vida pròpia addicional al cicle de Misses Polifòniques i així donar-hi una prolongació i un reconeixement”, diu Eusebi Díaz-Morera. “Crec que amb aquest cicle podem aportar al panorama musical actual un grup de les nostres característiques, poc habitual en les programacions”, afegeix Mireia Barrera.

El projecte de les Misses Polifòniques va sorgir l’any 2012 per iniciativa d’un grup d’intel·lectuals amants de la música, que van crear l’Associació d’Amics de les Misses Polifòniques i que organitzaren a Barcelona una temporada d’audicions de música litúrgica interpretada a esglésies, en el marc de les cerimònies per a les quals van ser creades, tal com es fa a diverses ciutats europees, i expressant així la tradició religiosa que les va fer possibles. Com a factor diferencial respecte dels projectes que es duen a terme a Europa, es va crear aquest conjunt professional d’alt nivell musical, i es va dedicar cadascuna de les misses a un compositor de les diverses escoles de la tradició europea, com per exemple Claudio Monteverdi, Francisco Guerrero, Tomás Luis de Victoria, Giovanni Pierluigi de Palestrina i Johann Sebastian Bach. Després de quatre temporades, el proper mes d’octubre començarà a Barcelona la cinquena de les Misses Polifòniques, a l’església dels Sants Just i Pastor i al monestir de Pedralbes, “espais d’una gran qualitat acústica”, assenyala Eusebi Díaz-Morera.

La cinquena temporada de Misses Polifòniques, doncs, començarà el 23 d’octubre, al monestir de Santa Maria de Pedralbes i continuarà el 23 de desembre, a l’església dels Sants Just i Pastor (ofici de Nadal), i ja el 2017, el 5 de març (Pedralbes), 9 d’abril (Sants Just i Pastor, ofici de Setmana Santa) i el 21 de maig (Pedralbes). L’accés als oficis és gratuït tot i que es proposa un donatiu en finalitzar la missa.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter