Subscriu-te

La Xarxa de Músiques de Catalunya, “aposta decidida pels nous talents”

El duo Tendres Fruits va iniciar els concerts d’aquesta temporada de la Xarxa de Músiques a Catalunya
El duo Tendres Fruits va iniciar els concerts d’aquesta temporada de la Xarxa de Músiques a Catalunya

La temporada 2013-14 de la Xarxa de Músiques a Catalunya, de Joventuts Musicals de Catalunya, presenta una nova etapa amb la nova Junta Directiva –renovada fa uns mesos–, que “vol adequar-se als nous temps, a la nova realitat musical i als nous talents”, explica la seva presidenta Mònica Pagès. Per oferir una programació equilibrada i perquè els diversos gèneres musicals estiguin ben representats, la Xarxa d’aquesta temporada consta de 24 propostes dividides en cinc línies, que són: Clàssica (amb el gruix de la programació, amb 12 formacions), Jazz (4 formacions), Arrel (4 formacions), En Família (2 espectacles) i, com a novetat, la línia Crea, amb 2 formacions, que dóna cabuda als nous formats més transversals. En l’equip artístic, també hi participen diferents promotors i hi ha convenis i acords amb diferents concursos, a més dels conservatoris i escoles superiors de música de Catalunya. “Volem ser una mica l’aparador del que s’està fent a Catalunya; la Xarxa s’ha de fer ressò del que s’està fent al país i creiem que aquesta programació representa bé aquesta realitat”, comenta Miquel Cuenca, secretari general de JJMM de Catalunya, el qual afegeix que la Xarxa “és una aposta decidida pels nous talents i una plataforma per fer-ne promoció”.

El Trio Rodin
El Trio Rodin

La programació de concerts de la Xarxa de Músiques a Catalunya 2013-14 abasta el període que va de l’1 de setembre de 2013 al 31 d’agost de 2014. Així, la temporada ja va començar el setembre de 2013 i fins a final d’any han actuat, en l’apartat de Clàssica: Tendres Fruits (Ànnia Fuentes, flauta de bec, i Tomoko Matsuoka, clavecí), la mezzo Eulàlia Fantova i el pianista Lluís Vidal (amb la proposta “Cabaret Songs”), el Duo Satz (Òscar Alabau, violoncel, i Ricard Rovirosa, piano), i el pianista Marc Heredia; de gener a agost de 2014 hi ha previstes les actuacions del Trio Rodin (Carles Puig, violí; Esther García, violoncel, i Jorge Mengotti, piano), el guitarrista Bernat Pedrosa, l’Art Sound Quartet (quartet de saxos format per Adrián País, Iván Cuenca, Oscar Solís i Pedro Pablo Cámara), el pianista Carles Marigó, el conjunt de música barroca instrumental i vocal Ensemble Méridien, els Solistes de la Camerata 432 (Cati Reus, violí; Anna Aldomà, viola, i Laia Puig, violoncel), el trio 52 Cordes (Alba Fortuny i Victorina Pérez, sopranos, i Anna Quiroga, arpa) i el Quintet DaCap (Alejandro Ortuño, flauta; Daniel Ortuño, fagot; Carlos Gay, clarinet; Pau Roca, oboè, i Anna Ferriol, trompa).

El Quartet Gerhard
El Quartet Gerhard

Pel que fa a l’apartat de Jazz, aquesta temporada hi participen el Marco Mezquida Trio, Lucas Martínez & Félix Rossy Quintet, la Jove Big Band de Girona & Emmanuel Djob, i l’Eva Fernández Group. En la línia Arrels, hi participen la vocalista d’arrel flamenca Rosalía, Betzuca, Thalassa i Els Laietans. Pel que fa a la nova línia Crea, els concerts vénen de part d’El Teatre Instrumental, i del Quartet Gerhard amb l’actor Lluís Soler. Finalment, la línia En Família presenta Contrapuntum, amb el clarinetista Josep Sancho i l’actor i músic polifacètic Armando Bonet, i l’espectacle de videoart, entroncat amb la tradició catalana, S’ha acabat el bròquil.

Si la temporada 2012-13 es van celebrar 69 concerts –36 dels quals formaven part del Pla de Concerts de Joventuts Musicals d’Espanya (val a dir que el Pla ha estat suspès durant sis mesos aquest any)–, per primera vegada aquesta temporada 2013-14 la programació de la Xarxa –que funciona per quadrimestres– és cent per cent autòctona i ja hi ha confirmats a hores d’ara 94 concerts. La contractació –completament lliure per part de les associacions locals– per al quadrimestre maig-agost de 2014 encara no està tancada i, per tant, se superaran ben probablement els 100 concerts. Es tracta d’un creixement molt significatiu si es té en compte que per primer cop no s’inclouen els concerts del Pla de Concerts de JME i totes les contractacions són exclusivament de l’oferta de la Xarxa de Músiques.

La temporada de la Xarxa de Músiques a Catalunya es va presentar oficialment el passat 17 de desembre en roda de premsa a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat. A la taula (d’esquerra a dreta): Miquel Cuenca, secretari general de JJMM de Catalunya; Albert Bardolet, director de l’Àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals, i Mònica Pagès, presidenta de JJMM de Catalunya. En l’acte es va oferir un tastet musical en clau de jazz a càrrec del guitarrista Àlex Fortuny i la saxofonista i vocalista Eva Fernàndez
La Xarxa de Músiques a Catalunya es va presentar oficialment el passat 17 de desembre en roda de premsa a la seu del Departament de Cultura. A la taula (d’esquerra a dreta): Miquel Cuenca, secretari general de JJMM de Catalunya; Albert Bardolet, director de l’Àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals, i Mònica Pagès, presidenta de JJMM de Catalunya. En l’acte es va oferir un tastet musical en clau de jazz a càrrec del guitarrista Àlex Fortuny i la saxofonista i vocalista Eva Fernàndez

La Xarxa de Músiques a Catalunya és una iniciativa creada l’any 1995 per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya (entitat fundada el 1984) i les seves associacions locals –actualment una quarantena, algunes amb més de 50 anys de trajecte– a l’efecte d’oferir arreu del país una sèrie de concerts de música clàssica de petit i mitjà format a càrrec principalment de joves músics professionals catalans, alguns dels quals s’inicien professionalment en la música gràcies al circuit.

A través de la Xarxa, Joventuts Musicals de Catalunya organitza concerts arreu del país, i posa a disposició de les entitats locals un catàleg artístic de qualitat, tot beneficiant-se de propostes subvencionades i d’un seguit de serveis relacionats amb l’organització dels concerts, que garanteixen la professionalitat de la Xarxa. Des de l’inici, el 1995, fins al 31 de desembre de 2013 s’han fet gairebé 2.900 concerts dins aquest circuit, repartits per més de 50 poblacions catalanes; també la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura, ha estat al costat de la Xarxa i hi ha donat suport fent possible aquest circuit únic. “Joventuts Musicals de Catalunya és un canal de cultures, un connector musical de tot el territori català”, afirma Mònica Pagès

El pressupost total d’aquesta temporada de la Xarxa és de 140.000 euros, 70.000 dels quals (el 50%) són aportats per la Generalitat de Catalunya; JJMM de Catalunya subvenciona les associacions locals de Joventuts Musicals amb una part del cost de les actuacions que contracten.

Per consultar dates i llocs dels concerts i obtenir informació actualitzada: www.xarxademusiques.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter