Subscriu-te
,

Mixtur 2018, punt de trobada de la nova creació sonora, celebra la setena edició del 19 al 29 d’abril a Barcelona

© Gerard Moret

Mixtur 2018, festival de músiques de recerca i creació interdisciplinària, se celebrarà del 19 al 29 d’abril de 2018 a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona com a escenari principal, i en altres espais, tot traçant un circuit que transformarà la ciutat en un punt de trobada internacional dedicat a les estètiques més actuals en el camp de la música i l’art sonor. El festival, que va ser guardonat recentment amb el Premi Ciutat de Barcelona, reunirà en aquesta setena edició 160 artistes entre intèrprets, professors, compositors i participants als tallers, i es desenvoluparà en 21 concerts, 12 conferències, 4 taules rodones, 3 instal·lacions sonores i 5 tallers, en una programació oberta a tothom.

Zafraan Ensemble. © Neda Navaee

Mixtur portarà a Barcelona intèrprets internacionals reconeguts, com 2e2m, Ricardo Descalzo o Fred Frith, juntament amb joves formacions que estan renovant el panorama actual, com el Duo Hellqvist-Amaral, Zafraan Ensemble, Frames Percussion o Luis Tabuenca, entre d’altres. Continua, a més, la col·laboració amb l’Auditori de Barcelona per presentar l’Ensemble PHACE, una producció del cicle Sampler Sèries. La creació interdisciplinària tindrà el seu lloc amb la improvisació de Luis Tabuenca amb el ballarí Manuel Rodríguez i la presentació de tres instal·lacions sonores: Ursonate Karaoke de Cabosanroque, Buy me de Nora Haddad Casadevall i Pausa de Barbara Held i Benton Bainbridge, aquesta última instal·lació també producció de L’Auditori. Un any més el festival acull alguns dels compositors més importants de l’actualitat, com és el cas de Rebecca Saunders, Tristan Murail, Alexanders Schubert, Carola Bauckholt, Daniel Teruggi o João Pedro Oliveira, i ofereix espai a figures que han marcat l’evolució de la música contemporània a Espanya com són Mauricio Sotelo, Adolfo Núñez o Agustí Charles.

L’ensemble PHACE

La pedagogia és un dels objectius principals de Mixtur des dels inicis l’any 2012 i aquest aspecte es palesarà encara més en la programació d’aquesta edició. Continuen, doncs, els Tallers Mixtur, amb el Taller de Composició i Experimentació Sonora, que enguany ha rebut més de 100 sol·licituds de participants d’arreu del món, i el Taller d’Improvisació, amb el reconegut improvisador i multiinstrumentista Fred Frith, amb la col·laboració del Taller de Músics. L’oferta dels Tallers Mixtur es completa amb els tres Tallers d’Interpretació amb Ricardo Descalzo (piano), Pascal Contet (acordió) i Yuval Gotlibovich (viola), en la segona edició d’aquests tallers per a intèrprets. El vessant pedagògic encara es veurà reforçat en aquest Mixtur 2018 i s’hi presentaran diferents projectes i sessions pedagògiques obertes al públic, que engloben des de masterclasses i conferències amb els professors dels Tallers, fins a la presentació final de la percussionista Núria Andorrà amb els alumnes de l’Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu o els tallers amb escoles de Ricardo Descalzo o Luis Tabuenca.

Instal·lació sonora Buy me de Nora Haddad Casadevall

Mixtur, per tant, es proposa oferir un punt de trobada on tinguin cabuda tots els aspectes de la creació, i oferir també així espai per a la reflexió. Mixtur 2018 inclou en aquest sentit quatre taules rodones destinades a tractar de temes d’actualitat ben diversos, com els reptes actuals de la música electroacústica, el paper de la dona en la música actual, la gestió i programació cultural fora del circuit comercial i, finalment, la normalització del repertori contemporani en el món de l’orquestra. D’altra banda, el compromís amb la nova creació es veurà reflectit també en l’estrena dels set encàrrecs Mixtur d’aquest 2018, noves obres compostes pels compositors espanyols Adolfo Núñez, Alberto Bernal, Josep Maria Guix i Lula Romero i els internacionals E-cor Ensemble, Julien Malaussena i João Pedro Oliveira.

Mixtur ha estat reconegut enguany amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de música, “per contribuir a fer emergir noves generacions de creadors musicals, per la seva vocació transversal, pedagògica i transformadora, i per contribuir a ampliar els circuits de la producció i difusió musicals”. Mixtur arriba així a la seva setena edició amb un gran reconeixement a nivell europeu, consolidat com una de les activitats més destacades del seu sector a l’Estat espanyol i que ja ha esdevingut una de les cites culturals ineludibles de cada temporada.

Les entrades de dia tenen un preu de 13 euros, mentre que el Mixtur Pass costa 70 euros (tiquets disponibles a la taquilla del festival) i inclou tota la programació d’activitats a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i un descompte del 50% per al concert de PHACE a L’Auditori. Els concerts finals dels tallers pedagògics i totes les activitats a l’Institut Français són d’accés gratuït. Més informació a www.mixturbcn.com

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter