Subscriu-te

El Festival de Música Antiga dels Pirineus 2014 reunirà formacions de renom internacional

El Festival convertirà en auditoris diversos espais patrimonials destacats

Forma Antiqva, dirigida per Aaron Zapico
Forma Antiqva, dirigida per Aaron Zapico

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) presenta en aquesta edició, la quarta, un cartell amb quinze propostes musicals que es desenvoluparan a vint-i-dos municipis de la zona –aquest any s’hi han afegit Ripoll, Besalú i Bossòst–  i un total de trenta-set concerts. La cita musical que ja ha aconseguit una consolidació al territori a tots els nivells, tindrà lloc entre els dies 19 de juny i 20 d’agost, amb formacions de renom internacional, tant catalanes com de fora.

Jordi Savall farà trio amb Andrew Lawrence-King i Frank McGuire
Jordi Savall farà trio amb Andrew Lawrence-King i Frank McGuire

El FeMAP esdevé un festival estratègic que compta amb un suport econòmic bàsicament públic i un funcionament i una estructura que el fan únic a Europa. També el seu compromís amb el país a nivell interpretatiu és inequívoc, fet que conviu amb la vocació hispànica amb la presència de formacions espanyoles reconegudes, i enguany també amb representació internacional, del Latvian Radio Choir. “Tot i que és un festival jove, el sentim com un festival propi i de referència a Europa”, diu l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. “Aquesta és la proposta cultural transversal més ambiciosa que s’ha fet mai al Pirineu”. Per la seva banda, l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, recalca que “el Festival permet que molts ajuntaments petits puguin oferir un concert de gran categoria, cosa que per si sols seria impossible de fer econòmicament, i d’altra banda els permet afegir patrimoni cultural i natural”.

La Real Cámara i la soprano Raquel Andueza
La Real Cámara i la soprano Raquel Andueza

“Aquesta edició és la més potent d’aquests quatre anys de festival”, afirma el seu director, Josep Maria Dutrèn, “i artísticament també és de més qualitat”. Així, entre les propostes més destacades, hi trobem la presència de l’Escolania de Montserrat, dirigida pel seu titular, Bernat Vivancos –en el que serà un dels seus darrers concerts al capdavant de la formació–, que interpretarà obres de Julià, Casanoves, Cererols, Wessman, Thoresen, Pärt, Vivancos i cants del Llibre vermell de Montserrat; el violagambista Jordi Savall fent trio amb Andrew Lawrence-King i Frank McGuire, els quals oferiran el concert de cloenda del Festival amb un programa basat en la viola cèltica; els Solistes del Latvian Radio Choir, formació coral de gran prestigi que tornarà a Catalunya per participar en la temporada 2014-15 del Palau de la Música; La Grande Chapelle, dirigida per Albert Recassens, amb un programa íntegre dedicat a obres de Francesc Valls, entre les quals la Missa Scala Aretina; Forma Antiqva, dirigida per Aaron Zapico, que oferirà, entre altres obres, Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi, amb la participació del violinista Benjamín Scherer Quesada; o La Real Cámara i la soprano Raquel Andueza, que recrearan l’ambient musical de la cort de l’arxiduc Carles.

La Grande Chapelle
La Grande Chapelle

Cal destacar que La Grande Chapelle portarà el 26 de juny a Barcelona (catedral, 20 h) la Missa Scala Aretina de Francesc Valls (ca. 1665-1747). Aquesta producció, la nova versió de la qual l’any passat el FeMAP va encarregar expressament a Albert Recassens –a partir del manuscrit original conservat a la Biblioteca de Catalunya–, s’inclou en els actes del Tricentenari, als quals se suma el FeMAP. La Missa Aretina de Valls es farà el 27 de juny a Avià (Ateneu, 21.30 h) i el 28 de juny a la Seu Vella de Lleida (21 h). Cal assenyalar que aquesta obra s’ha escoltat a tot el món gràcies a l’enregistrament de Catalunya Música i les seves emissions internacionals.

Magister Petrus
Magister Petrus

El Festival també inclourà les actuacions d’intèrprets catalans i espanyols, com la mezzosoprano Marta Infante i l’arpista Manuel Vilas, amb un programa de música sacra i profana italiana i espanyola principalment del segle XVII; la soprano Laia Frigolé, la violagambista María Elena Medina i la tiorba Belisana Ruiz, amb un programa de solos, motets i tons per a veu solista de Francesc Valls (concert adscrit també als actes del Tricentenari); l’ensemble Magister Petrus, dirigida per Mauricio Molina, amb cançons medievals en llatí compostes a diverses escoles catedralícies, universitats i monestirs dels segles XII i XIII, de temàtica amorosa; l’ensemble Fortuna d’un Gran Tempo, duo format per William Waters (viola de mà i viola d’arc) i Xavier Alern (viola de mà i llaüt), al qual s’afegeix el contratenor Marc Guerris per oferir villancets, madrigals i cançons amoroses hispàniques dels segle XIV; i el grup Música Antiga Girona, dedicat, principalment, a la recuperació i divulgació dels tresors musicals conservats a l’arxiu de la catedral de Girona.

Barrock’n’roll
Barrock’n’roll

Aquest 2014, el FeMAP enceta una col·laboració amb el Festival de Música Antiga de Gijón, programant la jove formació emergent Barrock’n’roll, guanyadora de l’edició 2013 del concurs organitzat pel festival asturià. A més, com cada any, el Festival dóna veu també a les formacions del territori pirinenc, que enguany estaran representades per l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, que actuarà al costat del Cor de Cambra Enric Granados de Lleida, sota la direcció de Xavier Puig, i amb un programa dedicat a Händel, amb la col·laboració del contratenor Jordi Domènech i el baríton Josep-Ramon Olivé.

L’ensemble Una Cosa Rara
L’ensemble Una Cosa Rara

Finalment, el FeMAP 2014 tindrà, com en l’edició anterior, les seccions FeMAP Catedra i, per tant, amb els concerts dels alumnes del II Curs del Festival de Música Antiga dels Pirineus, dirigit per Mauricio Molina; i FeMAP Família, la secció dels concerts familiars del Festival, que enguany seran a càrrec de la formació Una Cosa Rara. D’altra banda, onze dels trenta-set concerts seran enregistrats per Catalunya Ràdio i Radio Nacional; i dos seran accessibles només en telefèric.

L’Escolania de Montserrat dirigida per Bernat Vivancos
L’Escolania de Montserrat dirigida per Bernat Vivancos

Enguany els concerts tindran lloc a vint-i-dues poblacions de l’àrea pirinenca i prepirinenca, com Alp, Alt Àneu, Andorra la Vella, Avià, Bagà, Berga, Besalú, Beuda, Bossòst, Espot, Estamariu, Esterri d’Àneu, Guardiola de Bergadà, Ordino, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Puigcerdà, Ripoll, la Seu d’Urgell, Sort, la Torre de Cabdella i Tremp; la majoria de concerts es faran a tres poblacions diferents, tot fomentant la mobilitat i l’abast del Festival. El primer concert serà el dia 19 de juny a la Seu d’Urgell (21 h) a càrrec de l’Escolania de Montserrat.

En el marc del Festival tindrà lloc a Berga (Escola Municipal, del 13 al 16 d’agost) el II Curs del Festival de Música Antiga dels Pirineus, dirigit per Mauricio Molina i Cristina Alís, el qual posarà el focus en l’estudi i la interpretació de la monodia medieval, concretament en les anomenades “cantigues montserratines”, un grup de dotze Cantigas de Santa María d’Alfons X el Savi en les quals es narren miracles de Santa Maria de Montserrat.  Al final del curs el grup d’estudiants –amb el nom d’Acadèmia de Música Antiga del FeMAP– presentaran dos concerts de nivell professional, els dies 16 i 17 d’agost.

També, continuant amb la seva contribució als actes de commemoració del Tricentenari, i en col·laboració amb la Universitat de Lleida, el FeMAP organitzarà un curs que oferirà un recorregut pels principals escenaris musicals europeus entorn de la data del 1714. El curs és coordinat per Màrius Bernadó i Joan Vives, s’adscriu a la 22a Universitat d’Estiu de la UdL (Universitat de Lleida) i tindrà lloc entre els dies 16 i 18 de juliol a l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

El pressupost de la quarta edició del FeMAP és de 354.000 euros i s’han posat a la venda 6.500 entrades –es calcula que se’n vendran més de 4.000. D’altra banda, l’organització del FeMAP ofereix 37 paquets turístics que combinen allotjament, entrades a concerts i altres activitats.

La programació detallada, així com altres informacions d’interès, es pot consultar a la pàgina web del Festival: http://www.femap.cat/programacio.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter