Subscriu-te

El Festival Internacional de Música de Cervera oferirà més concerts que mai

En aquesta imatge i les següents: diferents concerts del Festival i alumnes dels cursos intensius per a joves del Curs de Música, de l’edició de l’any passat. © Jordi Prat
En aquesta imatge i les següents: diferents concerts del Festival i alumnes dels cursos intensius per a joves del Curs de Música, de l’edició de l’any passat. © Jordi Prat

Per Santi Riu

El Festival Internacional de Música de Cervera, que tindrà lloc entre el dissabte 18 i el dissabte 25 de juliol, començarà un dia abans de la data habitual d’altres anys, amb la projecció de La Traviata de Verdi des del Gran Teatre del Liceu. Els amants de l’òpera seran espectadors privilegiats –gràcies a una pantalla gegant situada a la plaça Major de Cervera– de la funció que oferirà l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu i que, en aquells moments, s’estarà interpretant en directe al Liceu, a Barcelona. Una idea original i diferent per gaudir en directe i a la fresca d’un dels millors espectacles de la temporada.

El diumenge, 19 de juliol, a la mateixa hora, el pati de la Universitat acollirà un dels plats forts del Festival. La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) juntament amb la formació Lluís Vidal Trio interpretaran obres d’I. Stravinsky, D. Schnyder, Ll. Vidal i L. Bernstein, amb Manuel Valdivieso com a director. Aquest serà, formalment, el concert inaugural del Festival, en el qual tindrà lloc una interessant fusió entre la música clàssica i el jazz.

L’endemà serà el torn de la reconeguda Polifònica de Puig-reig, que amb el seu director, Ramon Noguera, oferirà un programa que porta com a títol: “De la polifonia al gòspel”. Durant el concert es viurà un viatge coral que ens portarà arreu del món i per diverses èpoques, amb obres de K. Jenkins, T. Sygietynsk, D. Foster, J. M. Ramírez, V. Bou, J. Saderra i P. Mascagni.

Dimarts 21 de juliol, el Paranimf de la Universitat acollirà el concert “La guitarra a Catalunya”, en el qual el guitarrista Carles Trepat retrà homenatge a grans clàssics com Ferran Sor, Enric Granados, Miquel Llobet i Emili Pujol.

© Jordi Prat
© Jordi Prat

En l’equador del Festival, el dimecres 22 de juliol, tindrà lloc l’actuació dels professors del curs de música contemporani del Festival; el concert de la XII Fira de Lutiers serà el primer de dos dedicats a la música de cambra pels professors del curs. Com a nota curiosa, es podrà escoltar en directe el so del violí ex-Menuhin, obra de Paul Kaul del 1933 que haurà estat exposat a la Fira de Lutiers, i s’hi interpretaran obres de F. Poulenc, M. E. Wolfram, M. Bruch, F. Mendelssohn i W. A. Mozart.

Dijous 23 de juliol serà el moment dels “Clàssics al Paranimf”. Una nova cita amb els professors del curs que, aquest cop, interpretaran obres cambrístiques de primer ordre i la descoberta d’altres que difícilment podem sentir. Concretament, peces d’autors com C. M. von Weber, J. Serra i R. Schumann.

El penúltim concert del Festival tindrà lloc el divendres 24 de juliol, amb l’anomenat “Concert de la Càtedra”. En aquesta ocasió es barrejaran els professors del curs amb els seus millors alumnes per oferir obres de Mozart i d’altres grans clàssics. En aquesta ocasió també podrem veure Alba Ventura al piano, i dirigint, Manuel Valdivieso.

I per tancar el Festival el dissabte 25 de juliol, a les 22 hores hi haurà un dels espectacles musicals més esperats i singulars de cada any: el concert de les orquestres del curs. Una oportunitat magnífica per veure què ha donat de si el curs de música i com han evolucionat els seus alumnes.

El concert tindrà lloc al pati de la Universitat i també estarà dirigit per Manuel Valdivieso; s’hi interpretaran obres de G. Bizet, C. Debussy i G. Fauré.

Després de la bona acollida de l’any passat, torna a organitzar-se el Vila Closa, una ampliació del Festival amb concerts i recitals de petit format en espais del centre històric. En el marc del Vila Closa tindran lloc vuit concerts en indrets com el carreró de les Bruixes o el pati de la Casa Museu Duran i Sanpere, entre els quals cal destacar el del guitarrista Guillem Pérez Quer.

El Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers creixen

© Jordi Prat
© Jordi Prat

Cervera es convertirà del 19 al 26 de juliol en l’epicentre musical de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol amb la celebració de la 35a edició de la Càtedra Emili Pujol. Un compendi d’activitats que inclou concerts simfònics i de cambra; cursos de música amb 31 professors i 227 alumnes, segons les últimes dades disponibles; una fira única de lutiers i editors, i una munió d’activitats paral·leles, com conferències i xerrades que convertiran la capital de la Segarra en un veritable pol d’atracció dels amants de la música.

El Curs de Música es converteix novament en internacional, amb alumnes procedents del Japó, Dinamarca, França o Itàlia, essent un dels més veterans de l’Estat espanyol. Davant de les dotze especialitats –de corda, vent i piano–, a més de música de cambra i orquestra simfònica, hi haurà un claustre de professors d’alt nivell. Entre les novetats de professorat d’enguany podem destacar l’esmentat director Manuel Valdivieso, els violinistes Josep Colomé i Manel Porta i el trombonista Eusebio Sáez –disciplina que en aquesta edició figura per primer cop.

El Curs està adreçat als estudiants de música dels nivells professional, superior i als postgraduats. Tots ells rebran un mínim de 4 classes i podran assistir com a oients a qualsevol de les sessions i activitats que es duguin a terme en el certamen. A més, podran participar en audicions públiques i en el concert de cloenda del curs, si el professor ho considera oportú. D’altra banda, també podran formar part de l’Orquestra del Curs, que oferirà el concert que finalitzarà totes les activitats del Curs. Cal recordar que aquest serà possible gràcies a moltes famílies cerverines que s’han brindat a allotjar instrumentistes.

La Fira dels Lutiers reunirà el 22 de juliol més expositors que en qualsevol altra edició (fins a 16 tallers i més de 20 lutiers) i és única en la seva especialitat a tot l’Estat espanyol. Els passadissos de la Universitat concentraran l’exposició dels instruments de diversos mestres lutiers, en què es podrà admirar una gran varietat de models i materials.

Cal recordar que les escoles de luteria, al llarg del temps, han estat molt importants, per la gran varietat de sonoritats que han sorgit dels seus instruments, i en aquesta ocasió es reuniran també a Cervera per dotzè any consecutiu.

En aquesta edició s’assoleixen dues fites importants. D’una banda, s’hi exposarà un violí ex-Menuhin, construït per Paul Kaul el 1933 a París. Una peça única i de gran valor que, a més de poder-se veure a la Fira, es podrà escoltar durant el concert de la nit. L’altre punt destacat serà l’exposició i presentació d’un llibre de gran valor: The Tartini-Vogelweith Violin Cremona 1711 d’Antonio Stradivari, un volum elaborat pel taller lutier i arqueter Soler.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter