Subscriu-te

Xavier Benguerel i Josep Maria Busquets, creus de Sant Jordi 2014

També han rebut la creu, en l’àmbit musical, la Coral El Llessamí, la Societat Coral Diana i el grup d’havaneres Els Pescadors de l’Escala.

El compositor Xavier Benguerel rebent la Creu de Sant Jordi. © Jordi Bedmar
El compositor Xavier Benguerel rebent la Creu de Sant Jordi. © Jordi Bedmar

El Govern català va acordar concedir enguany la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural, entre les quals figuren el compositor Xavier Benguerel i el promotor cultural Josep Maria Busquets.

Xavier Benguerel ha estat guardonat “per la qualitat d’una producció que ha tractat tots els gèneres amb un estil propi, des de la peça intimista fins a l’òpera, la cantata, l’obra simfònica o la música de cambra. La seva concepció de la música s’enllaça amb la paraula, com si fossin formes complementàries del mateix llenguatge sonor. Cal destacar-ne les òperes Spleen i Dalí, el Llibre vermell –basat en l’obra montserratina homònima– o el Rèquiem, a la memòria de Salvador Espriu.

Josep Maria Busquets rebent la Creu de Sant Jordi. © Jordi Bedmar
Josep Maria Busquets rebent la Creu de Sant Jordi. © Jordi Bedmar

Per la seva banda, Josep Maria Busquets ha rebut el guardó “per la seva dedicació continuada al sector, i especialment en el món de la música, mitjançant institucions com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Nacional de Catalunya o l’Orfeó Laudate. President del Consell Català de la Música, des del 1983 impulsa el prestigiós Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb un gran èxit de participació i de relació entre cultures.”

Actualment Josep Maria Busquets és president del Consell Català de la Música, patró de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, vocal de la Junta del Palau de la Música Catalana, patró de la Fundació de la JONC, patró de la Fundació de l’ESMUC i membre del Consell Editorial de la «Revista Musical Catalana». També és, des de l’any 1983, l’impulsor del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que així mateix ja va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, com a entitat, l’any 1996 i que enguany celebra la 32a edició del 17 al 20 de juliol al Teatre L’Atlàntida de Vic i en altres indrets d’aquesta ciutat. La Creu de Sant Jordi, però, no és l’única distinció que enguany han rebut persones directament vinculades al Festival, ja que el 14 d’abril passat l’empresari i artesà cerer Jordi Subirà, membre fundador i coordinador del jurat del Festival, era distingit amb la Medalla al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona per la seva important contribució a la difusió, promoció i pràctica del cant coral a Catalunya i especialment a Barcelona.

Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2014. © Rubén Moreno
Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2014. © Rubén Moreno

Seguint en l’àmbit musical, la Creu de Sant Jordi d’enguany també ha estat atorgada a la Coral El Llessamí (“formació vinculada a la Societat Cultural La Vicentina, de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat. Fundada el 1860 i integrada a la Federació de Cors de Clavé, té una trajectòria molt arrelada al seu entorn i ha fet d’ambaixadora del cant coral català a països d’Europa i d’Amèrica. Les seves activitats han estat sempre amatents a la integració cultural i a la cohesió social”); la Societat Coral Diana (“en ocasió del cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat, adherida a la Federació de Cors de Clavé. Des de la vila de Cervelló, al Baix Llobregat, ha dut a terme una activitat musical dinamitzadora del seu entorn i vinculada a la llengua i la cultura catalanes. També s’ha esforçat en el manteniment de les tradicions, com ara les caramelles durant els anys del franquisme”), i el grup d’havaneres Els Pescadors de l’Escala (“en el cinquantè aniversari de l’adopció oficial del nom d’un grup constituït a finals de la dècada de 1950, a aquesta població de l’Alt Empordà, pioner en un gènere de música popular que uneix tradició cultural i presència social. Per la seva tasca de recuperació, interpretació i difusió, a Catalunya i a l’exterior, de l’havanera, la cançó de taverna i altres cants, amb un gran nombre d’actuacions i enregistraments discogràfics”). També cal destacar la creu atorgada a l’escriptor Jaume Cabré, “per la vàlua de la seva obra literària, traduïda a diverses llengües i destacada sobretot en l’àmbit narratiu i en el món de la ficció televisiva. Novel·les com Senyoria, Les veus del Pamano o Jo confesso, entre d’altres títols, han merescut l’elogi de la crítica i han contribuït a crear nous lectors. La seva escriptura, de ressons musicals, projecta les lletres i la cultura catalanes amb universalitat i ambició”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va instaurar el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica. L’acte de lliurament va tenir lloc el 22 d’abril passat de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter