Subscriu-te
,

Mozart, Granados, Puccini i Bizet en la 35a temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell

Imatge de la producció de Carmen de l’any 2010.© Dr. X. Gondolbeu
Imatge de la producció de Carmen de l’any 2010.© Dr. X. Gondolbeu

La 35a temporada dels Amics de l’Òpera de Sabadell presenta una programació atractiva que, un any més, demostra el seu compromís amb el talent i el patrimoni catalans. Enguany l’organització fundada per Mirna Lacambra, que compta aproximadament amb uns 1.200 membres entre socis i abonats, ha programat quatre títols, un dels quals en versió de concert, que és l’òpera Goyescas d’Enric Granados, de qui enguany es commemora el centenari de la mort, el 1916, al Canal de la Mànega.

Els altres tres títols, fidels al segell de l’Associació d’acostar el gran repertori operístic a diverses ciutats de Catalunya, són el Don Giovanni de Mozart –amb què inaugura temporada el proper 26 d’octubre al teatre La Faràndula de Sabadell–, Manon Lescaut de Puccini i Carmen de Bizet.

Posar en valor el talent català

Un dels segells característics dels Amics de l’Òpera de Sabadell és el suport al talent català, tot donant oportunitats de rodatge en un escenari operístic als joves cantants que comencen carrera –mitjançant el seu concurs–, però també gràcies, pròpiament, a les representacions. Enguany destaca en cartell la presència d’alguns noms importants de la lírica catalana, que compten amb carrera internacional però amb poca presència a la “casa gran” de l’òpera a Catalunya que és el Gran Teatre del Liceu. Noms com els del tenor David Alegret –que debuta en el rol de Don Ottavio de l’òpera Don Giovanni de Mozart–, la soprano Marta Mathéu –Rosario a l’òpera Goyescas de Granados–, el baríton Enric Martínez-Castignani –Lescaut a Manon Lescaut de Puccini– o la soprano Maite Alberola –Micaëla en la Carmen de Bizet– se sumen al cartell de l’Òpera de Sabadell, tot augmentant l’atractiu musical de la temporada.

El baríton Carles Daza
El baríton Carles Daza

Aquest atractiu passa també per la fidelització de noms amb carrera creixent, que sovintegen les temporades sabadellenques i són estimats pel públic habitual, com Carles Daza (Don Giovanni al títol homònim mozartià i Paquiro de Goyescas), Albert Casals (Fernando de Goyescas), Maribel Ortega (Manon Lescaut) i Toni Marsol (Escamillo de Carmen i Leporello de Don Giovanni).

En la fila de noms emergents que comencen a aparèixer en les programacions dels Amics de l’Òpera de Sabadell tenim els de la soprano Sara Blanch i els barítons Carles Pachón, Joan García Gomà i Juan Carlos Esteve.

Un any més l’Orquestra Simfònica del Vallès és l’orquestra titular de la temporada, junt amb el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, i amb les batutes –també habituals– de Daniel Gil de Tejada, Rubén Gimeno i Santiago Serrate. Les propostes escèniques seran a càrrec de Pau Monterde (Don Giovanni) i Carles Ortiz (Manon Lescaut i Carmen).

El circuit Òpera a Catalunya no vol sentir Granados

Nou ciutats a part de Sabadell formen part enguany del circuit Òpera a Catalunya. Cinc acullen tres títols de la temporada: Manresa, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Reus i Tarragona. Una ciutat n’acull dos títols: Lleida, i tres ciutats només n’acullen un títol: Girona, Viladecans i Vic.

El programa de Goyescas, l’únic que no forma part del circuit Òpera a Catalunya, i, per tant, que es veurà només a Sabadell, inclou també la interpretació del preludi del tercer acte de Follet de Granados, tot un descobriment per la seva bellesa, després d’haver estat recuperada i reeditada per l’editorial Tritó i reestrenada a principis d’any a Lleida. S’hi inclouen també les Tonadillas orquestrades per Albert Guinovart. És una pena que just l’únic títol d’un compositor català que s’inclou en la programació de la temporada d’Amics de l’Òpera a Sabadell sigui el que cap altre ajuntament no ha volgut sumar a la programació dels seus teatres i auditoris. Com també és una pena que no s’hagin volgut sumar esforços per a la realització d’una bona producció operística d’aquest títol, que podria haver tingut perfectament cabuda en la programació estable del Gran Teatre del Liceu i fer-se extensiva a la resta del territori català.

Foto de família de la presentació de la temporada d’òpera 2016-17 dels Amics de l’Òpera de Sabadell
Foto de família de la presentació de la temporada d’òpera 2016-17 dels Amics de l’Òpera de Sabadell

El pressupost global d’Amics de l’Òpera de Sabadell és enguany d’1.309.000 euros, dels quals, un 41% són subvencions. L’Associació compta, com sempre, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell i l’INAEM.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter