Subscriu-te

El Memorial Joaquim Serra 2014 estrena una obra de Jordi Vilaprinyó del Perugia

La trobada sardanista homenatja Josep Poch amb motiu del seu centenari.

Cobla Mediterrània
Cobla Mediterrània

Com cada any, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona homenatja el mestre sardanista Joaquim Serra i Corominas amb una nova edició del Memorial Joaquim Serra, que tindrà lloc el dissabte 25 d’octubre a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona (21 h, entrades a 15 euros). En l’edició d’enguany destaca l’estrena d’una obra per a flabiol solista i cobla, Fent equilibris, del compositor i pianista barceloní Jordi Vilaprinyó del Perugia, així com la programació de la sardana La menuda canta del mestre Josep Poch i Garriga, que va ser catedràtic d’harmonia i contrapunt del Conservatori Municipal de Barcelona i que el Memorial vol homenatjar amb motiu del centenari del seu naixement. També s’han programat altres obres amb motiu del centenari del naixement de diversos autors –ja traspassats–, com Lluís Benejam (L’estany d’Ivars), Josep Capell (Amor meu) o Lluís Lloansí, del qual s’interpretarà l’obra per a dues cobles Fantasia lírica.

El programa es completa amb obres d’Antoni Botey (L’aplec de Sant Bartomeu), Josep Font Sabaté (Llibertat), Antoni Juncà (De Montserrat al cel, per a dues cobles) i Jordi Molina (Xaloc, per a dues cobles), a banda de sengles sardanes de Josep Serra (A cau d’orella) i Joaquim Serra (Clavell morenet). Aquestes obres seran interpretades per les cobles oficials del Memorial, la Mediterrània i la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb Joan Torras a la percussió solista i direcció de Marcel Sabaté; el Memorial serà presentat per Jordi Saura.

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

El Memorial Joaquim Serra és organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (presidida per Jesús Ventura), una entitat capdavantera del moviment sardanista, fundada a Barcelona el 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, dedicada principalment al conreu i a la difusió de la sardana; l’entitat ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.

Entre les seves activitats, des del 1958 convoca intermitentment el Concurs Musical Joaquim Serra, i organitza el Memorial Joaquim Serra de sardanes i música per a cobla, un concert de convocatòria anual instituït l’any 2000 amb la finalitat de recordar la figura del músic i compositor i que substitueix el Premi Joaquim Serra que s’atorgà entre els anys 1958 i 1999. En el Memorial, hi col·laboren l’entitat Músics per a Cobla i l’Institut de Cultura de Barcelona.

Una de les bases importants del Memorial és el foment de la composició de música per a cobla i en cada edició se n’encarreguen una o dues obres. La selecció dels compositors convidats ha abastat autors d’importància reconeguda i els organitzadors han cercat preferentment autors de prestigi que no haguessin escrit per a cobla. Fins avui, han rebut encàrrecs 26 compositors, entre els quals Xavier Pagès, Francesc Burrull, Albert Guinovart, Joan Albert Amargós, Santi Moles, Manuel Oltra, Eduard Iniesta, Alberto García Demestres, Josep Maria Serracant, Josep Vila, Antoni Olaf-Sabater, Esteve Molero, Peter Bacchus, Josep Padró, Jesús Ventura, Tim Garland, Maurici Villavecchia i Joan Vives.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter