Subscriu-te

Curiositats i anècdotes per a cantaires i afeccionats al món coral

100 coses del món coral. Una visió de la vida dels cors escrita des del cor

Meritxell Tarragó, David Puertas

Cossetània, 2024

Amb un evident joc de paraules en el subtítol es presenta aquest volum de la col·lecció “De Cent en Cent” de l’editorial Cossetània, a la qual el divulgador musical David Puertas ja havia fet amb anterioritat diverses aportacions. En aquesta, però, s’hi afegeix la coautoria de Meritxell Tarragó, mestra de música i directora de nombroses corals, que assegura que aquest és el llibre que li hauria agradat llegir quan s’iniciava en aquesta activitat.

El motiu és que, en l’abundant bibliografia existent sobre música i cant coral, tant en la nostra llengua com a l’estranger, les preguntes són tan àmplies que moltes queden sense resposta. La contracoberta d’aquest llibre en planteja algunes: “És veritat que cantar ens fa més feliços? Com s’organitza un concert? Per què sempre hi ha algú que arriba tard als assaigs?”. Puertas i Tarragó, que no han escrit a quatre mans, sinó que s’han repartit els cent breus capítols a parts iguals, hi aporten com a respostes allò que la seva experiència els ha ensenyat.

Així, més enllà del pretext comercial del centenar rodó de qüestions, que de fet ja s’agrupen en set grans àmbits a l’índex, el llibre és apte tant per a cantaires –que s’identificaran amb moltes situacions i descobriran que no són els únics que es troben en d’altres– com per als qui no canten i, per tant, són públic potencial de les corals.

Els temes tractats van des de qüestions eminentment pràctiques vinculades a assajos i concerts, ja siguin musicals: lectura de partitures, classificació de les veus, breu història del cant coral, algun apunt de tècnica…, com extramusicals: el vestuari, el control d’assistència o la quota econòmica. Tots, lògicament, referits de manera planera i senzilla, sense voler ni poder aprofundir-hi gaire. Tal vegada, però, el més interessant de tot són els capítols en què, al llarg del llibre, es parla dels múltiples beneficis físics i psicològics que aporta la pràctica del cant.

El breu pròleg del volum de gairebé tres-centes pàgines, tapes toves i format de butxaca, és a càrrec de la periodista cultural i cantaire amateur Ana Echeverría.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter