Del 3 al 22 d’agost, tindran lloc els 17 concerts de la 45a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que faran un recorregut musical des del segle XIV fins a l’actualitat.
El cartell, que vol proposar una altra manera d’habitar el temps, no com una successió d’instants efímers sinó com una realitat que es desplega en l’acte mateix d’escoltar, tindrà una important presència de la música antiga i del cant.
De fet, el festival s’inaugurarà amb els Concerti grossi Op.3 de Händel a càrrec de Les Musiciens du Louvre amb Marc Minkowski al capdavant en el seu debut a Torroella.
La música de finals de l’edat mitjana serà la protagonista del concert en memòria d’Ernest Lluch en el qual el grup Tasto Solo, el 7 d’agost, farà un recorregut per l’estil de l’Ars Subtilior a la cort de Joan I d’Aragó, monarca que va passar el seu últim mes de vida a Torroella de Montgrí.
Bach, el compositor més interpretat en la història del festival, es podrà escoltar en el concert monogràfic que oferirà el violinista grec Leonidas Kavakos el 21 d’agost, en el seu debut al Festival al capdavant del seu grup ApollΩn Ensemble, i en el que protagonitzarà en solitari la jove violagambista francesa Lucile Boulanger el migdia del 22 d’agost abans de clausurar, al vespre, el Festival amb una proposta de música barroca i electrònica en un concert gratuït a la plaça de la Vila.
Pel que fa al cant, s’oferirà Dido & Aeneas de Purcell en un doble programa amb l’Stabat mater de Pergolesi, que interpretarà el conjunt vocal i instrumental Armonico Consort el 9 d’agost. Dani Espasa, al capdavant del conjunt Vespres d’Arnadí, tornarà a Torroella el 17 d’agost amb Marc’Antonio e Cleopatra de Johann Adolph Hasse que tindrà com a protagonistes la soprano Emőke Baráth i la mezzosoprano Anna Bonitatibus. La jove soprano catalana Serena Sáenz debutarà al Festival el 14 d’agost acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció d’Óliver Díaz.
La presència continuada del piano en el Festival de Torroella de Montgrí té el seu màxim exponent amb el pianista Joaquín Achúcarro que el 16 d’agost celebrarà el 35è aniversari del seu debut al Festival. L’intèrpret bilbaí ha preparat un concert sorpresa amb obres que ell mateix anirà presentant sobre l’escenari, el mateix format que ha escollit el pianista András Schiff per al seu concert del 10 d’agost.
A més del destacat violinista grec Leonidas Kavakos, el Festival de Torroella presenta també aquest any una altra aclamada violinista, la neerlandesa Janine Jansen, que torna al Festival el 10 d’agost amb la Camerata Salzburg i un programa que inclou el Concert per a violí en Mi menor i la Simfonia núm. 4 en La major «Italiana» de Mendelssohn.
El cicle Singulars Torroella, que reivindica a través de la música espais emblemàtics de la població amb programes i intèrprets singular, presenta enguany quatre propostes: el Marco Merquiza Trio amb música de Ravel el 6 d’agost al Museu de la Mediterrània; el pianista Carles Marigó, el percussionista David Domínguez, la tenora de Jordi Molina i la Cobla Montgrins, que versionaran el 13 d’agost al pati de Can Quintana sardanes de Garrreta; Niño de Elche i el poeta i cantant franco egipci Abdullah Miniawy actuaran el 20 d’agost a l’església de Sant Genís, i el concert de cloenda amb Lucile Boulanger i Calling Marian.
La programació es completa amb dos concerts de cambra protagonitzats pel SenArts Wind Quintet (8 d’agost) i el duo de violoncel i piano Mariona Camats i Eudald Buch (15 d’agost).
Com a preludi del festival, el 5 de juliol, l’Acadèmia d’Ambronay – Sustainable EEEmerging amb la violinista Amandine Beyer al capdavant protagonitzarà el concert de la Festa del Soci, amb un programa que viatja al cor del repertori venecià del segle XVIII, i que iniciarà gira europea. A més, el Festival de Torroella acollirà entre el 14 i el 21 de juliol tres residències musicals del projecte Sustainable EEEmerging, del qual forma part des del 2019. Els tres joves grups que faran les residències musicals són La Mandorle, Sadler & Conrad i The Banshies.
Finalment, la segona edició de l’In-Edit Empordà, amb seu al Festival de Torroella, amplia el nombre de dies, duplica el nombre de documentals presentats i introdueix activitats complementàries a les projeccions amb breus concerts i col·loquis. L’In-Edit Empordà se celebrarà tots els dimarts de l’1 de juliol al 19 d’agost al Cinema Montgrí.