Subscriu-te
,

L’ACIMC i la UB presenten el primer informe sobre la situació de la música clàssica a Catalunya

L’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC) i la Universitat de Barcelona han donat a conèixer els resultats i les conclusions del primer informe La situació de la música clàssica a Catalunya (2021), un document encarregat per l’Associació a la Universitat, que l’ha dut a terme a través del grup de recerca RESCUE, encapçalat per les doctores Magda Polo Pujadas i Arlinda Garcia Coll.

La voluntat de l’ACIMC a l’hora de proposar aquest estudi inèdit ha estat aconseguir dades fiables del sector de la música clàssica a Catalunya que permetin confeccionar un mapa de l’activitat musical al nostre país i que puguin ajudar en la presa de decisions en política cultural.

Així, s’ha pretès confeccionar un mapa de l’activitat de la música clàssica a Catalunya com a punt de partida per a l’anàlisi de la distribució territorial d’equipaments, entitats i festivals, la modalitat i estacionalitat de la programació, la presència de compositors i compositores, amb especial èmfasi en l’àmbit català, així com la naturalesa del repertori programat, el grau de contractació dels intèrprets categoritzat per instruments i els pressupostos i les subvencions.

La perspectiva iniciada, centrada en la interpretació i composició, s’anirà ampliant a altres àmbits –discografia, edició, docència, etcètera– en informes futurs, que també permetran generar comparacions i tendències estadístiques amb periodicitat anual i detectar així les necessitats del sector i manifestar-ne les desigualtats.

L’informe és fruit de mig any de treball, durant el qual l’equip investigador ha elaborat una base de dades pròpia d’equipaments, associacions, festivals, cicles i concerts. També s’han consultat les subvencions atorgades per l’ICEC i per Programa.cat, disponibles al portal de transparència de la Generalitat de Catalunya.

A partir de l’anàlisi de les dades i les conclusions de l’informe, es proposa l’adopció de mesures que permetin avançar en les deu direccions següents:

-Reduir les dificultats de trobar informació.

-Facilitar l’accés a la clàssica a un públic més ampli.

-Afavorir la descentralització.

-Corregir el biaix de gènere.

-Apostar per a la recerca acadèmica i la difusió del patrimoni català.

-Disminuir la presència testimonial, és a dir, la quantitat de professionals contractats per a una única actuació.

-Corregir el biaix per instruments o formació.

-Oferir un finançament equitatiu ens ajuts i subvencions.

-Incrementar el pressupost destinat a públics i mercats.

-Vetllar per l’oferiment de caixets i condicions dignes en projectes subvencionats.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Del 12 al 27 de juliol, tindrà lloc una nova edició de @BACHCELONA , un festival que s'estén en el calendari. Més informació, al nostre web! 📸Samuel Pereira http://www.revistamusical.cat/masaaki-suzuki-sera-el-cap-de-cartell-de-lonzena-edicio-del-festival-bachcelona/

Coincidint amb el 125è aniversari del naixement de @ConxitaBadia, la seva neta Montserrat Bonet Agustí ens descobreix una partitura que Pau Casals va compondre per a ella. Llegeix l'article al web! http://www.revistamusical.cat/la-canco-de-la-nova-solveig-relacio-entre-pau-casals-ventura-gassol-i-conxita-badia-en-el-125-aniversari-del-naixement-de-la-soprano/

Els dies 5, 6 i 7 de maig, Tortosa es tornarà a omplir de pianos gràcies a una nova edició del Festival Toca'm. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/tortosa-acollira-el-mes-de-maig-una-nova-edicio-del-festival-tocam/

El @Liceu_cat acull aquests dies l'estrena mundial d''Alexina B.', de @RaquelGTomas. "La influència de la música del segle XIX juga un paper fonamental", diu @miquel_gene a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Toni Bofill http://www.revistamusical.cat/critica/entorns-que-maten-alexina-b/

Segueix-nos a Twitter