Subscriu-te

Montserrat Caballé celebra els 50 anys del seu debut al Liceu

© Antoni Bofill

El 3 de gener, al Gran Teatre del Liceu (20 h) té lloc el concert de commemoració del 50è aniversari del debut de la soprano Montserrat Caballé en aquest teatre d’òpera. Amb el títol “Una altra nit de Montserrat Caballé”, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de José Collado, acompanyen Montserrat Caballé, que cantarà envoltada d’amics i alumnes. Així, participen en l’homenatge les sopranos María Gallego i Montserrat Martí (filla de Montserrat Caballé), el tenor Josep Carreras, i els barítons Carlos Álvarez i Joan Pons; i els seus alumnes: Pretty Yende (soprano), Ji Young Jo (soprano) i Nikolai Baskov (tenor).

El 7 de gener de 1962 s’estrenava al Gran Teatre del Liceu, i a Espanya, Arabella de Richard Strauss. Xavier Montsalvatge, en aquella època crític d’òpera de «La Vanguardia», destacava dos dies després en la seva ressenya que l’estrena suposava dues novetats absolutes per a Barcelona: l’òpera d’Strauss i “la veu de Montserrat Caballé”.

Montserrat Caballé i el Gran Teatre del Liceu van començar compondre des d’aleshores una relació sentimental i professional que es va afermar immediatament amb els papers de Donna Elvira de Don Giovanni i Cio-Cio-San de Madama Butterfly, primers passos d’una llarga i intensa història compartida que ha inclòs moltes de les seves interpretacions més definitives, en òperes com Norma, Roberto Devereux, Maria Stuarda, Lucrezia Borgia, Il pirata, Aida, Un ballo in maschera, I vespri sicilianni, etc. Montserrat Caballé ha estat per al Liceu molt més que una artista extraordinària. Al llarg dels darrers 50 anys ha format part de l’essència i la història de la institució, de la ciutat, tot rebent l’estimació i el reconeixement del públic barceloní.

El Liceu, que el 1966 ja va concedir a Montserrat Caballé la Medalla d’Or de la institució, organitza tota una sèrie d’actes per celebrar conjuntament aquest 50è aniversari, actes que consisteixen en l’exposició “Montserrat Caballé, 50 anys al Liceu” –un recorregut a través de fotografies, programes de mà, plafons explicatius i vestits de la soprano, entre d’altres–, del 3 de gener al 20 de març de 2012, al Balcó Foyer; l’edició d’un triple CD amb enregistraments històrics de les millors àries de Montserrat Caballé al Liceu –a la venda a partir del dia 3 de gener–, i la projecció de dos audiovisuals amb fragments de diferents òperes protagonitzades per la soprano catalana, a l’Auditori de l’Espai Liceu.

Aquest concert d’homenatge serà retransmès en directe per Radio Clasica de RNE.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mor el director de cors, pianista i compositor Jordi-Lluís Rigol. Víctima de la Covid, s’havia format a Barcelona, Mallorca, Anglaterra i els Països Baixos i és autor de cantates i cançons per a cors infantils i d’obres corals, així com de música escènica.

"Cal entendre el @museumusicabcn com un museu del segle XXI", diu Jordi Alomar, el nou director de la institució, en una de les seves primeres entrevistes. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/entrevistes/nou-director-del-museu-de-la-musica/

Musica Reservata de Barcelona va estrenar al @palaumusicacat la 'Missa' de @JoanMagrane, una obra que "evoluciona en un constant joc de confluències i dispersions dins d'una unitat d’estil", en paraules d' @AlbertFFlamari1. Llegeix la crítica al web! http://www.revistamusical.cat/critica/magrane-missa-escrita-est/

El Mandelring Quartet oferirà aquest diumenge l'estrena mundial del quartet de corda 'Post lucem' de @ferrancruixent a @FIMMarvao (Portugal). L'obra consta de dos moviments contrastats amb al·lusions al 'Quartet op. 133' de Beethoven (Foto: May Zircus)

Segueix-nos a Twitter