Subscriu-te
,

El Festival Mixtur es consolida

CARTELL-MIXTUR2016-web

Entre el 21 d’abril i l’1 de maig tindrà lloc la cinquena edició d’aquest event que vol convertir Barcelona en un punt de trobada internacional a l’entorn de la recerca sonora i la interacció entre el so i les altres disciplines artístiques.

Per Pere Andreu Jariod

El Festival Mixtur 2016 creix en nombre de dies respecte d’anys anteriors i també diversifica les seus, que es reparteixen entre Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i altres espais, com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori o l’Espai Erre.

El Palau col·labora en el Festival Mixtur per primera vegada i s’afegeix així a L’Au­ditori, que hi va iniciar la col·laboració l’any passat. Per a Oriol Saladrigues, co­director del Mixtur, “compartir projectes amb institucions tan emblemàtiques i que tant han fet per la música, és per a nosaltres un privilegi, i també suposa el reconeixe­ment a la nostra feina, cosa que ens espero­na encara més a continuar treballant”.

Ensemble Intercontemporain
Ensemble Intercontemporain

Pel que fa als concerts, els caps de car­tell d’aquesta edició són sens dubte l’En­semble Intercontemporain, fundat pel recentment desaparegut Pierre Boulez, que actuarà al Palau el 28 d’abril, i l’En­semble Recherche, que ja va ser al Festival l’any passat, i que actuarà a L’Auditori el dia 30. A més d’aquests dos conjunts de re­nom, val la pena de destacar també altres formacions reconegudes més enllà de les nostres fronteres que vindran a partici­par al Festival Mixtur 2016. És el cas dels francesos Ensemble Diagonal i Ensemble Regards; Manufaktur für aktuelle Mu­sik, d’Alemanya, i l’Ensemble DissonArt, de Grècia.

Sabrina Ma. Foto: Ji Won Jung
Sabrina Ma. Foto: Ji Won Jung

A més, també hi haurà solistes joves de primer nivell, com l’acordionista Fanny Vicens (França), el guitarrista Die-go Castro (Xile/Regne Unit), el pianista Mario Prisuelos (Espanya) i la percussi­onista Sabrina Ma (Taiwan/Alemanya), tots ells seleccionats a partir de la Con­vocatòria Mixtur. Pel que fa als artistes d’aquí, cal destacar els dos concerts que oferirà el grup BCN216, així com l’actua­ció del grup d’improvisació Freenètics.

Tallers especialitzats

L’element pedagògic ha estat i continu­arà sent un dels pilars fonamentals del Festival Mixtur. Així, en cada edició s’or­ganitzen tallers especialitzats dirigits a músics –que tenen com un dels objectius posar en contacte els estudiants amb el món professional–, taules rodones amb un caràcter més divulgatiu, assajos oberts –que permeten veure com es treballen les obres–, etc. Aquestes activitats sovint tenen lloc en col·laboració amb entitats com l’ESMUC, el Taller de Músics, la Uni­versitat Autònoma de Barcelona o la Uni­versitat de Barcelona. Enguany hi haurà un nou Taller de Direcció, a càrrec de Rut Schereiner, del Conservatori Nacional de Reims. D’altra banda, el Taller de Compo­sició i Experimentació Sonora s’allarga­rà en relació amb l’any anterior i durarà dues setmanes.

A més de la pedagogia, el suport a la nova creació és un altre dels eixos fona­mentals del Mixtur. Des que va néixer, l’any 2012, ha fet un total de 25 encàr­recs, tant nacionals com internacionals.

Enguany seran 7 obres –escollides entre més de 500 propostes d’arreu del món–, que s’engloben en els gèneres de la música instrumental, l’electroacústica i la inter­disciplinarietat.

El públic ha anat augmentant any rere any, amb una presència cada vegada més gran de persones que, sense tenir conei­xements musicals, hi van a descobrir-hi coses noves. “És un públic fonamentalment curiós i inquiet, de totes les edats, que s’in­teressa d’una manera general per com l’art està evolucionant en el moment històric en què ens trobem”, comenta Saladrigues.

“El Festival es podrà seguir en streaming gràcies al canal Mixtur online”

Manufaktur für Aktuelle Musik
Manufaktur für Aktuelle Musik

El Mixtur vol aprofitar el potencial de la capital catalana com a ciutat de cultu­ra. Per al codirector artístic del Festival, “Barcelona té un munt de persones que s’interessen cada vegada més per l’art de la seva època, tant si són creadors com consu­midors”, i afegeix que “cal treballar perquè aquest potencial trobi el seu espai de manera estable”. Tot i això, reconeix que aquí hi ha més la tendència de pre­servar els clàssics que no pas promoure nova música.

Com ja va passar l’any passat, el Festival es podrà seguir en strea­ming gràcies al canal Mixtur Online, de la plataforma Livemedia.

Un dels indicadors que demostren l’in­terès creixent que va tenint el Mixtur és l’increment notable de participació, tanten els tallers com en les propostes de nova creació. El Festival també es va coneixent cada cop més fora de Catalunya; així, ha estat convidat a participar en alguns congressos internacionals, com el Focus Musique Contemporaine de París i el New Deal. Aquesta presència a l’estranger ha permès contactar amb altres institucions i fes­tivals, donar a conèixer el Mixtur i encetar noves col·laboracions i projectes conjunts.

Per als organitzadors, el Festival Mixtur té com a repte de futur més important “que la gent pugui gaudir de la nova creació musical que està fora dels grans circuits i valorar-la per si matei­xa, sense prejudicis i sense límits”, conclou Saladrigues.

Ensemble Recherche. Foto: M. Korbel.
Ensemble Recherche. Foto: M. Korbel.

Agenda del Festival

En relació amb anys anteriors, el Festival Mixtur 2016 creix en nombre de dies, i també diversifica les seus, que es reparteixen entre Fabra i Coats–Fàbrica de Creació i altres espais, com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, l’Espai Erre o la Fundació Antoni Tàpies. Aquestes són les actuacions que cal tenir en compte.

Dijous 21 d’abril Fabra i Coats

19.00 h Ensemble Diagonal

21.00 h Electroacústica, videocreació i dansa

Divendres 22 d’abril Fabra i Coats.

17.00 h Taula rodonda

19.00 h Fanny Vicens // Mario Prisuelos

22.00 h Ensemble Regards

Dissabte 23 d’abril Fabra i Coats.12.00 h Concert pedagògic

18.30 h Sabrina Ma

20.30 h Ensemble BCN 216

22.30 h Ensemble BCN 216 (monogràfic Morton Feldman)

Dimecres 27 d’abril Fabra i Coats.

20.00 h Manufaktur für Aktuelle Musik

Dijous 28 d’abril Palau de la Música Catalana

20.30 h Ensemble Intercontemporain

Divendres 29 d’abril L’Auditori

19.00 h Diego Castro

20.00 h DissonArt Ensemble

Dissabte 30 d’abril

12.30 h concert final del taller d’improvisació mixtur 2016 – Espai Erre

18.30 h Ensemble Recherche – L’Auditori

22.30 h jam session: Agustí Fernández, Ivo Sans i més artistes per confirmar Espai Erre

Diumenge 1 de maig Fundació Antoni Tàpies

16.00 h Xerrada de Peter Ablinguer amb Lluís Nacenta

17.00 h Voices and Piano de Lluïsa Espigolé i Daniel Buendía (Ensemble Drama!)

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter