Subscriu-te

La cinquena edició dels festivals Barcelona Obertura i Ciutat de Clàssica engloben més de cinc-cents artistes en quaranta concerts

Del 5 al 24 de març tindrà lloc la programació del Barcelona Obertura Spring Festival i del festival Ciutat de Clàssica, dues cites que arriben a la cinquena edició i que enguany apleguen fins a cinc-cents artistes internacionals, que actuaran en una quarantena de concerts en vint-i-sis escenaris de la ciutat.

Un any més, doncs, el Palau de la Música, el Liceu i L’Auditori, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives, i la col·laboració d’Ibercamera, la Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu s’uneixen amb els objectius fundacionals de posicionar Barcelona com a ciutat de cultura i música.

El Palau de la Música aporta al cartell set propostes molt diverses, com la Franz Schubert Filharmonia interpretant Beethoven i Mozart dirigida per Christoph Eschenbach; la pianista Anna Vinnitskaya, amb obres de Franck, Skriabin, Widmann i Schumann; el prestigiós Quartet Casals, amb L’art de la fuga de Bach i obres de Beethoven; L’incoronazione di Poppea de Monteverdi, a càrrec de The English Concert dirigit per Harry Bicket; la Passió segons sant Joan de Bach amb Jordi Savall i els seus conjunts; l’oratori Israel a Egipte de Händel, amb el Cor Monteverdi i els Solistes Barrocs Anglesos, que dirigirà Peter Whelan, i el baríton Andrè Schuen amb El corn màgic de la joventut de Mahler, acompanyat per l’Ensemble de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana dirigit per Anna Sułkowska-Migoń.

També són set les cites que proposta L’Auditori, que inclouen quatre estrenes de creadors del país: la violoncel·lista Alisa Weilerstein i el pianista Inon Barnatan interpretaran la integral de Sonates de Beethoven, mentre que l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) presenta tres programes dirigits pel seu titular, Ludovic Morlot: un amb el violinista Augustin Hadelich i obres de Brahms, Britten i Saladrigues, un altre amb la mezzosoprano Fleur Barron i obres de Montsalvatge, Ravel i García-Tomás, i un tercer amb el pianista Denis Kozhukhin i la soprano Anna Devin, amb obres de Sibelius, Brahms i Josep Maria Guix. A més, juntament amb Ibercamera, L’Auditori presenta el Requiem de Mozart interpretat per MusicAeterna i Teodor Currentzis i el concert amb l’Orquestra Simfònica de Düsseldorf i el director Ádám Fischer amb obres de Mahler i Haydn. Cal afegir-hi encara un programa de la Banda Municipal de Barcelona amb l’estrena de la Simfonia Gaudí d’Albert Guinovart, sota la batuta de José R. Pascual-Vilaplana.

Així mateix, el Liceu aporta al Barcelona Obertura Spring Festival la producció d’El Messies de Händel revisat per Mozart amb segell del director Robert Wilson, i amb els solistes Julia Lezhneva, Kate Lindsey, Richard Croft i Krešimir Stražanac, juntament amb el cor i l’orquestra propis sota la batuta de Josep Pons.

Pel que fa al festival Ciutat de Clàssica, ofereix vint-i-tres concerts gratuïts en diversos espais, tot teixint complicitats entre equipaments i enfortint la vinculació entre la clàssica i la ciutat i amb l’objectiu de donar oportunitats a músics i formacions locals joves, fer més accessible la música clàssica i crear nous públics a Barcelona.

De la programació, destaca l’accent en efemèrides com l’Any Picasso o els dos-cents anys del passeig de Gràcia. S’hi incorporen així nous espais, com el Museu Picasso, la Fundació Miró o la Casa Batlló, a més de noves biblioteques –també hi repeteix la Biblioteca Gabriel García Márquez, escollida com la millor biblioteca del món. També hi haurà dos concerts d’orgue a les esglésies de Sant Felip Neri i dels Sants Just i Pastor, a càrrec de Jaime González-Sierra i Berenguer Montserrat, respectivament.

La resta de la programació s’articula en tres línies: el cent-cinquantè aniversari d’Arnold Schönberg –que inclou algunes de les seves obres mestres cambrístiques, així com peces de Brahms, Strauss i els catalans Joaquim Homs i Robert Gerhard–, les compositores Dora Pejačević, Marie Jaëll i Amy Beach, i Made in Barcelona, amb cinc concerts que contindran repertoris inspirats, creats o interpretats a la ciutat.

Entre els intèrprets, hi ha noms com el Quartet Atenea, el Bärhof Ensemble –que estrenarà una obra de Joan Magrané–, la pianista francesa Arielle Beck o el Trio Orelon, a més del Cor de Noies i el Cor Mitjans de l’Orfeó Català i els músics de l’Orquestra del Liceu i de l’OBC.

I pel que fa als espais que acolliran concerts, cal esmentar l’Antiga Fàbrica Damm, la Casa Batlló, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Pavelló Mies van der Rohe, la Casa SEAT, la Fundació Miró, el mirador de la Torre Glòries, el Palau Güell, el Museu Picasso, la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, l’oratori de Sant Felip Neri, l’Ateneu La Bòbila, el Centre Cívic Cotxeres de Sants, les biblioteques Gabriel García Márquez, Montbau i Montserrat Abelló i la facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Barcelona Obertura ofereix aquest 2024 un total de nou paquets turístics per facilitar que els visitants que vinguin a la ciutat amb motiu dels concerts puguin gaudir de la resta d’atributs culturals, arquitectònics, gastronòmics i d’entreteniment que ofereix Barcelona.

L’any passat, el Barcelona Obertura Spring Festival va tenir una ocupació mitjana del 78%, mentre que el Ciutat de Clàssica va assolir un percentatge d’assistència del 84%, amb un total de 2.234 persones.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter