Subscriu-te

Joan Bagés estrena una òpera electroacústica sobre la vida i la mort amb l’aigua del riu Ebre com a metàfora

Joan Bagés

L’estrena serà el 4 de novembre a l’Ateneu Barcelonès i també clourà el Sirga Festival l’11 de novembre, a Tortosa.

Ib, òpera electroacústica-work in progress és la creació en què fa mesos treballa el músic ebrenc Joan Bagés i que s’estrenarà el dissabte 4 de novembre de 2017 a l’Ateneu Barcelonès. Es tracta de la primera òpera electroacústica de Bagés, amb un tema tan universal com la vida i la mort, tant de l’individu com de la societat, amb l’aigua del riu Ebre com a metàfora. Una obra en creació constant, ja que al seu voltant s’han ideat al llarg dels darrers mesos obres col·laterals com ara teasers o tràilers, dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals, vestuari, etc. Processos creatius que es poden seguir a través d’internet i que s’exposaran el dia de l’estrena.

En el work in progress (procés de creació) de l’obra també intervindrà el públic assistent. Ho podrà fer de dues maneres: o bé enviant vint segons de materials d’àudio (veus, paraules i sons gravats o tractats electrònicament) que hauran generat a casa seva, o bé el mateix dia de l’estrena, moment en què es captaran els sons individuals i col·lectius a la sala de representació i que també s’incorporaran a l’obra.

Bagés ha compost la música instrumental, vocal i electrònica de l’òpera, mentre que el text ha estat encarregat a l’escriptor Andreu Carranza i al filòsof Roman Aixendri, també de les Terres de l’Ebre. Carranza i Aixendri han escrit un llibret en què mitjançant diversos poemes i textos aprofundeixen en els trànsits i en els estats de consciència entre la vida i la mort. D’altra banda, el marc escollit per parlar-ne és el riu Ebre. Segons explica Bagés, “Carranza i Aixendri utilitzen l’aigua com a metàfora i com a vehicle per narrar-nos un conjunt de paisatges imaginaris on aquests conceptes de vida i mort prenen lloc i s’articulen. Amb tot plegat aconseguim una òpera molt audiovisual en què l’experiència de sentir-se dins i fora de l’aigua ens remet a quelcom tan universal com els instints de supervivència”. També hi participen el grup Morphosis Ensemble, la soprano Cecilia Aymí, el tenor Roger Padullés i un cor mixt de quatre o vuit veus, així com l’escenògrafa Mireia Andreu, amb l’assistència tècnica de Jaume Martínez, i Belen Iniesta i Jaume Rocamora, creadors dels efectes visuals i la iconografia, respectivament.

Joan Bagés també explica que “és una òpera vista amb els ulls de la creació visual i sonora del segle XXI. Òpera o espectacle audiovisual, multimèdia, en què l’experiència immersiva porta l’espectador a cabussar-se en aquest món sonor/musical i visual”. Una setmana després de l’estrena a Barcelona, “Ib” òpera electroacústica-work in progress es podrà veure a terres ebrenques l’11 de novembre, concretament a Tortosa en el marc del Festival Felip Pedrell, que al mateix temps serà la clausura de l’edició d’enguany del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local-Sirga Festival, que es va iniciar el mes d’abril passat a Flix. Un festival que haurà programat concerts a Flix, Riba-roja d’Ebre, Móra d’Ebre, Ginestar, Miravet, Horta de Sant Joan, Amposta, Barcelona i Tortosa.

Aquesta producció compta amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa, Ateneu Barcelonès, Consell Comarcal del Baix Ebre, Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya. Podeu veure aquí un tràiler de la creació.

Les entrades (10 euros) es podran adquirir anticipadament al web de l’Ateneu Barcelonès i al web del Teatre-Auditori Felip Pedrell.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Coincidint amb l’exposició "Joan Manén, el cavaller ben trobat", la Biblioteca de Catalunya acollirà, el dimarts 27 d'abril, la presentació del disc i del nou web del compositor i violinista Joan Manén.
🗓️27/04
⏱️19:30h
📍Sala de Llevant
ℹ️https://ja.cat/C7tC1

La Biblioteca de Catalunya us convida a visitar l’exposició "Joan Manén, el cavaller ben trobat", comissariada per Rosa Montalt, cap de la Secció de Música de la BC.
📅Fins al 28/05
📍Espai Zero
ℹ️ https://ja.cat/dPpV1

Malgrat que ja no siguem a l'Any Beethoven, el compositor alemany és un objecte d'estudi inabastable. Avui, centrem l'atenció en la seva relació i rebuda a la capital britànica, amb aquest magnífic article de Marina Rodríguez Brià. Llegeix-lo al web! http://www.revistamusical.cat/beethoven-i-el-focus-musical-de-londres/

El curs i festival de música medieval i renaixentista de @CDMinistrers a Morella (Els Ports) arriba enguany al desè aniversari. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/early-music-morella-presenta-el-x-curs-i-festival-internacional-de-musica-medieval-i-renaixentista/

Segueix-nos a Twitter