Subscriu-te
,

13a edició de l’AIMS Festival 2014 de Solsona

En aquesta foto i successives, diferents imatges de les activitats pedagògiques i musicals d’edicions anteriors de l’AIMS. © Toni Amengual-Mete Codinach-Cordelia Alegre / www.aims.cat
En aquesta foto i successives, diferents imatges de les activitats pedagògiques i musicals d’edicions anteriors de l’AIMS. © Toni Amengual-Mete Codinach-Cordelia Alegre / www.aims.cat

Del 6 al 17 d’agost de 2014 tindrà lloc la 13a edició de l’AIMS Festival, organitzat per l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), l’entitat Sonos i l’Ajuntament de Solsona. Aquest projecte inclou una acadèmia internacional de música d’alt nivell i el principal i únic festival pedagògic de Catalunya. L’AIMS és una iniciativa de descentralització i democratització cultural, un espai de creació musical i un punt de trobada de joves talents d’arreu del món.

L’Acadèmia compta amb un claustre de professors que reuneix alguns dels noms més significatius del panorama pedagògic musical europeu. Tots ells són solistes d’orquestres europees i catedràtics d’escoles de prestigi internacional. Així doncs, en aquesta edició de 2014 impartiran el seu mestratge Serguei Ostrovski i Simone Zgraggen (violí), Andrei Vitovitx (viola), Roel Dieltiens i Peter Thiemann (violoncel), Christoph Rahn (contrabaix), Seon Hee-Myong (piano) i Johannes Geffert (orgue).

AIMS_02

Una seixantena d’alumnes de més de vint nacionalitats participaran a l’Acadèmia i rebran les assignatures de violí, viola, violoncel, contrabaix, piano, orgue, quartet de corda, orquestra de cambra, música de cambra en diverses formacions i improvisació instrumental. L’elevada càrrega de treball i l’alt grau d’exigència als quals són sotmesos els alumnes garanteixen el salt qualitatiu dels estudiants. El projecte, més enllà dels objectius docents, estimula valors de convivència i compromís col·lectiu entre els alumnes i promou la formació de grups de cambra i la participació en l’orquestra.

L’AIMS Festival inclou una trentena actuacions d’alumnes i professors, que tindran lloc en diversos escenaris de Solsona i a Olius, Mollerussa, el Miracle, el Bruc, Lleida, Berga, la Seu d’Urgell, Cardona, Moià i Sant Llorenç de Morunys. Divuit d’aquests concerts presenten un format clàssic i es duran a terme en auditoris, esglésies i sales de concerts. Quatre, en canvi, formen part de l’AIMS al Carrer, que tindrà lloc al barri antic de Solsona, mentre que la resta, que formen part del programa d’AIMS Social, s’oferiran en hospitals, casals de gent gran, centres d’acollida i domicilis privats.

AIMS_01

Com a novetat, aquesta edició inaugura la Sèrie Bach, un homenatge a aquest compositor que forma part del repertori de tot instrumentista, amb una durada de tres anys. En aquest temps es pretén recollir la totalitat del seu repertori instrumental per a corda, que troba als escenaris habituals del festival una acústica privilegiada.

L’AIMS també es proposa com a espai de creació musical i cada any encarrega i estrena l’obra d’un compositor. En les darreres edicions es van estrenar obres de Luis Codera Puzo, recentment guardonat amb el prestigiós Premi Ernst Von Siemens, Josep Castanyer i Albert Guinovart. Enguany s’inicia una col·laboració, que es mantindrà durant les dues properes edicions, amb el compositor Bernat Vivancos.

AIMS_05

I així mateix, un dels objectius d’AIMS és difondre la cultura musical catalana centrant els esforços en la recuperació i interpretació, a la mateixa catedral de Solsona, d’un dels Quaderns de llibertat d’orgue de la catedral de Solsona del segle XVIII. Aquests quaderns manuscrits contenen un repertori musical de caire popular que s’interpretava durant els dies que anaven des de la celebració de la Missa del Gall fins al dia de Reis. L’organista havia d’improvisar a partir dels quaderns, tot oferint un repertori amable i graciós. L’execució de les músiques –totalment impròpies de l’església, però extraoficialment permeses per acontentar la gent– es convertia en un dels moments més esperats de tot l’any dins la catedral. L’organista Johannes Geffert improvisarà sobre les notes dels Quaderns de llibertat d’orgue tot reportant-les al seu espai original, la catedral de Solsona.

Per a més informació i detall dels concerts de l’AIMS Festival: www.aims.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter