Subscriu-te

La transformació del Sismògraf

El Sismògraf, el festival de dansa que des del 2009 té lloc a Olot, s’havia de celebrar del 23 al 26 d’abril i, per tant, s’ha vist afectat per la COVID-19. En lloc de cancel·lar-lo, però, s’ha reinventat. Divendres es manté la jornada per a professionals en format virtual i la majoria dels espectacles es posposen a la tardor.

Amb el lema “Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma”, la directora del Sismògraf, Tena Busquets, assegura que el Festival s’ha transformat per aconseguir dos objectius: posar en relació companyies i programadors i connectar companyies i públic. Així, aquest divendres, 24 d’abril, es manté la jornada destinada a professionals, tot i que serà en format virtual, i ja compta amb més de dos-cents inscrits. La trobada estarà centrada en la urgència climàtica i el suport a les companyies amb presentacions de projectes. Com a novetat, en aquesta transformació hi haurà speed meetings, reunions curtes entre artistes i programadors. Busquets creu que no es tornarà a treballar com fins ara i que hi ha una nova construcció de la cultura per transmetre més enllà de ser present als espectacles.

Busquets també ha explicat que la majoria dels espectacles es traslladen a la tardor. Només s’han cancel·lat les actuacions en què les mateixes companyies ho han demanat per poder acollir-se a les ajudes públiques, mentre que les companyies internacionals programades han quedat ajornades fins a l’edició de l’any vinent per por que aquesta tardor no puguin viatjar. En aquests casos, el Sismògraf ha assumit les despeses que les companyies han generat fins ara per preparar l’espectacle.

La programació transformada començarà amb el primer Piroclast, nom que l’organització destina als espectacles que se celebren fora de les dates previstes o en espais fora d’Olot. Serà del 4 al 8 de setembre, coincidint amb les Festes del Tura d’Olot i amb la residència de la Cia. Mar Gómez i l’estrena de Sempreviva, espectacle que havia d’inaugurar el festival.

‘Sempreviva’, Mar Gómez. (c) Fernando Prats.

El festival dedicarà dos dies a diferents propostes de dansa, el 20 de setembre i el 3 d’octubre. Amb l’etiqueta Sismodays, el 20 de setembre el Parc Nou d’Olot acollirà la majoria de peces de carrer d’aquesta edició. El segon dia serà el torn dels sites urbans programats, com Las horas del sacrificio de Juan Carlos Lérida a la plaça de Braus, Ívides d’Ívida Cynara al claustre del Carme o The beauty of it d’Ángel Duran, entre d’altres, així com Pasionaria de La Veronal (que ja s’havia programat en aquesta data com una de les Rèpliques), l’internacional Immortels-Le Nid de la companyia AdHok i la celebració al final del dia de la Sismoparty.

Les Rèpliques, els espectacles ja programats que passen fora dels dies del festival, es mantenen igual: el 24 de setembre ¡AY! ¡YA! de Macarena Recuerda Shepherd, el 8 de novembre Around the world dels Brodas Bros, i el 21 de novembre 路 de Cia. Maduixa.

Reckless Sleepers, ‘A string section’. (c) Maja Nydal Eriksen.

El Sismògraf treballa amb l’Institut Català de les Empreses Culturals, com a festival estratègic de dansa de Catalunya, per iniciar línies d’ajut al sector de la dansa. Miquel Curanta, director de l’ICEC, ha assegurat que l’organisme treballa perquè la crisi no afecti les contractacions de les companyies i perquè es mantingui la internacionalització, i ha destacat el Sismògraf com un nou canvi de paradigma del sector. Per la seva banda, l’alcalde d’Olot, Pep Berga, s’ha mostrat satisfet amb la transformació del Sismògraf i que no s’hagi optat per la cancel·lació.

En la mateixa línia s’ha mostrat Albert Piñeira, vicepresident i responsable de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona. Piñeira creu que el món de la cultura té l’oportunitat de fer un canvi i ha avançat que la Diputació està treballant per ajudar el sector.

Imatge destacada: AdHok, ‘Immortels-Le Nid’. (c) Bruno Maurey.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter