Del 14 al 31 d’agost, tindran lloc la vintena de concerts de la 33a edició de la Schubertiada que, per primera vegada, convocaran més artistes catalans que no pas internacionals.
Una mostra clara d’aquesta aposta és el concert inaugural, el 16 d’agost -després d’un concert previ de Carles Pachon i Berta Brull a Pals-, amb la soprano Elionor Martínez i el baríton Ferran Albrich que, acompanyats per la pianista Victoria Guerrero, oferiran un programa amb obra tant de Franz Schubert com d’Eduard Toldrà.
Entre els concerts diaris que tindran lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, destaquen els recitals vocals de quatre barítons internacionals en homenatge a l’alemany Dietrich Fischer-Dieskau amb motiu del centenari del seu naixement. Matthias Goerne (deixeble del mateix Fischer-Dieskau) i Alexander Schmalcz; Florian Boesch i Malcolm Martineau, amb una versió del Winterreise de Schubert; Andrè Schuen i Daniel Heide i Samuel Hasselhorn i Ammiel Bushakevitz.
Aquest últim duet marcarà l’inici d’una col·laboració plurianual per presentar el projecte “Schubert 200”, que culminarà el 2028, any del bicentenari de la mort del compositor. Cada any, Hasselhorn i Bushakevitz presentaran un programa d’obres escrites en els darrers anys de vida de Schubert.
D’altra banda, debutaran en recital a la Schubertiada les sopranos Sara Blanch -al costat de Julius Drake i amb un programa Schubert, Strauss i Mahler- i Ruzan Mantashyan, acompanyada per Hilko Dumno amb repertori del compositor armeni Komitas i les Quatre últimes cançons de Strauss. També tornarà la soprano Christiane Karg que, al costat de Wolfram Rieger, homenatjarà Ravel en el 150è aniversari del seu naixement.
El 24 d’agost, tindrà lloc un concert doble, amb la soprano barcelonina Violeta Alarcón, amb especial afinitat per la cançó popular, acompanyada de la pianista Teodora Oprișor, a la primera part, i el debut a Vilabertran, a la segona part, de Noctes Cor de Cambra, una formació catalana dirigida per Maria Mauri, que presenta un programa mixt de cançons contemporànies i clàssics de Lamote de Grignon, Casals i Cassadó.
Pel que fa a la música instrumental i de cambra, hi haurà tres recitals de piano. El primer anirà a càrrec d’una jove francesa de només setze anys, Arielle Beck, que interpretarà obres de Chopin, Schumann i Schubert. Tornarà a Vilabertran, la nord-americana Claire Huangci, que combinarà una de les grans sonates de Schubert amb repertori de compositors nord-americans, com la Sonata de Barber o la cèlebre Rhapsody in blue de Gershwin. El tercer recital marcarà l’inici d’un projecte ambiciós: la integral de les Suites angleses i franceses, així com de les Partites, de J.S. Bach, amb pianistes del país. Juan Barahona, Marc Heredia i Eudald Buch seran els pianistes d’aquest primer capítol de l’integral que es prolongarà fins el 2027. La música de cambra viurà altres fites destacades, com la interpretació del Quintet “La Truita” de Schubert a càrrec d’un conjunt de músics del país: Maria Florea (violí), Lara Fernández (viola), Daniel Claret (violoncel), Blai Gumí (contrabaix) i Àlex Ramírez (piano).
També debutarà a Vilabertran el Quartet Gerhard per interpretar el primer Quartet de Txaikovski i el Quintet amb piano de Brahms, aquest últim en col·laboració amb el pianista britànic Julius Drake. Per il·lustrar els paral·lelismes entre aquests dos compositors, Drake ha convidat la soprano Katja Maderer a cantar cançons de tots dos autors en el mateix concert.
El tercer projecte plurianual que la Schubertíada enceta aquest 2025, és el recital de Maria Florea i Àlex Ramírez, que interpretaran la integral de les Sonates per a violí i piano de Beethoven fins el 2027.
Finalment, i com és ja habitual, el festival es clourà amb el Quartet Casals, amb un programa que inclou tres obres mestres de Haydn, Xostakóvitx i Beethoven.
La programació es completa amb els dos concerts de l’Acadèmia de la Schubertíada, el primer tutelat pel baríton Olaf Bär i el segon per la soprano Christiane Karg i el pianista Wolfram Rieger.
Imatge destacada: (c) ACN.