Subscriu-te

Mil i una músiques a Poblet amb Jordi Savall

Jordi Savall. © David Ignaszewski
Jordi Savall. © David Ignaszewski

La segona edició del Festival de Música Antiga de Poblet tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 d’agost de 2014 amb tres programes creats expressament per a l’ocasió, en els quals Jordi Savall i les seves formacions i col·laboradors habituals interpretaran obres tradicionals, medievals, renaixentistes i barroques de la Mediterrània, en diàleg amb les diverses cultures de l’àmplia accepció que permet el binomi Orient-Occident.

“Les Mil i una nits de músiques” és el nom que el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet –Patrimoni Mundial per la UNESCO– dóna a aquest festival de música antiga que té com a protagonista principal el violagambista i director català Jordi Savall i que convida prop de 3.000 persones en tres dies per gaudir de la seva manera particular d’abordar el repertori antic i tradicional en un espai d’excepció com és l’església del Monestir i la plaça exterior. Aquesta opció musical estival a la falda de les muntanyes de Prades, a Tarragona, completa l’escassa programació estival de la zona en comparació amb l’existent a la província de Girona, concretament a la franja costanera.

El primer dels concerts, “Les Mil i Una nits: Orient-Occident” promou un diàleg entre les músiques otomanes, jueves i cristianes de la Mediterrània i servirà per celebrar el quarantè aniversari del grup Hespèrion XXI (nascut originàriament com a Hespèrion XX). Un programa que combina obres medievals i de la tradició oral mediterrània, amb músics provinents d’Israel, Turquia, Grècia, Síria, Armènia i Espanya i un ampli repertori que combina obres otomanes, sefardites, de Xipre, Algèria, Israel, França, el Marroc, d’Istanbul, Rodes, etc.

El segon concert, titulat “Harmonia de les nacions, 1670-1800”, combina obres de Cabezón, Dowland, Scheidt, Valente i Charpentier entorn del tema de la nit, motiu que des de temps immemorials convidava a travessar el llindar entre la vida real i el misteri que l’envolta. Novament amb Hespèrion XXI i un conjunt de violes de gamba liderats per Jordi Savall, també se sentiran obres del Cançoner de Calàbria i compositors poc coneguts com Ferrabosco, Holborne, Trabaci, Marini i Locke.

El festival es clou amb un nou programa que s’estrenarà a Poblet abans de presentar-se a Fontfroide i el novembre a Madrid, en el marc de les celebracions del 400 aniversari de la mort d’El Greco. “Les músiques del temps d’El Greco” fa confluir obres d’Isaac, De Morales, Parabosco, Des Prez, Luis de Victoria i anònims, en dues parts que en marquen el recorregut vital: de Creta a Itàlia, i d’Itàlia a Espanya, passant pels moments històrics que va poder viure: la Pau d’Augsburg, l’estada amb Ticià a Venècia, la batalla de Lepant, l’arribada a Toledo al servei de Felip II, el fracàs de l’Armada Invencible o l’expulsió dels moriscos.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Una seixantena de joves cantants s'enfronten aquests dies a Barcelona de la mà del @ConcursoVinas. Més informació, al nostre web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/una-nova-categoria-premiara-el-cantant-mes-complet-a-la-59a-edicio-del-concurs-tenor-vinas/

Aquest divendres, arrenca l'edició del cicle de concerts dels Grans Conjunts que celebra el vintè aniversari de l' @esmuccat. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/lesmuc-celebra-20-anys-amb-una-programacio-de-concerts-especial/

🔴 ÚLTIMA HORA | La Comissió Executiva del Liceu dona suport a seguir treballant en la viabilitat del nou equipament Liceu Mar.

🔗 https://liceubarcelona.cat/ca/la-comissio-executiva-del-liceu-dona-suport-seguir-treballant-en-la-viabilitat-de-liceu-mar

🔴 NOVETAT | Ampliem els annals del Gran Teatre del Liceu amb informació des de l'any 1936.

Des d'avui ja podeu consultar material artístic i gràfic dels darrers 80 anys, des del final de la Guerra Civil fins a la temporada actual.

🔗 https://www.liceubarcelona.cat/ca/el-liceu-amplia-els-seus-annals-amb-informacio-des-de-lany-1936

Segueix-nos a Twitter