Un total de 195 funcions, amb dotze títols d’òpera -a més de les tres microòperes de nova creació del projecte Òh!pera)-, setze funcions de dansa de quatre espectacles diferents, vuit concerts o recitals a la Sala Gran i vuit activitats al Foyer i en altres espais constitueixen la temporada 2025/26 del Liceu.
La temporada s’inaugurarà el 22 de setembre amb una nova coproducció de La guineueta astuta de Janáček amb proposta escènica de Barrie Kosky i les veus principals de Peter Mattei, Elena Tsallagova i Paula Murrihy.
S’oferiran cinc noves produccions (quatre òperes i una dansa), dues d’elles liderades pel Liceu. La primera és Tristan und Isolde de Wagner amb el debut de Lise Davidsen com a Isolde, Susanna Mälkki a la batuta i direcció escènica de Bárbara Lluch. La segona, Le nozze di Figaro de Mozart dirigida musicalment per Giovanni Antonini i escènicament per Marta Pazos, amb les veus de Sara Blanch i Konstantin Krimmel.
Una de les estrenes més rellevants dels últims anys al nostre país serà Akhnaten, la tercera part de la trilogia operística de Philip Glass sobre figures revolucionàries. També arribarà per primera vegada al Liceu la producció de Christof Loy de Werther de Massenet amb direcció d’Henrik Nánási.
Pel que fa als títols d’òpera italiana, destaquen la proposta de Romain Gilbert de La Gioconda de Ponchielli dirigida per Daniel Oren amb Saioa Hernández i Ekaterina Semenchuk en el paper protagonista; Manon Lescaut de Puccini, dirigida per Josep Pons i Àlex Ollé amb Asmik Grigorian en el rol principal; i la producció de Mario Gas de L’elisir d’amore de Donizetti, dirigida per Diego Matheuz i amb les veus de Pretty Yende, Serena Sáenz, Marina Monzó (Adina), i Javier Camarena, Michael Spyres i Filipe Manu (Nemorino).
També hi haurà tres òperes en versió de concert: Orlando de Händel, per primera vegada al Liceu, amb Marc Minkowski; Semiramide de Rossini amb Pablo Arrivabeni i Aci, Galatea e Polifemo de Händel, que també s’estrenarà al Liceu amb la batuta de René Jacobs.
Pel que fa a la nova creació, la cinquena edició d’Òh!pera comptarà amb els compositors Sergi Puig, Arnau Brichs i Anna Colom; els llibretistes Pablo Macho, Pol Guasch i Alicia Kopf i els directors d’escena Ferran Utzet, Lucia del Greco i Marc Salicrú.
Els recitals i concerts aniran a càrrec de Juan Diego Flórez, Renée Fleming, Pretty Yende i Xabier Anduaga (junts) i Roberto Alagna.
En dansa, s’han programat quatre produccions. Giselle de la Bayerisches Saatsballet; Balkan Erotic Epic, de Marina Abramović, comissionat amb el Factory International de Manchester i el Berliner Festspiele; les coreografies de John Neumeier amb The Hamburg Ballett a Nijinsky i la Gran Gala de Dansa.
En l’àmbit simfònic, la temporada inclou tres concerts dirigits per Josep Pons: la Simfonia núm. 9 i la Simfonia núm. 8 ‘dels mil’, que suposaran l’acabament de l’integral de l’obra simfònica de Mahler i el concert Simfònic en Família, que serà la celebració de l’Orquestra del Liceu pels 25 anys d’El Petit Liceu. També continua el Cicle Constel·lacions amb tres concerts de cambra.
De fet, la temporada 2025/26 marcarà la culminació del projecte de Josep Pons al capdavant del Liceu, del qual s’acomiadarà com a titular dirigint Falstaff de Verdi, amb una posada en escena de Laurent Pelly -que trasllada l’acció al segle XX- i les veus d’Ambrogio Maestri, Luca Salsi i Daniela Barcellona.
La cinquena edició del Liceu de les Arts estarà encapçalada per l’artista sèrbia Marina Abramović, que explorarà la vulnerabilitat, la consciència corporal i la connexió amb el món amb una exposició al Saló dels Miralls. L’artista plàstic Santi Moix fusionarà la seva obra en una mostra que coincidirà amb el concert Festa criolla de Jordi Savall. L’obra de l’artista visual Joan Jonas i els textos d’Enric Casasses, poeta en residència del Liceu aquesta temporada, col·laboraran en la creació d’un Bestiari, concert que inclourà noves creacions de compositors del país, com Benet Casablancas, Ferran Cruixent, Raquel Garcia-Tomas, Albert Guinovart, Ramon Humet, Joan Magrané, Marian Màrquez, Marc Migo, Hèctor Parra i Fabià Santcovsky. Aquests nous treballs seran interpretats per Mercedes Gancedo, Gemma Coma-Alabert, David Alegret, Josep Ramon Olivé, Albert Cano Smit i Marc Heredia. El Liceu també acollirà les accions de Penique productions i de l’artista de performance i fotògraf xinès Liu Bolin. Les exposicions de l’escultor Gonzalo Guzmán i de l’artista visual Eulàlia Valldosera completen aquesta programació interdisciplinària.
La plataforma de retransmissió digital Liceu Opera+ també es recupera aquesta temporada, que compta amb un pressupost global en ingressos de 58 milions d’euros, un 6,3% més que l’anterior. Un 49% del pressupost l’aporten les administracions i el 51% restant procedeix d’ingressos propis.
Imatge destacada: (c) Sergi Panizo.