Subscriu-te

Daniel Harding dirigirà l’Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia amb la ‘Simfonia Tità’ de Mahler al Palau de la Música

El dilluns 5 de maig (Sala de Concerts, 20 h), el cicle Palau 100 rebrà l’Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, una de les formacions més antigues del món, dirigida per Daniel Harding, de la qual és el director musical des d’aquesta temporada.

El programa reunirà obres de dos compositors bohemis, la vibrant i vital Primera Simfonia, “Tità” de Gustav Mahler i el Concert per a violí i orquestra d’Antonín Dvořák, de gran bellesa lírica, amb el nord-americà Joshua Bell com a solista. Bell és un dels artistes més celebrats de la seva generació, ha actuat amb pràcticament totes les grans orquestres del món i a la seva agenda té compromisos com a solista, recitalista, músic de cambra, director i director musical de l’Academy of St. Martin in the Fields de Londres. 

La Simfonia núm. 1 en Re major, coneguda com a “Tità”, escrita entre el 1884 i el 1888, és la primera gran obra simfònica de Gustav Mahler. Tot i ser de joventut, mostra molts trets característics del seu estil: fusió entre música programàtica i estructures simfòniques clàssiques, contrastos emocionals intensos i ús evocador de melodies populars. L’obra va ser interpretada per primera vegada a Barcelona l’any 1926 al Gran Teatre del Liceu, a càrrec de l’Orquestra Pau Casals. La crítica autoritzada de l’època i posterior no la va rebre amb entusiasme. Actualment, però, aquesta Simfonia forma part de totes les programacions d’auditoris d’arreu del món.

Abans de la Simfonia de Mahler s’interpretarà el Concert per a violí i orquestra en La menor, op. 53 d’Antonín Dvořák, una obra plena de lirisme i força. Compost entre els anys 1879 i 1880, combina l’estructura clàssica amb una clara influència de la música popular txeca. És una peça exigent per al solista, però també molt comunicativa amb el públic, i s’ha guanyat un lloc destacat en el repertori concertístic per a violí, en aquest cas a càrrec de Joshua Bell. Encarregada l’any 1879 per l’editor Fritz Simrock, l’obra va patir diverses revisions a petició del violinista Joseph Joachim, que l’havia d’estrenar; finalment l’estrenaria el virtuós violinista František Ondříček l’octubre del 1883 a Praga. 

Aquest és el primer concert del cicle Mahler que Harding dirigirà durant els seus cinc anys com a director musical a Roma. El director britànic, que aquesta temporada acaba la seva etapa com a director musical i artístic de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, tornarà al Palau de la Música amb la formació nòrdica el proper 26 de maig per interpretar la Simfonia Resurrecció de Gustav Mahler juntament amb l’Orfeó Català, que van oferir plegats un doble concert a Estocolm els dies 4 i 5 d’abril en el debut de la formació catalana a la capital escandinava. 

Imatge destacada: ©Julian Hargreaves.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter