Subscriu-te

Palau 100 celebra el centenari de Britten amb l’European Youth Orchestra sota la direcció d’Ashkenazy

L’European Youth Orchestra
L’European Youth Orchestra

La formació n’interpretarà la suite Montjuïc i el Concert per a violí, amb la participació de Daniel Hope

El proper divendres, 12 d’abril, el cicle Palau 100 (Palau de la Música Catalana, 20.30 h) se sumarà a la celebració del centenari del naixement del compositor anglès Benjamin Britten amb un concert en què l’European Youth Orchestra interpretarà la seva suite Montjuïc –obra escrita a quatre mans amb Lennox Berkeley, després d’una estada a Barcelona de tots dos compositors– i també el Concert per a violí i orquestra. L’European Youth Orchestra serà dirigida per Vladimir Ashkenazy i hi actuarà com a solista el violinista Daniel Hope.

L’orquestra, immersa en una gira europea de quinze concerts per Suïssa, Itàlia, Polònia i Espanya, abordarà en la segona part del concert les suites 1 i 2 de l’obra Daphnis et Chloé de Maurice Ravel; un bon resum de la partitura més monumental d’aquest compositor en la qual va desplegar tot el seu geni orquestrador.

La formació, integrada per músics de gran talent entre 14 i 25 anys dels 27 estats membres de la Unió Europea, oferirà a Barcelona el seu primer concert a l’Estat espanyol, on té previst actuar també a Oviedo, Sant Sebastià, València i Alacant. “La Jove Orquestra de la Unió Europea pot aportar una nova visió optimista i positiva a la situació cultural del moment. Veure que un projecte com aquest pot ser una realitat i tira endavant és, probablement, una font d’esperança i d’inspiració per a molta gent”, explica la violoncel·lista Marta Pelejero, una dels 8 membres espanyols de la formació.

El violinista Daniel Hope
El violinista Daniel Hope

El violinista britànic Daniel Hope és considerat un virtuós del seu instrument amb una carrera musical de més de vint anys i com a membre més jove del Trio Beaux Arts les sis darreres temporades. Es va graduar a la Royal Academy of Music de Londres amb Zakhar Bron. Daniel Hope és conegut per la seva versatilitat i creativitat musical i per la dedicació a causes humanitàries. Actua com a solista amb els directors i orquestres més importants del món, dirigeix diversos conjunts, conrea sovint la música de cambra i és artista exclusiu de la discogràfica Deutsche Gammophon des del 2007; alguns dels seus enregistraments han estat premiats, lloats per la premsa especialitzada i aspirants als premis Grammy diverses vegades.

Vladimir Ashkenazy. © Pete Jones
Vladimir Ashkenazy. © Pete Jones

Vladimir Ashkenazy és un dels pocs artistes que ha compaginat amb èxit les carreres de pianista i director. Nascut a Rússia, va heretar la música de la seva família: el seu pare era un brillant pianista professional i la seva mare era filla d’un director coral de l’Església ortodoxa russa. Ashkenazy va destacar primerament al Concurs Chopin de Varsòvia (1955) i va ser el guanyador del primer premi del Concurs Queen Elisabeth de Brussel·les el 1956. Des d’aleshores ha desenvolupat una carrera extraordinària, no solament com un dels pianistes més excepcionals del segle XX, sinó també com un artista creatiu en un ampli ventall d’activitats, i continua oferint la seva inspiració als amants de la música d’arreu del món.

La direcció ha ocupat la major part de les seves activitats dels darrers vint anys. Va acceptar el càrrec de director principal i conseller artístic de la Simfònica de Sydney el gener del 2009 i hi col·labora en nombrosos projectes discogràfics i en gires internacionals cada any. Anteriorment va ocupar el càrrec de director titular de l’Orquestra Filharmònica Txeca i el de director musical de l’NHK Symphony Orchestra de Tòquio. 

L’European Union Youth Orchestra (EUYO) reuneix els joves músics més talentosos amb alguns dels més famosos directors del món, en una orquestra que traspassa les fronteres culturals i ofereix actuacions del màxim nivell internacional arreu del món. La formació està composta per més de 140 músics seleccionats dels 27 estats membres de la Unió Europea, des de Finlàndia a Malta i de Xipre a Portugal. Els integrants són seleccionats entre milers de candidats entre 14 i 24 anys, que prenen part en les audicions anuals per tota la Unió Europea. L’EUYO fa una gira mundial cada primavera i estiu, tot  atorgant als joves músics no solament una experiència estimulant i culturalment rica, sinó de gran valor en les respectives futures carreres: així, al voltant del 90% dels alumnes continuen la seva exitosa carrera professional com a músics.

L’EUYO va ser fundada el 1976 per Joy Bryer i el seu marit Lionel, amb la intenció de crear una formació que pogués representar l’ideal d’Europa com a comunitat de treball conjunt en favor de la pau i de l’entesa social i cultural. El mestre Claudio Abbado, director musical fundador de l’orquestra, va situar l’EUYO com una institució de categoria mundial, amb el suport del seu primer president, Sir Edward Heath. El 1994, Abbado va ser succeït com a director musical per Bernard Haitink, i posteriorment, l’any 2000, per l’actual director, Vladimir Ashkenazy. L’EUYO rep suport econòmic del Programa Cultural de la Unió Europea i dels 27 estats membres de la UE.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter