Subscriu-te

La Schubertíada a Vilabertran porta els grans cicles de lied

El tenor alemany Maximilian Schmitt debuta aquesta any a la Schubertíada de Vilabertran
El tenor alemany Maximilian Schmitt debuta aquesta any a la Schubertíada de Vilabertran

Superats ja els primers trenta anys de vida, la Schubertíada a Vilabertran presenta en la 32a edició, entre l’agost i el setembre de 2014, un festival dedicat al gènere de la cançó lírica romàntica, el conegut com a lied, centrat enguany en la reunió dels millors cicles de lied de la història del gènere.

Recuperant l’origen de les schubertíades –aquelles reunions entre amics al voltant del piano de Franz Schubert on ell acostumava a presentar les seves noves composicions–, la canònica de Santa Maria de Vilabertran és l’entorn privilegiat on any rere any es reuneixen els amics de sempre i també els nouvinguts per reviure l’experiència inigualable de gaudir del cant i de la música de cambra en la proximitat. Del 16 d’agost al 6 de setembre, durant tres setmanes, Vilabertran es convertirà un any més en una de les capitals de Schubert, però també d’altres compositors: Schumann, Beethoven o Mahler, que despuntaren igualment en el gènere liederístic i que tindran notable presència en els diversos concerts programats. A més, la Schubertíada a Vilabertran, nascuda sota l’òrbita de la confederació de Joventuts Musicals d’Espanya, es manté en la línia de fidelitzar els seus intèrprets des dels primers passos professionals fins al desenvolupament com a artistes. Així doncs, enguany seran nombrosos els intèrprets premiats per Joventuts Musicals presents al festival: Ofèlia Sala, Núria Rial, Katia Michel, el Quartet Casals, Ona Cardona, Javier Perianes i Josep-Ramon Olivé actuaran en aquest cicle al costat d’altres intèrprets internacionals com Matthias Goerne, que també va iniciar-se jove en la Schubertíada de l’Alt Empordà.

Amb el motiu central d’aquesta edició situat en l’aplec dels millors cicles temàtics i musicals de la tradició del gènere, que va viure el seu auge en el Romanticisme alemany, la Schubertíada a Vilabertran recupera d’entrada els tres cicles de Franz Schubert, en una nova versió de Matthias Goerne, hereu de la millor tradició interpretativa liederística, que ja els va interpretar complets vuit anys enrere. Així doncs, els dies 22, 23 i 25 d’agost, Matthias Goerne interpretarà, acompanyat al piano per Alexander Schmalcz, els cicles La bella molinera, Viatge d’hivern i El cant del cigne, respectivament. A més, el baríton alemany arrodonirà el programa del 25 d’agost amb el breu cicle de Beethoven A l’estimada llunyana; un cicle no gaire interpretat però d’una delicadesa inusitada.

La soprano Ofèlia Sala inaugurarà la Scubertíada el 16 d’agost
La soprano Ofèlia Sala inaugurarà la Scubertíada el 16 d’agost

Robert Schumann serà l’altre compositor àmpliament representat en aquesta edició, amb la programació dels seus dos cicles més coneguts: Vida i amor d’una dona (Ofèlia Sala, 16 d’agost) i Amor de poeta (Maximilian Schmitt, 5 de setembre). També es podran sentir els Liederkreis, op. 39 i els lieder sobre textos d’Elisabeth Kulmann, mai no interpretats fins ara a Vilabertran (Núria Rial, 24 d’agost), a més d’una selecció de lieder sobre poemes de Heine (Maximilian Schmitt). Una altra raresa serà la programació dels Lieder op. 13 de Clara Schumann (Ofèlia Sala, 16 d’agost), que obriran el Festival, junt amb d’altres de Johannes Brahms, en el concert que la soprano valenciana oferirà acompanyada del gran especialista en el gènere, l’austríac Helmut Deutsch.

Els Walzergesänge d’Alexander von Zemlinsky, els Frühe Lieder d’Alban Berg i La rosa als llavis d’Eduard Toldrà completen el concert de la soprano Núria Rial el 24 d’agost, acompanyada al piano per Francisco Poyato; dos dels grans especialistes del gènere de representació catalana.

La mezzosoprano francesa Isabelle Druet oferirà un recital amb una primera part dedicada al lied francès, amb cançons de Duparc i els cicles de Chausson (tres cançons del Shakespeare op. 28) i Debussy (tres cançons de Bilitis). Acompanyada per Anne Le Bozek al piano, Druet interpretarà Tres cançons de joventut del compositor americà, però format a Berlín, George Crumb (1929), mentre que els cicles Maeterlinck-Lieder de Zemlinsky i una selecció dels Knaben Wunderhorn de Mahler arrodoneixen el concert, que tindrà lloc el 28 d’agost.

El baríton català Josep-Ramon Olivé també es presenta per primera vegada a la Schubertíada de Vilabertran
El baríton català Josep-Ramon Olivé també es presenta per primera vegada a la Schubertíada de Vilabertran

Dos cantants joves completen la programació vocal de la Schubertíada. En primer lloc el tenor alemany Maximilian Schmitt (5 de setembre), que es presenta per primer cop a la Schubertíada de Vilabertran acompanyat al piano per Gerold Huber, amb un generós programa liderat pel cicle de Schumann Amor de poeta, i completat per uns lieder de Heien també musicats per Schumann, i una selecció de cançons de Beethoven i Strauss. L’altre cantant és el baríton català Josep-Ramon Olivé, que en el format “concert de debut” interpretarà el cicle de Johannes Brahms La bella Magelone, sobre poemes de Tieck, en un concert amb la participació de la soprano Laura Ruhí, el pianista Jordi Armengol i l’actor Ernest Serrahima com a narrador.

La violinista Vera Martínez Mehner (membre del Quartet Casals) serà la concertino directora en el concert amb l’orquestra Camerata 432. © Luis Montesdeoca
La violinista Vera Martínez Mehner (membre del Quartet Casals) serà la concertino directora en el concert amb l’orquestra Camerata 432. © Luis Montesdeoca

En el context de les schubertíades, la pianista catalana Katia Michel realitzarà un tour de force interpretant el 29 d’agost les tres darreres Sonates de Franz Schubert (D. 958, D. 959 i D. 960), mentre que l’endemà el Quartet Casals oferirà un concert amb obres de Mozart, Haydn i Schubert, destacant-hi el Quintet en La major, KV 581, per a clarinet i corda, en què col·laborarà la clarinetista menorquina Ona Cardona. El violoncel·lista Adolfo Gutiérrez Arenas i el pianista Javier Perianes es presentaran com a duo el 5 de setembre per oferir diverses obres per a aquesta formació de cambra de Schumann, Brahms (Sonata núm. 1, op. 38), Mendelssohn (Sonata núm. 2, op. 58) i Schubert (Sonata l’Arpeggione, en la transcripció per a violoncel de Gaspar Cassadó). Per últim, l’orquestra Camerata 432, sota la direcció de la violinista Vera Martínez Mehner, clourà la Schubertíada 2014 amb un concert variat que inclourà el Quartet núm. 1 de Schubert, l’Octet op. 20 de Mendelssohn per a doble quartet de corda i Souvenir de Florence, per a sextet de corda, de Piotr Ílitx Txaikovski.

Un dels punts d’interès d’aquesta Schubertíada és la introducció de diverses activitats de caràcter pedagògic per introduir infants i joves, així com els nouvinguts de totes les edats, al gènere liederístic. Amb aquests objectius, en col·laboració amb Liederabend s’han programat un seguit de conferències prèvies a alguns dels concerts, per conèixer millor les obres programades. En particular, hi haurà quatre conferències que versaran sobre els cicles de Schubert, la Viena de principi del segle XX, els cicles de Schubert i Beethoven i els cicles de la mélodie francesa. A més, adaptat al públic infantil, la Schubertíada presenta un concert pedagògic que, amb el títol de “Vols cuinar La truita?” i amb els solistes de la Camerata 432 i David Puertas com a narrador, acostaran al públic més jove la música de quartet de Franz Schubert i, concretament, el conegut amb el sobrenom de La Truita.

Les entrades tenen preus entre 60 i 5 euros i existeix la possibilitat d’adquirir abonaments per a 10, 6, 4 i 3 concerts, amb preus que oscil·len entre els 350 i els 60 euros.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter