Subscriu-te

Festival Txaikovski amb Gergiev i la companyia del Teatre Mariinski de Sant Petersburg

Anna Netrebko. © Ruven Afanador
Anna Netrebko. © Ruven Afanador

Els propers dies 10 i 13 de gener el Gran Teatre del Liceu acull l’estrena liceística de l’òpera Iolanta de Piotr I. Txaikovski amb la proposta musical més idònia per a aquest repertori, la del Cor i l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, sota la direcció musical de Valeri Gergiev.

L’estrena a Barcelona, tot i que en versió de concert, té en compte al·licients de pes, com el protagonisme en el paper titular de la popular soprano russa Anna Netrebko, descoberta musicalment en el si d’aquesta companyia operística, però de carrera internacional amb aparicions estel·lars en festivals com el de Salzburg i teatres com el Metropolitan de Nova York o l’Òpera de Viena. Completen el repartiment musical les veus de Serguei Aleksaixkin, Aleksandr Guergalov, Serguei Skoroiodov, Natalia Ievstafieva i Eleonora Vindau, entre d’altres.

Iolanta, estrenada el 6 de desembre de 1892 al Teatre Mariinski de Sant Petersburg, és una òpera lírica en un acte de Piotr Ílitx Txaikovski, la darrera de les òperes que va compondre, pocs mesos abans de morir. A partir de la segona meitat del segle XX l’obra tornà al repertori a Rússia i amb menys freqüència a Anglaterra i a França. El llibret, escrit pel seu germà, Módest Txaikovski, es basa en l’obra de l’escriptor danès Henrik Hertz (1797-1870), Kong Renés Datter (La filla del rei René, 1853), que Txaikovski coneixia i admirava. L’acció té lloc a la Provença de mitjan segle XV i es desenvolupa en nou escenes. La història narra la singular història de la filla del monarca, Iolanta, cega de naixement, a la qual el pare ha aïllat en un castell apartat de la cort, voltat de bells jardins, per aconseguir que no sigui conscient de la seva desgràcia. L’aparició sobtada de l’amor farà capgirar les intencions del rei i permetrà que Iolanta conegui la seva limitació física, però també l’amor.

Valeri Gergiev. © Alexander Shapunov
Valeri Gergiev. © Alexander Shapunov

L’Orquestra del Teatre Mariinski de Sant Petersburg i Valeri Gergiev faran un intensiu de concerts els dies 11 i 12 de gener, perquè a més de les dues funcions al Gran Teatre del Liceu, la formació russa oferirà dos concerts en el cicle Ibercamera, a Barcelona i Girona, amb un intens programa amb Txaikovski novament com a protagonista. Així mateix, el dia 11 de gener a l’Auditori de Barcelona es podran sentir el Concert per a piano i orquestra núm. 1 i la Simfonia núm. 5 del compositor rus, mentre que a l’Auditori de Girona, el dia 12, Txaikovski estarà representat per la Simfonia núm. 6, “Patètica”, al costat del també excepcional Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Brahms i l’obertura de l’òpera Oberon de Weber. El solista de piano serà el cubà Jorge Luis Prats, descobert recentment com una de les revelacions –malgrat que la fama li arriba tardanament– en l’àmbit interpretatiu al piano i que debutà a Ibercamera fa dues temporades amb un èxit indiscutible.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter