Subscriu-te
,

Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2018

Els premis del jurat reconeixen Bernat Vivancos, Josep Vila i Casañas, Joan Magrané, la Societat Coral Amics de la Unió, la Coral Sant Jordi i l’Associació Messies Participatiu Barcelona, entre d’altres. La gala de lliurament tindrà lloc el proper 23 de febrer, a les vuit del vespre, a Barcelona (auditori de La Salle-Gràcia); hi actuarà el Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Josep Vila i Casañas.

Dissabte que ve, 23 de febrer, es lliuraran els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya 2018 que es van determinar el 30 de gener passat i que atorga la Federació de Cors de Clavé amb la finalitat de reconèixer agents, projectes i iniciatives de tot l’ecosistema coral català que hagin destacat durant l’any anterior i que puguin ser font d’inspiració, exemple i referent per a tot el món coral i, per extensió, musical i cultural. L’elecció dels tretze guanyadors s’ha fet entre les més de seixanta propostes presentades. El jurat ha destacat la gran qualitat i diversitat de les propostes rebudes.

El jurat, que estava presidit Josep Cruells Rovira, president de la Federació de Cors de Clavé, i format per Albert Olivés Ventalló, Marina Velázquez Barrera, Bruno Nájera i Martí Ferrer Bosch, va atorgar els premis següents:

Bernat Vivancos. © Ana Madrid

-Trajectòria (persona): Bernat Vivancos i Farràs (1973), en reconeixement a la seva trajectòria com a compositor, director i persona compromesa cívicament i social.

-Trajectòria (institució): Societat Coral Amics de la Unió (Granollers), en reconeixement a un Cor de Clavé que ha trobat la forma de reinventar-se i convertir-se en un referent nacional i internacional de qualitat i talent sense renunciar a les arrels claverianes.

-Recuperació patrimonial: Els improperis de Frederic Mompou (Coral Sant Jordi) en la versió inèdita (i conservada a la Biblioteca de Catalunya) per a cor i orgue.

-Transformació social: Messies Participatiu (Associació Messies Participatiu Barcelona), per demostrar la vigència del lema claverià “Uniu-vos i sereu forts” en un cas d’apoderament civil.

-Internacionalització: 42è Congrés Internacional de Pueri Cantores de Barcelona (Federació Catalana de Pueri Cantores), com a exemple d’èxit organitzatiu, per haver contribuït de forma determinant a la internacionalització d’algunes joies del nostre patrimoni musical i sobretot per llegar un corpus destacadíssim de noves composicions de música sacra dels millors compositors catalans contemporanis gràcies als encàrrecs que es van fer amb motiu d’aquest congrés.

-Innovació: Dona’(m) VEU (Cor Euridice), per ser un exemple de bona pràctica en el camp de l’encàrrec, estrena i publicació de nou repertori, però sobretot per la dimensió local-universal de la proposta i la forma sensible, elegant i alhora valenta de reivindicar la igualtat de gènere des del cant coral.

-Producció: Troya, una veritable odissea (Cor de Teatre), una producció de gran qualitat en totes les dimensions tècniques.

Josep Vila i Casañas. © Lluís Brunet

-Obra coral: Missa Sagrada Família (Josep Vila i Casañas), una composició que a més de l’altíssima qualitat de factura que és habitual en el compositor, reuneix unes característiques que la fan destacar sobre les altres obres per la seva universalitat.

-Publicació: 2017, un any amb Josep Anselm Clavé a Ripollet (Ajuntament de Ripollet i Societat Coral El Vallès), per ser un digne testimoni de l’esforç de l’Ajuntament de Ripollet per fer viure i descobrir el llegat i la figura de Josep Anselm Clavé a tota la seva població i buscant-ne sempre la seva implicació activa.

-Enregistrament: Tornaveus – polifonia tradicional catalana (Tornaveus) per la singularitat de la proposta de recuperació de la música tradicional catalana en formes polifòniques tradicionals.

-Ensenyament: Decret 224/2018, pel qual es crea el títol de tècnic o tècnica superior en tècniques de direcció coral (Departament d’Ensenyament), per donar resposta a una necessitat del sector llargament reivindicada que representa l’assoliment per l’Administració de la responsabilitat en la formació i qualificació professional dels directors de cor del país.

Xavier Chavarria i Albert Torrens, conductors del programa Assaig general de Catalunya Música

-Comunicació: Assaig general (Catalunya Música), per la cobertura que dona el programa dia rere dia de les principals notícies que afecten els diferents actors que treballen en l’ecosistema coral català i pel coneixement i entusiasme amb què ho fan els dos conductors, Albert Torrens i Xavier Chavarria, dues persones de llarga trajectòria com a cantaires i directors.

-Compositor revelació: Joan Magrané Figuera (1988), per una trajectòria nacional i internacional amb premis, encàrrecs i estrenes que el col·loca entre els creadors més importants de la seva generació, amb un catàleg que posa en relleu un coneixement i amor per la polifonia i la veu humana.

El lliurament de premis tindrà lloc durant la Convenció Anual del Cant Coral a Catalunya organitzat per la confederació Moviment Coral Català (MCC), aquest dissabte, 23 de febrer (20 h), al Teatre-Auditori de La Salle Gràcia de Barcelona. Durant l’acte, a més a més dels premis del jurat, també es donaran a conèixer els guanyadors del vot popular, a qui també es lliurarà el premi.

Imatge destacada: l’Associació Messies Participatiu Barcelona ha estat premiada en la categoria Transformació social. © César Núñez

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

.@FIMCPeralada i @Fest_Torroella són amfitrions, avui i demà, dels representants dels festivals espanyols associats a @FestClasica. Entre d'altres qüestions del seu futur, l'assemblea decidirà l'acceptació de quatre nous festivals, que elevarien a 40 els socis de l'entitat.

Noa va presentar al @palaumusicacat l'espectacle 'Letters to Bach'. "Tot va ser fet, dit, tocat amb molt de respecte i molt d’afecte", diu Xavier Pujol a la crítica. Llegeix-la al web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/critica/bach-a-la-frontera/

El @Liceu_cat va acollir la producció de la 'Bottega d'opera' de @esmuccat, "fruit d’una rocambolesca història de recerca, amb gir historiogràfic inclòs", en paraules d' @AlbertFFlamari1 a la crítica. Llegeix-la al web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/critica/de-quan-barcelona-era-un-vertader-centre-operistic/

La darrera producció de @operacatalunya ja és en marxa. "Afrontar 'Aida' és sempre un repte extraordinari, tant pel que fa a la dificultat de producció com per la complexitat interpretativa", diu @m_sancliment a la crítica. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/aida-celebra-150-anys-amb-una-gira-de-bracet-de-sabadell/

Segueix-nos a Twitter