Subscriu-te
,

El Liceu celebra el 175è aniversari amb una temporada que promet moments històrics

La propera temporada del coliseu de La Rambla escull “el Paradís” com a fil conductor d’una programació que vol aprofundir sobre la condició humana i les seves preocupacions amb una selecció de títols, grans cantants i directors musicals i escènics.

Un total de 46 espectacles i 232 funcions –la majoria de les quals s’iniciaran de manera habitual a les 7 de la tarda– portaran al Liceu els noms més aclamats de l’escena operística actual, entre els quals destaquen Anna Netrebko, Javier Camarena, Piotr Beczala, Matthias Goerne, Iréne Theorin, Christopher Maltman o Sonya Yoncheva, entre d’altres. També hi debutaran cantants del país, com Sara Blanch (com a Zerbinetta), Marta Mathéu (com a Norma), Núria Rial (en el personatge de Pamina), Airam Hernández (Pollione) i Xavier Sabata (Pierrot Lunaire).

Pel que fa als directors d’escena, formen part de la programació Katie Mitchell, Àlex Ollé, Monique Wagemakers, Gilbert Deflo, Ivan Alexandre o Simon McBurney, i entre els directors musicals, a més del titular Josep Pons, hi passaran Gustavo Dudamel, Marc Minkowski, William Christie, René Jacobs, Jordi Savall i Rinaldo Alessandrini, entre d’altres.

Inaugurarà temporada Ariadne auf Naxos de Strauss amb una nova coproducció del Liceu amb un repartiment de luxe –amb Iréne Theorin i Benjamin Appl– dirigit escènicament per Katie Mitchell, mentre que War Requiem i Wozzeck comptaran amb la participació del fotògraf William Tillmans i l’artista visual William Kentridge, respectivament.

Mozart hi té un lloc destacat amb tres cicles complets en dies consecutius de la trilogia Da Ponte –Le nozze di Figaro, Don Giovanni i Così fan tutte–, òperes dirigides musicalment per Marc Minkowski i escènicament per Ivan Alexandre, amb veus com Lea Desandre, Robert Gleadow, Alexandre Duhamel, Angela Browe, Megan Marino o Anna-Maria Labin. Per la seva banda, Dudamel debutarà en La flauta màgica, amb Javier Camarena, Núria Rial i Matthias Goerne.

L’artista resident Àlex Ollé dirigirà escènicament Pelléas et Mélisande –que dirigirà des del podi Josep Pons, amb Julie Fuchs i Simon Keenlyside– i encapçalarà un nou projecte de microòperes amb joves compositors i alumnes d’escoles de disseny: (Oh!)pera. Ollé també dirigirà Norma, amb les cantants Marina Rebeka, Sonya Yoncheva i Marta Mathéu, i Domingo Hindoyan des del podi.

El Liceu recupera les produccions de Pikovaia Dama (La dama de piques) de Txaikovski –amb Sondra Radvanovsky i Yusif Eyvazov, dirigits per Dmitri Jurowski i Gilbert Deflo– i Rigoletto.

La programació d’òperes en versió concert inclou el debut del director René Jacobs amb Orpheus de Telemann, amb la qual s’inicia un projecte de tres anys amb el director al voltant del mite d’Orfeu. Aquest títol, com també Partenope de Händel amb William Christie i Les Arts Florissants, s’oferiran per primera vegada al Liceu.

En l’àmbit internacional, el Teatre de La Rambla enceta un intercanvi amb l’Opéra National de París. El seu director musical, Gustavo Dudamel, portarà al Liceu la Simfonia Fantàstica de Berlioz amb la seva orquestra, mentre que Josep Pons dirigirà l’Orquestra Simfònica del Liceu a París amb El castell de Barbablava de Bartók.

La temporada celebrarà especialment el 175è aniversari del coliseu operístic, que s’escau el 4 d’abril de 2022, amb un concert específic la vigília d’aquell dia, amb Anna Netrebko i Joseph Calleja, en el qual es podran veure tres actes de La bohème, Turandot i Macbeth. També es festejarà l’efemèride amb concerts i recitals de Piotr Beczala, Javier Camarena, Sonya Yoncheva i Magdalena Kožená amb Simon Rattle.

En el terreny simfònic, Josep Pons dirigirà “Mite i tragèdia d’Electra i Èdip”, amb la suite Elektra de Strauss i Oedipus rex de Stravinsky, i “Els altres Pélleas”, un concert a l’entorn de l’òpera de Debussy amb composicions de Fauré, Sibelius i Schönberg. Per la seva banda, Jordi Savall recupera les Simfonies Vuitena i Novena de Beethoven cancel·lades per la pandèmia, mentre que Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano mostraran la integral dels Madrigals de Monteverdi al Foyer.

Pel que fa a la música de cambra, hi haurà tres concerts de formacions de l’Orquestra del Liceu amb artistes convidats –Christian Lindberg, Daniel Espasa, Lina Tur Bonet i el quartet Mosaïques– i, en dansa, quatre grans espectacles: l’English National Ballet amb Giselle d’Akram Khan, María Pagés amb la seva revisió de Scheherazade a Yo, Carmen, El trencanous amb el Ballet de Tolosa de Llenguadoc i Winterreise amb el ballet contemporani de Preljocaj. El Foyer també acollirà dansa de petit format, com La nit de Sant Joan de Gerhard amb Antonio Ruz, coproduït amb la Fundación March.

La temporada compta amb sis veus convidades: William Kentridge (artista visual), Antonio López (pintor i escultor) –que farà dialogar la seva obra amb el Winterreise de Schubert a la Model–, Anne Carson (poeta i escriptora), Ramón Andrés (assagista i pensador), Jordi Bernadó (fotògraf) i Cristina de Middel (fotògrafa).

El Petit Liceu presenta tres noves produccions –La cuina de Rossini, Trencanous-jazz i Miralls–, mentre que el LiceuAprèn es renova amb el retorn de La barcarola i l’òpera participativa El monstre al laberint.

Després de les afectacions per la pandèmia les dues últimes temporades del Teatre, el Liceu presenta la propera amb un pressupost de 49,5 milions d’euros, aportats gairebé a parts iguals per les administracions (47,7%) i els recursos propis (52,3%), que inclouen l’activitat artística, el mecenatge, el patroicni i els lloguers d’espais.

El 175è aniversari ha estat declarat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic pel govern de l’Estat.

Més informació de la nova temporada del Gran Teatre del Liceu, a www.liceubarcelona.cat.

Imatge destacada: (c) Paco Amate.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter