Subscriu-te
,

La temporada de dansa de Terrassa celebra 30 anys amb IT Dansa, el Ballet Nacional de Cuba i el Ballet Estatal de Geòrgia

El passat 19 de setembre es va presentar la 30a Temporada de Dansa BBVA del Centre Cultural Terrassa i s’inaugurà l’exposició fotogràfica “IT Dansa. 15 anys dalt dels escenaris”. Diversos ballarins de la companyia van interpretar fragments de les coreografies Cor perdut i Whim Fractured Fairytale
El passat 19 de setembre es va presentar la 30a Temporada de Dansa BBVA del Centre Cultural Terrassa i s’inaugurà l’exposició fotogràfica “IT Dansa. 15 anys dalt dels escenaris”. Diversos ballarins de la companyia van interpretar fragments de les coreografies ‘Cor perdut’ i ‘Whim Fractured Fairytale’

La 28a temporada de música aposta per intèrprets i formacions del país

Enguany el Centre Cultural Terrassa celebra 30 anys de temporades de dansa. Al llarg d’aquest temps s’han presentat més de 180 companyies de més de 30 països, les quals han representat gairebé 600 coreografies, 50 de les quals estrenes mundials. Aquestes temporades han estat i són les úniques estables de caràcter privat a Catalunya. Per commemorar l’efemèride, el Centre Cultural Terrassa acollirà aquesta tardor 2013 tres companyies de prestigi nacional i internacional: IT Dansa, el 20 d’octubre; el Ballet Nacional de Cuba, el 9 de novembre, i el Ballet Estatal de Geòrgia, el 22 de desembre.

Així, el proper 20 d’octubre, la jove companyia IT Dansa, de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, inaugurarà la 30a Temporada de Dansa BBVA del Centre Cultural Terrassa. Sota la direcció de Catherine Allard des de l’any 1996, IT Dansa va debutar precisament al Centre Cultural el 4 de març de 1998. Per commemorar els 15 anys del debut de la companyia, IT Dansa oferirà un programa integrat per quatre coreografies: Cor perdut de Nacho Duato –un pas de dos inspirat en la cançó Bir Demet Yasemen, en la versió catalana que Maria del Mar Bonet va elaborar a partir d’un tema amb matisos tradicionals de l’armeni M. J. Berberian–; Naked Thoughts de Rafael Bonachela –un dels coreògrafs més enginyosos del panorama britànic actual–; In memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui –una coproducció entre l’Institut del Teatre i el Festival Grec 2011 de Barcelona–, i Whim Fractured Fairytale d’Alex Ekman –una peça que mostra una varietat de situacions, inspirades en la vida, una barreja entre alegria i tristesa. La celebració es completarà amb l’exposició de fotografies “IT Dansa. 15 anys dalt dels escenaris”, que es podrà visitar gratuïtament fins al dia 20 d’octubre.

'Coppélia', Ballet Nacional de Cuba
‘Coppélia’, Ballet Nacional de Cuba

La visita del Ballet Nacional de Cuba –una de les més prestigioses companyies de ballet clàssic del món, fundada l’any 1948 per Alicia Alonso– forma part del programa anual de gires internacionals que el porta a actuar en escenaris de diversos països d’Europa, Àsia i Amèrica; la companyia ha estat recentment al Teatre Tívoli de Barcelona amb El llac dels cignes. A Terrassa oferirà, el 9 de novembre, el ballet Coppélia, una de les més famoses obres del repertori tradicional del Ballet, estrenada el 25 de maig de 1870 a l’Òpera de París i un dels primers títols escollits per la mateixa Alicia Alonso per integrar al repertori de la companyia. Es tracta d’una coreografia imprescindible del Ballet Nacional de Cuba que, a més, comptarà amb la brillant ballarina Viengsay Valdés en el paper d’Swanilda. També, del 24 d’octubre al 10 de novembre, es podrà visitar a la Sala 2 del Centre Cultural l’exposició de fotografies “Ballet Nacional de Cuba. Alicia Alonso, 70 anys del debut d’una estrella”, mostra que farà reviure grans posades en escena, com el Gran pas de quatre de la mateixa Alonso, la Suite Trencanous o La Ventafocs que obria la 28a temporada de dansa.

El Ballet Estatal de Geòrgia
El Ballet Estatal de Geòrgia

Finalment, el Ballet Estatal de Geòrgia (Teatre Estatal Acadèmic d’Òpera i Ballet de Tbilisi) debutarà el 22 de desembre al Centre Cultural Terrassa. Fundat l’any 1851, l’entitat ha estat durant tot aquest temps un dels ballets més destacats i reconeguts de Rússia, la Unió Soviètica i l’actual Geòrgia. Des de l’any 2004, la directora artística és la cèlebre ballarina Nina Ananiashvili, la qual ballarà també per primera vegada al nostre país i ho farà interpretant La mort del cigne de Michel Fokine. La companyia també interpretarà la Suite del Trencanous de Petipa; Serenade, del cèlebre georgià Balanchine, i Sechs Tänze de Kylián. També, del 14 de novembre al 22 de desembre, es podrà visitar l’exposició de fotografies “Nina Ananiashvili i el Ballet Estatal de Geòrgia”, que recull les millors imatges de la companyia i de la brillant trajectòria d’aquesta ballarina guardonada amb diversos premis internacionals.

La temporada de música ofereix quatre concerts aquesta tardor

El jove pianista Marc Sumsi interpretà, el passat 20 de setembre, obres de Xostakóvitx i Messiaen
El jove pianista Marc Sumsi interpretà, el passat 20 de setembre, obres de Xostakóvitx i Messiaen

Enguany el Centre Cultural Terrassa commemora 28 anys de temporades ininterrompudes de música i ofereix aquesta tardor quatre concerts: Ayako Fujiki i Claudio Ferrarini, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 amb Mireia Pintó, la Polifònica de Puig-reig, i l’Orquestra Simfònica del Vallès; la temporada es va presentar el passat 20 de setembre amb un concert gratuït a càrrec del pianista Marc Sumsi, jove deixeble del mestre Miquel Farré.

El duo format per Claudio Ferrarini i Ayako Fujiki actuarà el 4 d’octubre
El duo format per Claudio Ferrarini i Ayako Fujiki actuarà el 4 d’octubre

El proper 4 d’octubre començarà el cicle amb l’actuació de la pianista i compositora nascuda a Tòquio Ayako Fujiki –especialista en música espanyola i deixebla, entre d’altres, d’Alícia de Larrocha i de Carlota Garriga a l’Acadèmia Marshall de Barcelona– i el flautista italià Claudio Ferrarini –fundador l’any 1994 de l’Accademia Farnese, de la qual és solista i director artístic, i titular de la Càtedra de Flauta a la Universitat di Alta Formazione Musicale A. Boito de Parma. El duo interpretarà un programa de música espanyola integrat per obres de Sarasate, Rodrigo, Albéniz, Granados i Falla.

L’Orquestra de Cambra Terrassa 48, dirigida pel violinista sabadellenc Quim Térmens, i la mezzosoprano manresana Mireia Pintó oferiran el dia 25 d’octubre un programa que inclou la Simfonia núm. 5 de Carles Baguer –en la seva versió per a cordes escrita expressament per a l’OCT48–, un recull de les Cançons d’Eduard Toldrà –que han estat reescrites amb acompanyament de corda–, diverses àries d’Ariodante de Händel i els dos primers moviments de la Simfonia núm. 11 de Mendelssohn. Aquest concert serà en benefici de la Fundació Mútua de Terrassa amb l’objectiu de donar suport a la recerca biomèdica que es realitza al Vallès, concretament des de la mateixa Fundació.

La coral Polifònica de Puig-reig, dirigida per Ramon Noguera, el 22 de novembre oferirà un concert que començarà amb gospel, continuarà amb fragments de cors d’òpera (de Nabucco i Cavalleria rusticana) i sardanes (de Juli Garreta i Josep Saderra) i acabarà amb un repàs de coneguts musicals, com Els miserables, Cats o A chorus line. Aquest concert també serà benèfic, a favor de Prodis, una entitat destinada a l’assistència i la promoció de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral.

Finalment, el 26 de desembre la Simfònica del Vallès tancarà el cicle de tardor amb el tradicional Festival de valsos i danses, sota la direcció de Salvador Brotons.

Per a més informació, horaris i compra d’entrades: www.fundacioct.cat i www.facebook.com/CentreCulturalTerrassa.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter