Subscriu-te

La Fundació “la Caixa” presenta ‘Symphony’, una pel·lícula de realitat virtual per divulgar la música clàssica

Es defineix com “un viatge inèdit al cor de la música sota la batuta de Gustavo Dudamel per viure i gaudir la música clàssica com mai abans s’ha pogut experimentar, com un músic més de l’orquestra, gràcies a la tecnologia de realitat virtual”. Es tracta d’un projecte itinerant amb direcció artística d’Igor Cortadellas que s’estrena a Barcelona fins al 8 d’octubre.

El director veneçolà i prop d’un centenar de músics integrants de la Mahler Chamber Orquestra són els protagonistes d’una doble pel·lícula amb la qual el Departament de Música de la Fundació “la Caixa” vol contribuir a divulgar la clàssica i posar-la a l’abast del gran públic.

Un assaig de l’enregistrament al Gran Teatre del Liceu. (c) La Caixa.

Beethoven, Mahler i Bernstein són les músiques escollides per a la banda sonora de les dues pel·lícules –d’una durada total d’uns quaranta minuts–, la primera panoràmica i que guia l’espectador a través dels sons enregistrats en tres paisatges sonors diversos –la costa mediterrània, Nova York i Colòmbia–, mentre que la segona, amb tecnologia de realitat virtual, el situa assegut entre els músics de l’orquestra a l’escenari del Gran Teatre del Liceu, a poca distància de Gustavo Dudamel.

El guió també inclou plans enregistrats dins dels mateixos instruments –concretament, un violí del taller del lutier David Bagué–, i és que l’ús d’aquesta tecnologia pretén seduir igualment tot tipus de públic, incloent-hi aquells que ja són coneixedors de la música clàssica.

Del 21 de setembre al 8 d’octubre Cosmocaixa acull la doble carpa itinerant que posteriorment recorrerà un centenar de ciutats d’Espanya i Portugal durant deu anys i que arribarà a una xifra estimada de dos milions d’espectadors. Aquest és l’objectiu d’un projecte endegat fa més de quatre anys i en el qual han treballat més de 250 persones.

Dudamel, Elisa Duran (directora adjunta de la Fundació “la Caixa”) i Cortadellas en l’acte de presentació del projecte a Barcelona. (c) La Caixa.

La filmació va tenir lloc l’agost de 2019 aprofitant l’estada de l’orquestra a Catalunya per participar al festival de Peralada sota la batuta de Dudamel, que es va sumar al projecte per la seva profunda fe en la música com a eina de transformació social. La pandèmia del coronavirus ha afectat la part final de producció del projecte així com ha obligat a endarrerir-ne l’estrena uns mesos.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter