Subscriu-te

Mor als 61 anys el compositor i director de cobla Jesús Ventura

El compositor de sardanes, director de cobla, intèrpret i activista sardanista Jesús Ventura ha mort aquest dimecres, 18 de maig, als 61 anys a Barcelona.

Format des de ben jove al Conservatori Municipal de Música de Barcelona en solfeig, conjunt coral, harmonia, contrapunt i fuga, va obtenir el premi d’honor del centre en aquesta darrera disciplina.

Com a intèrpret de tible i flabiol va ser membre de les cobles La Principal de Collblanc, Mediterrània (de la qual fou membre fundador) i La Principal de Barcelona, i com a director, a més de la Mediterrània, es va posar al capdavant de les cobles Ciutat de Cornellà, Sabadell, Mil·lenària (a la Catalunya Nord), Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Ciutat de Girona i Cobla de Cambra de Catalunya –aquesta última en qualitat de director col·laborador de l’entitat Músics per la Cobla.

També va dirigir tant música simfònica com de ballets per a cobla al Palau de la Música, en altres sales del país, de l’Estat espanyol i de l’estranger, en països com França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, els Països Baixos, Dinamarca, Cuba, Portugal, Bulgària, Islàndia, Suïssa, Israel i Veneçuela.

Com a compositor, Ventura era autor d’un ampli catàleg de sardanes –moltes de les quals, com Maragda, Inquietuds, Cordial, Un nou horitzó, Escola d’argent o Violetes, van ser premiades–, a més d’altres obres per a cobla i nombrosos arranjaments, sobretot de ballets folklòrics que va contribuir a recuperar i de nova creació.

Des de feia anys, era el president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, entitat que enguany commemora el centenari de la seva fundació.

Encara dins de l’àmbit musical, Ventura també va fer tasques de productor i fins i tot de divulgador des de mitjans de comunicació: Televisió de Catalunya –com a assessor del programa Nydia–, Ràdio Nacional d’Espanya –on va presentar durant més de trenta anys el programa Fes ta festa de Ràdio 4– i diverses publicacions de cultura popular catalana.

Imatge destacada: © Jordi Rubio Pujadas

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

.@ScholaCantorumP acollirà el 2 de desembre la presentació del volum 'Cançons per a veu i piano' de Narcís Bonet editat per @Dinsic. La seva vídua, Hélène Bonet-Giraudier, cantarà diversos cicles de Bonet, que va desenvolupar una àmplia activitat pedagògica en aquest centre.

El tenor @DavidAlegret i el pianista Rubén Fernández Aguirre han estat guardonats amb el premi de Música Clàssica d' @ElTemps_arts pel seu disc 'Carneriana', per la "brillant concepció, la qualitat de la música i dels intèrprets i la manera de vestir un repertori poc habitual".

El proper 4 de desembre, l' @ACIMC2 organitza una nova jornada d'homenatge a Gaspar Cassadó. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/la-segona-edicio-del-cicle-reinterprets-de-lacimc-reivindica-el-violoncellista-gaspar-cassado/

.@janlisiecki i @viennasymphony van interpretar Mozart i Mahler al @palaumusicacat. "Una execució molt ben planificada", diu @AlbertFFlamari1 a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Toni Bofill http://www.revistamusical.cat/critica/una-gran-cinquena-de-mahler-a-palau-100/

Segueix-nos a Twitter