Subscriu-te

Familiars, clàssics i contemporanis

Còdols
Pau Sandaran
Columna Música, 2023

Juli Sandaran (1914-1995) va ser un músic tot terreny que, entre moltes altres coses, va destacar per ser un dels introductors del jazz a Catalunya. Anys després del seu traspàs, el seu net, el pianista també multidisciplinari Pau Sandaran, ha volgut homenatjar l’avi amb un disc que conté composicions de tots dos músics, aplegades sota el suggestiu títol de Còdols, i comptant amb la companyia del violoncel·lista Amat Santacana.

El CD recull en mitja hora un conjunt de quinze peces, majoritàriament breus –algunes de molt breus– que venen a definir una clara línia de continuïtat entre l’obra de l’avi i el net, amb treballs centrats bàsicament en una escola clàssica que miren cap a la contemporaneïtat. Així, ens podem trobar amb peces que s’apropen al romanticisme, com “La torre de Babel” –del Pau– o a l’impressionisme, com “Dues impressions” –del Juli.

Això no obstant, el pianista ha introduït alguns conceptes que trenquen una mica amb aquesta intencionalitat general, però sense arribar a desfigurar-la; al contrari, enriquint-la. I aquí podrien figurar una nova versió de la cançó tradicional “El cant dels ocells”, arranjada pel Juli, i on es llueix Amat Santacana; un tema amb evidents ressonàncies brasileres, el “Choro per a Frida” –del Pau–, i una bonica cloenda cantada que beu directament del jazz, “Oda al sol”, amb la veu de Mar Vilaseca, la trompeta de Víctor Carrascosa i el piano del Pau, que signa la composició juntament amb Maria Pontigo.

Imatge destacada: (c) Igor Studio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter