El baríton Andrè Schuen, un dels més reconeguts del moment, tornarà al Palau de la Música el divendres 9 de maig (Sala de Concerts, 20 h) per oferir el cicle de lied Schwanengesang, D. 957 (El cant del cigne) de Franz Schubert, obra de la qual és intèrpret de referència gràcies al seu enregistrament per a Deutsche Grammophon (novembre del 2022), que va guanyar un premi Opus Klassik.
Schuen actuarà amb el pianista Daniel Heide, company habitual i amb qui va enregistrar el disc. Aquest recital, coproducció del Palau amb Schubertíada-Associació Franz Schubert, forma part del cicle Palau Grans Veus i també inclourà altres lieder del compositor vienès. El cantant tirolès va debutar a la sala modernista l’any passat (19 de març de 2024), al cicle Palau 100, interpretant Des Knaben Wunderhorn (El corn màgic de la joventut) de Gustav Mahler, a petició del mateix Palau, al costat de l’Ensemble de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, sota la direcció d’Anna Sułkowska-Migoń.
El cant del cigne, el cicle pòstum del catàleg de Schubert, recull alguns dels últims lieder escrits pel compositor abans de morir i és sovint presentat com el tercer cicle schubertià, després de La bella molinerai Viatge d’hivern, tot i no ser concebut d’aquesta manera. Andrè Schuen l’interpretarà intercalant-hi sis cançons més: Herbst, D. 945; Bei dir allein, D. 866/2; Der Wanderer an den Mond, D. 870; Wiegenlied, D. 867; Am Fenster, D. 878, i Die Taubenpost, D. 965A.
Sobre els intèrprets
Andrè Schuen, originari del Tirol del Sud (Itàlia), va créixer parlant tres llengües (ladí, italià i alemany), una versatilitat que es reflecteix en el seu repertori. Tot i que va començar amb el violoncel, posteriorment va estudiar cant al Mozarteum de Salzburg amb Horiana Branisteanu i Wolfgang Holzmair, i es graduà el 2010. Des de llavors fins al 2014 va formar part de l’Òpera de Graz. Amb el seu company de lied Daniel Heide, se’l pot escoltar en auditoris com el Wigmore Hall de Londres, Schubertiade, Schubertíada de Peralada, Prinzregententheater de Múnic, Concertgebouw d’Amsterdam o Konzerthaus de Viena. Els seus papers d’òpera inclouen Guglielmo (Così fan tutte), Figaro i comte d’Almaviva (Les noces de Figaro), Don Giovanni, Ievgueni Oneguin o Wolfram (Tannhäuser). Des del 2021 és artista en exclusiva del segell Deutsche Grammophon.
L’alemany Daniel Heide és un dels pianistes acompanyants i de cambra més sol·licitats de la seva generació, que ofereix concerts per tot Europa i Àsia després de graduar-se a la Hochschule für Musik Franz Liszt de Weimar. Entre els seus cantants habituals hi ha Andrè Schuen, Christoph Prégardien, Roman Trekel, Katharina Konradi i Konstantin Krimmel. En l’àmbit de la música de cambra ha fet concerts amb els solistes Tabea Zimmermann, Antje Weithaas, Wolfgang Emanuel Schmidt o Konstanze von Gutzeit. El seu CD Poêmes amb la mezzosoprano Stella Doufexis, de cançons de Claude Debussy, va rebre el Premi de la Crítica Discogràfica Alemanya 2013 i des de llavors els seus enregistraments han rebut diversos premis, entre els quals un Echo Klassik 2016 o dos Opus Klassik, el 2019 i el 2022, amb Andrè Schuen. Des del 2011 dirigeix el cicle de concerts Der Lyrische Salon a Weimar.
Imatge destacada: (c) Guido Werner.