Subscriu-te
,

Commemoració del centenari de l’arpista Rosa Balcells amb l’estrena d’un documental

Rosa Balcells va tenir, a la dècada dels anys trenta del segle passat, una vida intensa com a concertista. Va actuar com a solista amb l’Orquestra de Pau Casals, en recitals i en grups de cambra, en gires per tot l’Estat espanyol
Rosa Balcells va tenir, a la dècada dels anys trenta del segle passat, una vida intensa com a concertista. Va actuar com a solista amb l’Orquestra de Pau Casals, en recitals i en grups de cambra, en gires per tot l’Estat espanyol

L’Associació Catalana d’Arpistes commemora el centenari del naixement de la seva fundadora Rosa Balcells (1914-1997) –juntament amb algunes de les seves deixebles, l’any 1989–, eminent arpista i catedràtica del Conservatori de Barcelona (entre els anys 1940 i 1984), organitzant un seguit d’actes d’homenatge a l’arpista catalana que va ser una figura destacada en el món musical durant els anys de la República, tot contribuint al reconeixement públic de la seva personalitat en el món de la música catalana.

Així, per deixar testimoniatge de la seva figura i contribució al llegat historicomusical de Catalunya, l’Associació ha produït el documental de Mireia Marina Fosalba sobre la seva vida, amb el títol Quan sents l’arpa, Rosa Balcells 1914-1997, el centenari d’una arpista, la difusió del qual es farà coincidir amb la celebració dels esmentats actes que tindran lloc el dia 28 de març a l’Orfeó Gracienc (20 h) –entitat amb la qual va estar estretament vinculada– i el 3 d’abril al Conservatori Municipal de Música de Barcelona (Auditori Eduard Toldrà, 20 h), amb un concert a càrrec de les seves deixebles i una exposició de documents relacionats amb la vida de Rosa Balcells. El documental també s’exhibirà a l’edició del reconegut certamen  internacional World Harp Congress, a Sydney, el proper mes de juliol.

En el concert al Conservatori de Barcelona intervindran les arpistes Olga Benito, Margarita Arnal, Lina Serracarabasa, M. Lluïsa Ibáñez, Marta Jarne, Teresa Espuny, Carme Ubach, Cristina Badia, així com el pianista Aleix Yébenes i el Cor de Noies del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, dirigit per Carles-Josep Comalada; s’hi interpretaran obres de Frederic Alfonso, Gabriel Fauré, Jacques de la Presle, Eduard Toldrà, Johann Sebastian Bach, Pau Casals, Frederic Mompou i Bernard Andrès.

Rosa Balcells , filla de Joan Balcells, fundador de l’Orfeó Gracienc, va ser una figura destacada de la vida musical a partir dels anys trenta i va col·laborar amb figures com Pau Casals o Eduard Toldrà, entre d’altres. També va instituir a Catalunya l’escola moderna de l’arpa i va divulgar el gran repertori de l’instrument. Internacionalment va ser molt reconeguda com a pedagoga i arpista.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter